Τηλεοπτικές άδειες: Έρχεται το τέλος για το Mega, νέα αρχή για πέντε κανάλια

mega-tyle-new

Την ώρα που κλείνει και επίσημα ο κύκλος της διαδικασίας αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών, κλείνει και το Mega, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς

Δυστυχώς ούτε το διάστημα μετά την αρνητική απόφαση του ΕΣΡ και ενώ αναμένεται η επίσημη απόφαση του ΣΤΕ, στάθηκε αρκετό ώστε να γίνει το «θαύμα» και να μείνει το Mega ζωντανό. Σε λίγες ημέρες οπότε και θα ολοκληρωθεί και τυπικά η αδειοδότηση με την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος, τα μέλη του ΕΣΡ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην DIGEA να ρίξει το σήμα του σταθμού, ο οποίος δεν θα μπορεί πλέον να εκπέμπει.
Το προανήγγειλε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης για τις νέες άδειες, το ΕΣΡ οφείλει να ρίξει «μαύρο» σε όσους δεν έχουν αδειοδοτηθεί. Αυτό σημαίνει ότι σε 15 ημέρες αναμένεται να πέσει «μαύρο» στο Mega και να διακοπεί οριστικά η μετάδοση του προγράμματός του.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 το βράδυ της Τετάρτης, ο Υπουργός χαρακτήρισε ως «δυσάρεστη» τη συγκεκριμένη εξέλιξη για το ιστορικό κανάλι και επέρριψε τις ευθύνες για το επικείμενο κλείσιμό του στην ιδιοκτησία του και στις «επιχειρηματικές επιλογές» που έγιναν και οδήγησαν στο «μαύρο».
Τραγική ειρωνεία το γεγονός πως την ίδια ημέρα που γινόταν η προαναγγελία του «μαύρου», η σεναριογράφος που έγραψε ιστορία στις σελίδες της μυθοπλασίας του Mega, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, έβγαλε στον αέρα το τρέιλερ της επιστροφής της σειράς «Λόγω τιμής», η οποία προβλήθηκε το 1996. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με το βίντεο να συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες views και πολλά συγκινητικά σχόλια.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη δύο αδιάθετες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, αν κάποιος επιθυμούσε να σωθεί το Mega θα μπορούσε απλώς να δηλώσει το ενδιαφέρον του στο ΕΣΡ και να προχωρήσει η διαδικασία. Κάτι τέτοιο ωστόσο πλέον θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας αφού οι βασικοί μέτοχοι του καναλιού έχουν αποσύρει εκτός από τις μετοχές και το ενδιαφέρον τους.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, και τα όσα ορίζει ο νόμος είναι αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον του σταθμού το οποίο πλέον μετρά αντίστροφα προκειμένου να πάψει να εκπέμπει πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει φυσικά η δημοπρασία της βιβλιοθήκης του σταθμού η οποία συνιστά «θησαυρό», που συνεχίζει να καταγράφει υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά και να συγκινεί το τηλεοπτικό κοινό που «διψά» για καλές παραγωγές στον τομέα της ελληνικής μυθοπλασίας.

Ο κύκλος των τηλεοπτικών αδειών έκλεισε

Εντωμεταξύ ολοκληρώθηκε και τυπικά το μεσημέρι της Τετάρτης ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών με το ΕΣΡ να ανακοινώνει επίσημα τη χορήγηση αδειών παρόχων ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Antenna, και Epsilon, καθώς κρίθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Ως εκ τούτου, οι οριστικοί δικαιούχοι θα πρέπει έως τις 20 Σεπτεμβρίου να καταβάλουν την πρώτη δόση της άδειας, ύψους 3,5 εκατ. Ευρώ. Σε περίπτωση μη αποπληρωμής της πρώτης δόσης, ο δικαιούχος χάνει αυτόματα την άδεια, ενώ καταπίπτει και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στη διαδικασία αδειοδότησης. 

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο κ. Νίκος Παππάς τόνισε πως «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για τα τηλεοπτικά στην Ελλάδα, και είναι ένα μάθημα επιμονής, υπομονής και αντοχών και για την κυβερνητική πλειοψηφία και όπως λένε στο ποδόσφαιρο «επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να ξανασηκωθείς». « Είχαμε δύσκολες στιγμές και επιμονή σε αυτή την πορεία για να δοθούν άδειες αλλά είχαμε και το δίκιο και το Σύνταγμα με το μέρος μας. Πλέον η τηλεόραση περνάει σε νέα φάση και έχουμε πολλούς λόγους να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Υπουργός σχολίασε και το γεγονός πως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση ή ανακοίνωση από την αντιπολίτευση για το ζήτημα των αδειών, κάτι που ο ίδιος ερμήνευσε ως διαφοροποίηση θέσης σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και τόνισε πως η επόμενη ημέρα για τα κανάλια δεν θα είναι απλή καθώς θα πρέπει να υπακούσουν στο Νόμο ο οποίος προβλέπει 400 θέσεις εργασίας, και αυστηρούς κανόνες που θα πρέπει να τηρηθούν.

Τι αναφέρει το διατακτικό της απόφασης 

Στο διατακτικό της απόφασης, το ΕΣΡ «ανακηρύσσει κατά τα οριζόμενα στο σκεπτικό οριστικούς δικαιούχους άδειας παρόχου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου με βάση την Προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ τους ακόλουθους:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. 

4. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

5. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»/

Κατά το άρθρο 13 παρ. 2 του Ν. 4339/2015 και το Σημείο 7.2. της Προκήρυξης 1/2017 του ΕΣΡ, οι παραπάνω οριστικοί δικαιούχοι οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης αυτής δόσεως, ο οριστικός δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Δόθηκαν...

...λεφτά για τις τηλεοπτικές άδειες? Γεράσαμε να το ακούμε αλλά τελικά έγινε... πέντε τραπεζάκια στη παραλία ήθελες και πλήρωνες, ενώ οι καναλάρχες τζάμπα τρώγανε... αιντε μπράβο!

Λαγός πιπέρι εσπερνε

Θυμάμαι το mega το 1992 ειχε αναδειξει τον 17 χρόνο τοτε καταληψια Αλέξη Τσίπρα.Που να ξέρανε τότε οτι αυτο το θρασυτατο τσογλανακι με την παρέα τού θα τους έκλεινε το κανάλι

ΝΙΚΟΣ

Ο Τσίπρας τους έκλεισε το κανάλι ή οι μέτοχοι, που εξαφανίστηκαν; Πού ήταν οι μέτοχοι τόσο καιρό; Γιατί δεν πήραν μέρος για την απόκτηση άδειας;

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑΑ ΠΑΠΑΤΖΗ

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις???? Σταλινάκο που δεν δούλεψες ποτέ σου.... ΑΝΤΕ ΓΕΙΑΑΑΑ!

Κράτος

Οι δικαιούχοι πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Τα έσοδα θα αποτελέσουν μικρό τμήμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Απόδοση 10ετούς ομολόγου: 4,42%.

SG27

Οχι γαμωτο, θα χασουμε τα μαυρα μεσανυχτα...

mega drama

Μη φοβασαι. Τα μεσανυχτα θα τα χασεις. Αλλα το μαυρο θα το δεις σιγουρα.

ΑΡΧΙΠΑΠΑΤΖΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

ΤΟ MEGA CHANNEL ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΧΥΡΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΥΑΛΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΣΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΕΠΙΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ - ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ - COSMOTE & NOVA ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΓΕΙΟ ΔΙΚΤΥΟ. Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ, ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΣΩ ΑΛΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ - DVB-S, STREAMING - ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΝΟΜΙΜΑ.

Στυλιανός

Χαχαχαχα που είναι τα 240 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία ο αρχηπαππάς καυχόταν προ διετίας και τώρα με ζόρια θα εισπράξει 5 Χ 3,5 = 17,5 μύρια δηλαδή ούτε το ένα δέκατο !! Και το Mega θα κηρύξει πτώχευση λόγου αφαίρεσης άδειας λειτουργίας και περίμενε χαλβά Έλληνα να πληρώσουν τα λαμόγια τα χρέη των 200 και βάλε εκατομμύριων € !!!

geo

Ποιος βλέπει τηλεόραση? Μόνο Netflix.

ποιο νετφλιχ...

ολα ονλινε πλεον και χωρις συνδρομες, η μόνη συνδρομή είναι για το ίντερνετ.

Μήτσος

Καλά, κοίταξε, για να δεις ταινίες, κανονικά τις πληρώνεις. Αλλιώς είσαι παράνομος. Μη λέμε και ό,τι θέλουμε...

Τέλος εποχής

Την εποχή του Netflix και των smartTV κάποιοι ψάχνουν ακόμα τις άδειες...

PAO

MAS PRIXATE METO MEGA TALEFTA TA EXOUN KAI DEN PLIRONOUN MAVRO NA TE LIONOUME

Θανάσης

Λεφτά δεν έχει το Mega. Λεφτά έχουν οι μέτοχοι του Mega. Αλλά κανείς δεν επενδύει άλλα χρήματα σε μια επιχείρηση αν δεν μπορεί να βγάλει κέρδος από αυτά. Και αυτή την περίοδο δεν μπορούν...

George

Mega , Mega μμμ α ναι στο Mega δεν έλεγαν τις εξυπνάδες ο γιαννάκης και η ολγίττσα ? τότε που διαμόρφωναν την κοινή γνώμη ?...... Έπαιρναν και εντολές ? !!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lrezos0

Εγγύηση 50.000 ευρώ και όρος να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επιβλήθηκαν στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο - Με απαγόρευση εξόδου ελεύθερος και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος

9
cypruss_arthross1

Νέα στοιχεία για την υπόθεση από το γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Κυπριακής Αστυνομίας - Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του Νίκου Μεταξά στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο να έχει σκοτώσει και εδώ - Ανατριχίλα για την δράση του 35χρονου λοχαγού Νίκου Μεταξά που στραγγάλιζε γυναίκες ενώ έκαναν σεξ - Δεν βρήκαν το πτώμα της 6χρονης εκεί που είχε πει ότι το είχε πετάξει - Σταμάτησαν οι έρευνες στο φρεάτιο

61
asoee

Ο κ.Στέλιος Μπεκίρος τονίζει  ότι ενώ ο πρύτανης έχει ενημερωθεί πολλάκις από καθηγητές και σπουδαστές δεν κάνει ενέργειες για να σταματήσει το παραεμπόριο και τις επιθέσεις  - Ο πολίτης συνοδευόταν από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον Κώστα Μπακογιάννη