Παλεύει για τη ζωή του ο τρίτος χειριστής

Παλεύει για τη ζωή του ο τρίτος χειριστής

Συνολικά τρεις φορές έχει υποστεί ανακοπή ο 35χρονος βαριά τραυματισμένος (εσωτερική αιμορραγία, διάτρηση πνεύμονα, ρίξεις οργάνων) αεροπόρος και τις τρεις όμως κρατήθηκε στη ζωή παλεύοντας να βγει νικητής απ’ αυτή την μεγάλη δοκιμασία.

Παλεύει για τη ζωή του ο τρίτος χειριστής
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης, ο χειριστής του διθέσιου F-16 Block52 plus για να κρατηθεί στη ζωή. Το πρωί της Παρασκευής βρισκόταν ξανά στο χειρουργείο, για Τρίτη φορά από το απόγευμα της Πέμπτης όταν αμέσως μετά τη διάσωσή του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Αυτή τη φορά χειρουργείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου όπου μεταφέρθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης με ελικόπτερο. Οι γιατροί του νοσοκομείου συνεπικουρούνται από τους καλύτερους στρατιωτικούς γιατρούς με ειδικότητες πνευμονολόγου, χειρουργού, ορθοπεδικού οι οποίοι μετακινήθηκαν εσπευσμένα ήδη από χθες στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, ένα C 130 μεταφέρει αίμα από την Αθήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για μετάγγιση στον χειριστή. 

Η θέληση του σμηναγού Αναστασάκη να κρατηθεί στη ζωή είναι ίσως από τα λίγα θετικά της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας από τους τρεις πιλότους που επέβαιναν στα δύο αεροσκάφη. Συνολικά τρεις φορές έχει υποστεί ανακοπή ο 35χρονος βαριά τραυματισμένος (εσωτερική αιμορραγία, διάτρηση πνεύμονα, ρίξεις οργάνων) αεροπόρος και τις τρεις όμως κρατήθηκε στη ζωή παλεύοντας να βγει νικητής απ’ αυτή την μεγάλη δοκιμασία.

Μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο από τα πλέον σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκε νεκρός ο χειριστής του μονοθέσιου F-16 σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας.

Από την ανασύνθεση της τραγωδίας, προκύπτει ότι στην αρχική φάση της άσκησης «τέσσερις εναντίον δύο» τα δύο μαχητικά που ήταν επικεφαλής της τετράδας πετούσαν παράλληλα. Ήταν τα τέσσερα αεροσκάφη βομβαρδισμού που εκπαιδεύονταν εναντίον δύο άλλων μαχητικών που είχαν αναλάβει καθήκοντα αναχαίτισης. Για άγνωστο λόγο, στη φάση του διαχωρισμού το μονοθέσιο και το διθέσιο αεροσκάφος συγκρούστηκαν κοιλιά με οροφή (κόκπιτ). Κάτω βρισκόταν το F-16 του 33χρονου σμηναγού Μπαλατσούκα ο οποίος δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το μαχητικό του χρησιμοποιώντας το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.
Κλείσιμο

Οι χειριστές του διθέσιου F-16 που προσέκρουσαν με την κοιλιά της ατράκτου στο F-16 Block52 plus C, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα εκτινασσόμενα καθίσματα. Ο συγκυβερνήτης εκπαιδευόμενος ανθυποσμηναγός Παύλος Βοτζάκης διασώθηκε ελαφρά τραυματισμένος με κατάγματα στα πόδια και για προληπτικούς λόγους μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας στην Αθήνα. Όπως διαπιστώθηκε μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο έμπειρος κυβερνήτης του διθέσιου μαχητικού Ιωσήφ Αναστασάκης είχε υποστεί και τα πιο σοβαρά τραύματα.

Η χθεσινή σύγκρουση δημιουργεί ερωτήματα για το λόγο που πέφτουν τα μαχητικά αεροσκάφη και κυρίως για το αν είναι σύμπτωση η ακολουθία από σοβαρά ατυχήματα που μέσα σε λιγότερο από τριάντα μέρες έχουν κοστίσει τέσσερις ανθρώπινες ζωές στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Η κακή αρχή έγινε στις 30 Ιουλίου με τη συντριβή του επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι στα Μέγαρα όπου σκοτώθηκαν δύο πιλότοι της αεροπορίας στρατού. Ακολούθησαν μία βαριά προσγείωση ενός ελικοπτέρου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας και μια αναγκαστική προσγείωση ακόμη ενός ελικοπτέρου Χιούι του στρατού, ευτυχώς χωρίς τραυματίες.

Στις 19 Αυγούστου έχασε τη ζωή του ο σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Γ.Λυκάκης κατά τη διάρκεια άσκησης στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και χθες 26 Αυγούστου η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την είδηση της σύγκρουσης δύο F-16 στον αέρα νοτιοδυτικά της Κρήτης με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο σμηναγός Αν. Μπαλατσούκας

Και αν προσθέσουμε την αυτοκτονία ενός στρατεύσιμου οπλίτη την περασμένη Τετάρτη σε μονάδα του Κιλκίς και τους δύο αιφνιδίους θανάτους ακόμη δύο νεοσύλλεκτων φαντάρων (αποδίδονται σε αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονικό οίδημα) στο 6ο σύνταγμα πεζικού στην Κόρινθο η λίστα μεγαλώνει ανησυχητικά.

Ανατριχιαστικά ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών οι ένοπλες δυνάμεις μετρούν οκτώ ημέρες επίσημου πένθους όπου οι σημαίες σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας κυματίζουν μεσίστιες.

Οι στρατιωτικοί δεν έχουν εύκολες απαντήσεις και μοιάζουν διχασμένοι στο ερώτημα αν πρόκειται για τραγικές συμπτώσεις, αποτέλεσμα του χαμηλού ηθικού ή ενδεχομένως της μειωμένης εκπαίδευσης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Η ευχή των αξιωματικών είναι να μην αποτελεί τη βασική αιτία για τα δυστυχήματα η κακή οικονομική κατάσταση και η συνεχής προσπάθεια εξοικονόμησης κονδυλίων που μπορεί να οδηγεί σε «εκπτώσεις» στον τομέα της ασφάλειας και ίσως να έχει μερίδιο της ευθύνης για -πιθανώς- ελλιπή εκπαίδευση των αξιωματικών και υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης