Έξι νέα θανατηφόρα κρούσματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

GRIPI

Σημειώνεται ότι τα 73 από τα 99 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Πτωτική τάση καταγράφεται στην εποχική γρίπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Παρά τη μειωμένη κυκλοφορία των ιών της γρίπης – τύπος Β και Α(Η1Ν1) είναι οι βασικοί ιοί που κυκλοφορούν με τον πρώτο να έχει το προβάδισμα- και στην σημερινή εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρονται νέα σοβαρά καθώς και θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Κέντρου από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και άλλοι 7 άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής της γρίπης που εκδήλωσαν.

Συνολικά, από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί 103 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 99 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 34 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 30 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 64 άνδρες και 35 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη και μέση ηλικία τα 57 έτη. Τα 39 (ποσοστό 39,4%) από τα προαναφερόμενα

κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 60 (60,6%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 99 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 13 (ποσοστό 13%).

Σημειώνεται ότι τα 73 (73,7%) από τα 99 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Αναφορικά με τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 45 έως 87 έτη, όλοι ανεμβολίαστοι παρότι ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Από τους 34 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών της γρίπης, οι 30 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 23 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη και μέση ηλικία τα 63,1 έτη. Από τα 10 (29,4%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και από τα 24 (70,6%) ιός γρίπης τύπου Β. Από το σύνολο των 34 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο τέσσερις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη. Ωστόσο, τα 29 (85,3%) κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yunanaskeri

Κρίνονται ύποπτοι φυγής, ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές- Παραμένουν κρατούμενοι τουλάχιστον μέχρι τη σύνταξη του κατηγορητηρίου- Nέες φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο της Αδριανούπολης

6
4465349

«Υπάρχουν καταυλισμοί οι οποίοι δεν τιμούν ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση - Εκεί οι Ρομά ζουν σε εξαθλίωση - Ξεκινήσαμε τα προγράμματα μετεγκατάστασης σε Άμφισσα και Κατερίνη» είπε η αναπληρώτρια υπουργός μιλώντας στη 15η ολομέλεια της Ad Hoc Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα Ρομά του Συμβουλίου της Ευρώπης 

43
40xroni_trikala_arthro

Τραγικές φιγούρες οι δύο κόρες της άτυχης νοσηλεύτριας που έσφαξε ο άνδρας της στα Τρίκαλα- Αντίποινα φοβούνται οι συγγενείς του 50χρονου δολοφόνου- Tη σκότωσε εν βρασμώ, όταν του μίλησε μειωτικά, λένε οι δικηγόροι του 

23
argonautis30

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Κύπρο «το σενάριο περιλαμβάνει άσκηση έρευνας και διάσωσης και προσομοίωση απομάκρυνσης μεγάλου αριθμού επηρεαζομένων στην Κύπρο, με τις τοπικές αρχές να εργάζονται με υπηρεσίες άλλων χωρών για διαχείριση της κατάστασης»

chem_t_09

Η Ελληνική Αστυνομία ζητά την παραχώρηση τριών χημικών τουαλετών «για την αντιμετώπιση του κινδύνου για την δημόσια υγεία, λόγου αυξημένου κύματος μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την χώρα μας»

3