Ξεκινούν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία

Ξεκινούν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία

Το τεμάχιο 6 η Τουρκία το θεωρεί ως χώρο που ανήκει στη δική της ΑΟΖ και συχνά τα σκάφη της μπαινοβγαίνουν με το πλοίο Μπαρμπαρός να διεξάγει σεισμολογικές έρευνες

Σε δύο γεωτρήσεις προχωρά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ σε τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα με κοινές δηλώσεις τους ο Kύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η εταιρεία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στον στόχο ‘Καλυψώ’ στο τεμάχιο 6 εντός Δεκεμβρίου και θα συνεχίσει τον Ιανουάριο με γεώτρηση στον στόχο ‘Σουπιά’ στο τεμάχιο 3.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τεμάχιο 6 η Τουρκία το θεωρεί ως χώρο που ανήκει στη δική της ΑΟΖ και συχνά τα σκάφη της μπαινοβγαίνουν με το πλοίο Μπαρμπαρός να διεξάγει σεισμολογικές έρευνες.  Για το τεμάχιο 6, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση αδειοδότησε το τεμάχιο σε μια ισχυρή κοινοπραξία που αποτελείται από την ΕΝΙ και την TOTAL γιατί ήταν έτοιμη να προχωρήσει και στις γεωτρήσεις, πεποίθηση που εκφράστηκε και σήμερα από την εταιρεία, «ότι δηλαδή, οι προοπτικές είναι να προχωρήσουμε στον στόχο Καλυψώ». Ερωτηθείς αν θα εμπλακεί και η Γαλλία στην όλη προσπάθεια, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι συμμετέχει και η TOTAL στο τεμάχιο 6 κατά 50%, για να προσθέσει ότι διαχειριστής αυτή τη φορά είναι η ιταλική εταιρεία.

 Είπε ακόμη ότι τους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν συνολικά 4-5 γεωτρήσεις, οι δύο που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΝΙ και άλλες δύο από την Exxon το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αναμένεται ακόμα η ΕΝΙ να επιλέξει τους στόχους της στο τεμάχιο 8.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι σημείωσε ότι η γεώτρηση έρχεται μόλις εννέα μήνες μετά την αδειοδότηση, κάτι που αποτελεί, όπως είπε, «χρόνο ρεκόρ».

O Κλαούντιο Ντεσκάλτσι εξέφρασε αισιοδοξία για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει και με το οικόπεδο 3, αρχίζοντας τον Δεκέμβριο και συνεχίζοντας με τη δεύτερη γεώτρηση τον Ιανουάριο και σημείωσε ότι η ΕΝΙ έχει επενδύσει στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια πέραν των 450 εκ. ευρώ, κάτι που καταδεικνύει ότι πιστεύει στην Κύπρο, τις προοπτικές της και στη γεωλογία της, όπως ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση για το μέγεθος των κοιτασμάτων που μπορεί να εντοπιστούν, είπε πως μπορεί να ανακαλυφθούν μεγάλες ή μικρές δομές, σημειώνοντας πως αν βρεθούν μικρές δομές θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο.

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και είμαστε μόλις στην αρχή. Πιστεύω ότι η προσπάθεια του Υπουργού και του Προέδρου να προωθήσουν αυτή την επένδυση είναι σημαντική», σημείωσε.
 
Το δεύτερο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό, η πιθανότητα συνεργασίας με τις υποδομές στις οποίες συμμετέχει η ΕΝΙ στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα το τερματικό στη Νταμιέτα και τους υποθαλάσσιους αγωγούς και όπως ανέφερε, «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις τόσο στο επίπεδο το δικό μας αλλά κυρίως να συνεχίσουν οι εταιρείες τις εμπορικές διαπραγματεύσεις».
 
Τρίτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε άλλες συνέργειες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα λόγω και του σημαίνοντα ρόλου που διαδραματίζει η ΕΝΙ ως ένας από τους κυριότερους, αν όχι ο πιο κύριος, πρωταγωνιστής στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yannos_papantoniou_eksodiko

«Τραυματίζετε το τεκμήριο αθωότητάς μου» λέει ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός στον Νίκο Παπανδρέου τον οποίο κατηγορεί ότι «τροφοδοτεί με καύσιμη ύλη την κυβερνητική μηχανή στην επιχείρησή της να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας»

lebidakis

H Άννα- Κατίνα Λεμπιδάκη περιέγραψε στη δίκη των απαγωγέων του γιου της τον εφιάλτη των 186 ημερών που έζησε η οικογένειά της - Τι κατέθεσε για τις διαπραγματεύσεις ο αδελφός του επιχειρηματία

vinisk-newap

Το ανώτατο δικαστήριο ικανοποίησε και το αίτημα των γαλλικών αρχών - Οι δικαστικές αρχές είχαν διατάξει την έκδοση του Ρώσου χάκερ και στις ΗΠΑ αλλά και στη Ρωσία - Άγνωστο που θα εκδοθεί τελικά ο Αλεξάντερ Βίνικ