Έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ: Τουρκία και Γερμανία οι μεγαλύτερες απειλές για την Ελλάδα

ddd_ffff

«Ζήτημα υψίστης σημασίας» για τους Έλληνες η ονομασία της πΓΔΜ αλλά χωρίς τον όρο «Μακεδονία» - Γιατί χαρακτηρίζουμε την Γερμανία ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα μετά από την Τουρκία – η Δημοσκόπηση του ΕΛΙΑΜΕΠ και τα παράδοξα της  κοινής γνώμης

Η Τουρκία και η....Γερμανία είναι οι χώρες που απειλούν περισσότερο την Ελλάδα. Η Ρωσία είναι ο καλύτερός σύμμαχός μας στο «πολύ σημαντικό ζήτημα» της ονομασίας της πΓΔΜ. Η γειτονική χώρα δεν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά την ιστορική κληρονομιά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» αν και θα ήταν προς το συμφέρον μας η ταχεία λύση του ζητήματος. Καμία συμφωνία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας.

Αυτά είναι επιγραμματικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση για το ζήτημα της ονομασία της πΓΔΜ που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκαν από το Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.


Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 23 Ιανουαρίου 2018 και 25ης Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1071 ερωτηθέντων, σε εθνικό επίπεδο αποτελεί μια περιεκτική ανάλυση όλων των βασικών θεμάτων που αφορούν στην διαφορά για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των σχέσεων με την Ελλάδα σκιαγραφώντας μια κοινή γνώμη στην Ελλάδα που λειτουργεί με γνώμονα τα συναισθηματικά κριτήρια και εμφανίζεται γεμάτη από παράδοξα και ασυνέπειες.


Άμεση λύση στο ζήτημα αλλά «όχι» στην χρήση του όρου «Μακεδονία»


Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση το 65% των Ελλήνων θεωρεί τη λύση του ονόματος ως «πολύ σημαντικό ζήτημα», με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ των γυναικών (70,5%) των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας (69%) και μεταξύ των πολιτών που δηλώνουν ότι βρίσκονται στο κέντρο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με την σπουδαιότητα του ζητήματος καταγράφονται μεταξύ των ανδρών (59%), των κατόχων διδακτορικού τίτλου σπουδών (52%) και στους πολίτες που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (60%).

Συνολικά οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 53% πως η άμεση λύση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ είναι «πολύ σημαντική, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία» από την γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, το 71,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, ενώ το 22,5% απάντησε ότι θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία.

sel_12_g


Συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, η δημοσκόπηση αποτυπώνει μεγάλη αύξηση σε όσους απορρίπτουν συλλήβδην μια σύνθετη ονομασία. Η πιο συμβιβαστική στάση εντοπίζεται στους πολίτες που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και στο κέντρο, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν μια συμβιβαστική λύση σε ποσοστό 31%, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που απορρίπτουν κάθε συμβιβασμό σε ποσοστό 81,5%.

Κληθέντες να απαντήσουν για την ισχύ της ελληνικής θέσης διεθνώς, συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (ποσοστό 45,5%), την χαρακτηρίζουν ως «σταθερή», ένα ποσοστό 38% θεωρεί τη θέση της Ελλάδα χειρότερη από το 2016, ενώ το 15,5 απάντησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ισχυρότερη κατάσταση από το 2016. Παρόμοια είναι και η απάντηση σχετικά με την ισχύ της ελληνικής θέσης τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το 44% να θεωρεί πως θα παραμείνει «σταθερή», το 33% να εμφανίζεται απαισιόδοξο και το 17% να εκφράζει την αισιοδοξία του για ισχυροποίησή της.

Η Τουρκία και η ... Γερμανία οι μεγάλες «απειλές» για την Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσει των ερωτηθέντων για τις χώρες που θεωρούν ως πιθανές απειλές για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, όχι απλώς γιατί περισσότεροι Έλληνες από το 2016 δεν χαρακτηρίζουν καμία χώρα ως «απειλή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη αισιοδοξίας για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά και διότι οι Έλληνες θεωρούν τη Γερμανία την μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα μετά την Τουρκία!

sel_13_gΣυγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια χώρα θα θεωρούσατε απειλή για την Ελλάδα», το 33,5 απαντά «καμία», το 50,5% την Τουρκία, το 4,5% την Γερμανία, ενώ η πΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως «απειλή» από το 2,5%. Η Ρωσία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που δεν ανησυχούν καθόλου τους Έλληνες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία χαρακτηρίζονται μικρότερη απειλή από την πΓΔΜ.

Αναφορικά με τον ρόλο των διεθνών δυνάμεων στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, οι Έλληνες πολίτες χαρακτηρίζουν τη Ρωσία ως τον καλύτερο σύμμαχό μας, ενώ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και συγκεκριμένα η Γερμανία εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα της πΓΔΜ από τα ελληνικά.

Οι πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις της πΓΔΜ εις βάρος της Ελλάδας σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ανησυχεί τους Έλληνες λιγότερο από την παραποίηση της ιστορίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 60,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υφίσταται κίνδυνος εδαφικών διεκδικήσεων από τη γείτονα, ενώ το 72,5% θεωρεί μεγαλύτερη απειλή την «παραποίηση της ιστορίας».

sel_15_g

ΣΧΟΛΙΑ (70)

Ευρωπέας

Όλα και όλα.Μην μας κατηγορείται την γερμανία μας-είναι γνωστό ότι είναι φίλοι μας-.Ο γραικύλλος θα ξεσηκωθεί.

Κα

Νεοέλληνες: ένας λαός ξεροκέφαλος και απόλυτος που αγνοεί την αξία του διαλόγου και τις διαπραγμάτευσης. Λαός του άσπρου και του μαύρου, του ύψους και του βάθους. Λαός που έχει ως εθνική του ψυχική πάθηση την διπολική διαταραχή. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείς σημαντική τη λύση του ονόματος και από την άλλη πλευρά να μην είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις κάτι για αυτή; Δεν θα συμφωνήσω ούτε με τη θεώρηση της Γερμανίας ως δύναμης απειλητικής για την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα, η Γερμανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη και ο λόγος είναι το υπερβολικό εμπορικό πλεόνασμα. Η Γερμανία διαλύει την συνοχή της Ευρώπης μέρα με τη μέρα με θεμιτά (ποιοτικά προϊόντα) και αθέμιτα μέσα (δωροδοκίες). Σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τους Γερμανούς επειδή δουλευουν αποτελεσματικά αλλά εαν συνεχιστεί αυτή η τάση χωρίς να βοηθηθούν οι πιο αδύναμες οικονομίες η συνοχή της ΕΕ θα απειληθεί σοβαρά στο μέλλον.

@

Διάβασε πρώτα τι γράφεις και μετά να κατηγορείς άλλους για "διπολική διαταραχή"... Πολύ καλά τα λένε στη δημοσκόπηση και για την Τουρκία αλλά και για την "αφανή" Γερμανία και το πώς και πόσο "βοηθά" την Ελλάδα ως χώρα και ως μέλος της ανύπαρκτης "ένωσης". Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες απο τη "βοήθεια" της Γερμανίας στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας από όπου μας προέκυψε και η ...πγδμ με την οποία τώρα πρέπει να "διαπραγματευτούμε"...

Xm

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών σε εκθέσεις του (ναι όπως αυτές του στειτ ντιπαρμεντ) αναφερόταν στην καταπίεση της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα!!!! Οι αδαείς νεοέλληνες τους θεωρούν τους καλύτερους συμμάχους... Βοήθεια..

Σωτήρης

Οι Έλληνες Βουλευτές θα πρέπει με όποιονδήποτε τρόπο να βάλουν τέλος στο ζήτημα της προσδοσίας της Μακεδονίας μας όταν οι ελληνόφωνοι κομιτατζήδες φέρουν σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή

Τάκης

Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα είναι το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Είναι τέτοιο το μέγεθός της που μπορεί να μας οδηγήσει σε αφανισμό. Ίσως η προδοσία της ιστορίας της ελληνικής Μακεδονίας να είναι και η ευκαιρία απαλλαγής απο αυτό

Σας πουλάνε σανό με το κιλό

Καμία χώρα δεν είναι απειλή για καμία. Όλα τα έθνη-κράτη παγκοσμίως ελέγχονται από το ίδιο κέντρο εξουσίας. Η Γερμανία είναι υπό έλεγχο από τον 17ο αιώνα μ.Χ., η Τουρκία μετά την κατάλυσή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Ελλάδα από την επανάσταση του 1821 κ.α. Όλοι συμμετέχουν σε ένα καλοστημένο σκηνικό και εκτελούν εντολές άνωθεν. Τα έθνη-κράτη τα διατήρησαν και δεν τα ενοποίησαν σε ένα μεγάλο κράτος με επαρχίες , ώστε να λειτουργεί η νέα Αυτοκρατορία τους παρασκηνιακά, χωρίς να την αντιλαμβάνεται ο κόσμος. π.χ. η Γερμανία και η Τουρκία έχουν αναλάβει το ρόλο του κακού, η Ρωσία και η Γαλλία το ρόλο του καλού, άλλες χώρες είναι ουδέτερες. Δείτε το σαν μια ταινία ή ένα θεατρικό έργο, όπου ο κάθε ηθοποιός αναλαμβάνει ένα ρόλο, άλλος υποδύεται τον καλό, άλλος τον κακό, όμως όλοι τους καθοδηγούνται από τον σκηνοθέτη.

theo

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ..ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΦΟΥΜΕ  ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΩΠΑ ΩΠΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ....ΑΓΓΛΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ .και ΑΛΛΟΙ "ΣΥΜΑΧΟΙ"..ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ... Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΒΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ... ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΊ ΜΕΤΑΞΎ ΤΩΝ "ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ"  ΗΔΗ .. ΑΠΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ .ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ;.ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ .KAI META  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΈΝΑ  ΝΑ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ .ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αιώνιοι συμμαχοι

Μήπως γιατί οι δύο τους είναι σύμμαχοι, γιατί οι πρώτες χώρες σε επενδύσεις στην Τουρκία είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, γιατί η Γερμανία πρωτοστάτησε στην διάλυση της ελληνικής οικονομίας, γιατί το πραγματικό τρίγωνο του διαβόλου είναι Ρωσία - Γερμανία - Τουρκία, γιατί, γιατί, γιατί...

Ετο 4.5% χαμένοι στο διάστημα δεν είναι πρόβλημα

Πολύ πιο σοκαριστικό είναι 30% που λέει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΕΙΛΗ ! Αυτοί πρέπει να βλέπουν Σαρβαιβο όλο το 24ωρο

Γιόχαν, Κολωνία

Αφού οι Έλληνες θεωρούν τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους γενικότερα εχθρούς, τότε γιατί μας παρακαλάτε κάθε λίγο και λιγάκι να σας σώσουμε απο τους Τούρκους; Αφού δεν καταλαβαίνετε οτι ο μόνος λόγος που δεν σας έχουν επιτεθεί ακόμα οι Τούρκοι είναι η συμμετοχή σας στην ΕΕ και το ευρώ, τότε σταματήστε να μας παρακαλάτε. Λύστε μόνοι σας τα προβλήματα σας με τηυν Τουρκία να δούμε ποιός θα νικήσει. Αρκετά ασχοληθήκαμε με αχάριστους. Γιατί είστε και πολύ ξεφτίλες όταν απο εμπρός μας παρακαλάτε για χρήματα και υποστήριξη και απο πίσω μας βρίζετε τοκογλύφους (με τόκο 1%!!!) και εχθρούς. Ούστ ρε, η Ευρώπη δεν είναι για λαμόγια.

@ 00 19

Γιοχαν κανεις λαθος! Εμεις οι Ελληνες δεν βλεπουμε σαν εχθρο καμμια χωρα. Τωρα, αν βλεπουμε τη Γερμανια με καχυποψια ειναι γιατι εχουμε ασχημα βιωματα απο τον πολεμο και γιατι περιμεναμε απο τη Γερμανια πραγματικη αλληλλεγγυη στο θεμα του χρεους, οπου ο ελληνικος λαος δεν εχει καμμια σχεση και ουτε καν ηξερε για τα δανεια που επαιρναν οι τιποτενιοι ελληνες πολιτικοι. Αντι η Γερμανια να μας βοηθησει ουσιαστικα μειωνοντας το χρεος, μας εριξε στα μνημονια και πληρωνουμε ενα χρεος χωρις να φταιμε και μαλιστα πολλες φορες και με τη ζωη μας. Επισης η Γερμανια εχει ενα πολυ σοβαρο χρεος απεναντι στην Ελλαδα και εννοω το κατοχικο δανειο και τις αποζημιωσεις που και παλι οι αξιωματουχοι της χωρας δεν θελουν να ξεπληρωσουν. Κατα τα αλλα οι υπολοιπες χωρες της Ευρωπης ειναι φιλιες σε εμας και μας αρεσει που ειμαστε μελος της ΕΕ. Αλλωστε η Ελλαδα ειναι ιδρυτικο μελος της ΕΕ και ΕΕ χωρις Ελλαδα δε μπορει να υπαρξει.

theokal

Καλά τα λες όλα αλλά σε εκείνο που λες οτι φταίνε μόνο οι τιποτένιοι πολιτικοί μας διαφωνώ. Φταίμε και εμείς που τους επιλέξαμε και τους ανεχτήκαμε έναντι ανταλλάγματος διορισμών και καλοζωίας (μισθοί-συντάξεις-φθηνά δάνεια). Φταίνε και οι δημοσιογράφοι μας (4η εξουσία αποκαλούνται) που ΚΑΝΕΙΣ και ΠΟΤΕ δεν μας ενημέρωσε έναντι ποιου ανταλλάγματος δανειζόμαστε τόσες δεκαετίες. Φταίει και η δικαιοσύνη που δεν παρενέβει να βάλει τάξη, φταίει και ο πνευματικός κόσμος που σιώπησε για να έχει επιχορηγήσεις, χορηγίες, αμοιβές, εξέλιξη και καλοζωία. Φταίμε και εμείς που είμαστε ένας λαός διεφθαρμένος που βρήκαμε λεφτά και "τα πήραμε" ή "τα δώσαμε" για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Αν όλοι εμείς λοιπόν που είμαστε κάτοικοι αυτής της χώρας και φταίμε που την κάναμε μπορδέλο και περνούσαμε καλά, πολύ λιγότερο φταίει ο Γερμανός .... που είδε φως και μπήκε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pollakis_xrwma

«Είπα το Σάββατο να πάω μόνος μου μια βόλτα από κει... να δω τι μας περιμένει», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ειρωνευόμενος μηνύματα που όπως λέει του έστειλαν σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών

tzoum_2

Η Data Artisans προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές - Επιβεβαίωσε ο ίδιος την πώληση στο Twitter