Έξι νέα θανατηφόρα κρούσματα γρίπης την τελευταία εβδομάδα

GRIPI

Σημειώνεται ότι τα 73 από τα 99 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Πτωτική τάση καταγράφεται στην εποχική γρίπη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Παρά τη μειωμένη κυκλοφορία των ιών της γρίπης – τύπος Β και Α(Η1Ν1) είναι οι βασικοί ιοί που κυκλοφορούν με τον πρώτο να έχει το προβάδισμα- και στην σημερινή εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρονται νέα σοβαρά καθώς και θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Κέντρου από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 1 Απριλίου, 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και άλλοι 7 άνθρωποι χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής της γρίπης που εκδήλωσαν.

Συνολικά, από την αρχή της εφετινής περιόδου γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί 103 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 99 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 34 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 30 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 64 άνδρες και 35 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη και μέση ηλικία τα 57 έτη. Τα 39 (ποσοστό 39,4%) από τα προαναφερόμενα

κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 60 (60,6%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 99 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 13 (ποσοστό 13%).

Σημειώνεται ότι τα 73 (73,7%) από τα 99 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Αναφορικά με τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για δύο άνδρες και δύο γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 45 έως 87 έτη, όλοι ανεμβολίαστοι παρότι ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

Από τους 34 ανθρώπους που κατέληξαν λόγω επιπλοκών της γρίπης, οι 30 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 23 άνδρες και 11 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 93 έτη και μέση ηλικία τα 63,1 έτη. Από τα 10 (29,4%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, και από τα 24 (70,6%) ιός γρίπης τύπου Β. Από το σύνολο των 34 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο τέσσερις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη. Ωστόσο, τα 29 (85,3%) κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vaseis43

 Αντίθετα, οι βάσεις στις οικονομικές σχολές του 4ου πεδίου αναμένεται να ανέβουν, σύμφωνα με πληροφορίες - 1 στους 4 θα μπει φέτος στο Πανεπιστήμιο με βαθμολογία κάτω από τη βάση - Τρίτη ή αργότερο Τετάρτη τα αποτελέσματα

3
543534

Τα ξημερώματα μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν μπογιές στο εστιατόριο, που ανήκει στον σεφ Έκτορα Μποτρίνι - Είχαν «προαναγγείλει» την επίθεση μετά τον σάλο που είχαν προκαλέσει καταγγελίες μαθητευόμενου σεφ για τις συνθήκες εργασίας σε εστιατόριο του σεφ, στην Κέρκυρα

50