Χωρίς απάντηση -ακόμα- από την κυβέρνηση η πρόκληση Ερντογάν για «ανταλλαγή»

Χωρίς απάντηση -ακόμα- από την κυβέρνηση η πρόκληση Ερντογάν για «ανταλλαγή»

Ο... λαλίστατος, κατά τα άλλα, Νίκος Κοτζιάς προτίμησε να επιτεθεί στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για την αποκάλυψη ότι το ΥΠΕΞ έμεινε μία εβδομάδα χωρίς e-mail, αν και η σχετική ανακοίνωση επιβεβαιώνει πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ  - Παυλόπουλος: «Αδιανόητα, απαράδεκτα και λυπηρά» όσα είπε ο Ερντογάν - ΝΔ: Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - Καμμένος: Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι για την ομηρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών - Γεννηματά: Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν - Θεοδωράκης: «Όχι» στα ανατολίτικα παζάρια

kkkk_mak1
Αντιδράσεις προκάλεσε στην ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία η προκλητική δήλωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς-αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Αντιδράσεις, ωστόσο, οι οποίες δεν έχουν ακόμα έρθει με επίσημο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, αν και το περιεχόμενο της συνέντευξης Ερντογάν και της πρότασής του για «ανταλλαγή» είναι γνωστό εδώ και πολλές ώρες, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν επιλέξει την οδό της... εκκωφαντικής σιωπής.

Κατά τα άλλα, ο λαλίστατος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε ήδη από το Σάββατο να εκδώσει ανακοίνωση κατά του «Πρώτου ΘΕΜΑτος» για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα με το τεχνικό πρόβλημα, το οποίο άφησε το ΥΠΕΞ χωρίς «e-mail» για μια εβδομάδα! Μάλιστα, αν και στην ουσία επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το δημοσίευμα «κακόηθες», πετυχαίοντας έτσι ένα πρώτης τάξης... αυτογκόλ.

Την επίσημη «σιωπή» της Αθήνας... έσπασαν οι δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ευπρόσδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για ειρηνική συνύπαρξη, πρέπει όμως να αποδεικνύονται με έργα» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας από το Χρυσοβίτσι Αρκαδίας. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανόητα, απαράδεκτα και λυπηρά» τα όσα υπονόησε ο κ. Ερντογάν για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, η ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».

«Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. «Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την "πρόταση ανταλλαγής"» σημείωσε ο κ Καμμένος και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των λαών» και την «άμεση απελευθέρωση των ομήρων».

«Οι Έλληνες αξιωματικοί πρέπει να απελευθερωθούν όπως επιβάλλει το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές αξίες. Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν» τόνισε σε παρέμβασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Κλείσιμο
«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία» τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Από την πρώτη στιγμή ήταν απολύτως προφανές ότι ο Ερντογάν φυλάκισε τους δύο Έλληνες, για να τους ανταλλάξει με τους Τούρκους στρατιωτικούς, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Έπρεπε να είχαμε φροντίσει ώστε να μην έχει γίνει σύλληψη, καθώς τώρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μέχρι και να γίνουν οι εκλογές» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. «Τώρα οι στρατιωτικοί είναι γρανάζι για την πολιτική του Ερντογάν».

«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα είναι ποτέ προϊόν ανταλλαγής. Πρόκειται για ανόμοια πράγματα, δεν τίθεται στο τραπέζι τέτοιο θέμα» τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ. Υπογράμμισε ότι θέλει υπομονή, γιατί τώρα είναι προεκλογική περίοδος στην Τουρκία και τόνισε ότι «δεν θα γίνουμε ουρά του Ερντογάν στις δηλώσεις του» και ότι είμαστε αμυνόμενοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης