Πολυτεχνείο: Ειρηνική πορεία από 11.000 διαδηλωτές σε Αθήνα-«φρούριο»

Πολυτεχνείο: Ειρηνική πορεία από 11.000 διαδηλωτές σε Αθήνα-«φρούριο»

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετείχαν στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ - «Μίνι» ένταση με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχτηκε αποδοκιμασίες και... αβγά

Πολυτεχνείο: Ειρηνική πορεία από 11.000 διαδηλωτές σε Αθήνα-«φρούριο»
Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 19:30, η μαζική πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του, το ΠΑΜΕ, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και, περίπου στις 5 το απόγευμα, ξεκίνησαν με κατεύθυνση την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα τόσο για το Πολυτεχνείο όσο και κατά του φασισμού.  Νωρίτερα, μπλοκ από τους φοιτητικούς συλλόγους πραγματοποίησε προσυγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Κλείσιμο
Αφού πέρασε ο πρώτος όγκος από την αμερικανική πρεσβεία, ακολούθησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, μετά τη συμφωνία Τραμπ και Τσίπρα στις ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου στη χώρα μας, με την οποία, επίσης, διευρύνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της πατρίδας μας και πολύ περισσότερο είναι η επαίσχυντη συμφωνία για το "πεσκέσι" των 2,4 δισ. δολαρίων που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία για να κάνει επεμβάσεις στους λαούς για τα συμφέροντά της, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γονατίζει από τα μνημόνια, από τα αντιλαϊκά μέτρα, μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του. Πρέπει όλοι αυτοί να πάρουν την απάντησή τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ένταση επικράτησε με το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχθηκε αποδοκιμασίες και... αβγά, και χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Δείτε το video με τα γιουχαϊσματα στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ


Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το «μπλοκ» απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε». Κατόπιν η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, την δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν σε εξέλιξη δύο πορείες: μία από φοιτητές, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, στην πλατεία Κάνιγγος, που κινήθηκαν αρχικά προς την πλατεία Συντάγματος (περίπου 5.000 άτομα) και μία από το ΠΑΜΕ, στην Πανεπιστημίου, που κινήθηκε αντίθετα στην Πανεπιστημίου και σταμάτησε στα Προπύλαια (περίπου 6.000 άτομα). 

Λίγο αργότερα, οι δύο πορείες ενώθηκαν, με το πλήθος να κινείται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και έφτασε περί τις 18:45.

Κλειστές ήταν η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων μέχρι Αγίου Μελετίου, η Σταδίου, η Κηφισίας εκτρέπεται στην κάθοδο της Πανόρμου και η Αλεξάνδρας εκτρέπεται επίσης στην κάθοδο της Πανόρμου.




ΘΕΜΑ 104,6 FM. Η καλύτερη παρέα όπου κι αν βρίσκεσαι






















Η φετινή πορεία διεξήχθη υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί, μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γ. στην πλατεία Αττικής, την ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς των  ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την ανάληψη ευθύνης από της Επαναστατική  Αυτοάμυνα, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση για την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Το γιγαντιαίο σχέδιο της Αστυνομίας με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2017» περιλάμβανε και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. 



Στα μέτρα συμμετείχαν περίπου 7.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης