LIVE

Κορωνοϊός

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Αττική: Στο Καπανδρίτι η μάχη με τις φλόγες

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Αττική: Στο Καπανδρίτι η μάχη με τις φλόγες

Το μέτωπο είναι τεράστιο και πολύ δύσκολο να ελεγχθεί λένε από την Πυροσβεστική - Ανησυχία από τις προβλέψεις για ανέμους έως επτά μποφόρ - Το κυρίως μέτωπο βρίσκεται ανάμεσα σε Κάλαμο και Μικροχώρι, στη χαράδρα στο Μετόχι

Ανεξέλεγκτη κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στην Ανατολική Αττική
. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, όπου πλέον επικεντρώνονται οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πύρινης λαίλαπας, που άφησε πίσω ήδη τεράστιες καταστροφές: Δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους και καμμένα σπίτια, ενώ ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. 

Με το πρώτο φως της ημέρας, την προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής συνδράμουν 3 Καναντέρ και έξι ελικόπτερα που επιχειρούν κυρίως στην χαράδρα στο Μετόχι Καπανδριτίου, προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά, αν και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις και στον Κάλαμο. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής το μέτωπο είναι τεράστιο καθώς ξεκινάει από τον Κάλαμο και φτάνει μέχρι το Καπανδρίτι.

Όπως λένε οι επιτελείς της πυροσβεστικής το μέτωπο είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί επειδή είναι σε δύσβατη περιοχή.

Για δεύτερη ημέρα, δε, ξεκαθαρίστηκε από την πυροσβεστική ότι αν και υπάρχουν καταγγελίες από κατοίκους για εκρήξεις πριν την έναρξη της πυρκαγιάς στον Κάλαμο την Κυριακή, εντούτοις αυτές εξετάζονται και επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί τίποτα για το αίτιο πρόκλησης της μεγάλης φωτιάς.

Συνολικά σε αυτή την περιοχή επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ ρίψεις νερού επιχειρούν 3 αεροσκάφη Καναντέρ και 6 ελικόπτερα

Από την πολιτική προστασία υπάρχουν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες, 11 μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους καθώς και 100 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με 4 μηχανήματα.Στις 2.30 τη νύχτα, από την αστυνομία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου.

Στόχος του μηχανισμού πυρόσβεσης είναι να μπορέσει να οριοθετηθεί η πυρκαγιά σύντομα, καθώς αυτήν την ώρα δεν φυσάει στην περιοχή αλλά προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ημέρας να ενισχυθούν οι άνεμοι που θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Ειδικότερα, ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Η φωτιά χθες την νύχτα έφτασε στον δρόμο, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να την οριοθετήσουν και να μην κινδυνεύσουν -τουλάχιστον- άλλες κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι, που δημιουργούνται κατά κύριο λόγο από τους στροβιλισμούς της πυρκαγιάς, δεν βοηθούν στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Παραλλήλως, οι πυροσβέστες επιχειρούν να κρατήσουν τη φωτιά εντός της δασικής περιοχής που μαίνεται ανεξέλεγκτη. 

Εξάλλου, εκτός από τους δρόμους που αποκλείστηκαν την νύχτα, από την Δευτέρα ισχύει εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα εξής σημεία: 
1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο  
3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία και 
4. Α' στρατόπεδο Βαρνάβα. 

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η εικόνα που έχουν αυτή την στιγμή από το μέτωπο των πυρκαγιών ειναι καλύτερη σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής αναμεσα σε Καπανδρίτι και το Μετόχι όπου μεσα σε μια χαράδρα υπάρχουν φλόγες και μεγάλη φωτιά καίει την περιοχή, η οποία έχει φτάσει στον δρόμο. 

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τα μέτωπα. Παρ' ότι η προσπάθεια είναι μεγάλη, το μέτωπο έχει επεκταθεί σε μεγάλη απόσταση, ενώ οι αρχές το βράδυ της Δευτέρας απαγόρευσαν την κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Καλάμου-Καπανδριτίου, για λόγους ασφαλείας των πολιτών.

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα τις χθεσινές εξόδους και τις ώρες πτήσεις ανά περιοχή των αεροσκαφών που υπάγονται στο δυναμικό της. Πιο συγκεκριμένα, 2 Καναντέρ τύπου CL 415 πραγματοποίησαν συνολικά έξι εξόδους, πετώντας συνολικά 20,7 ώρες. Τρία ακόμα Καναντέρ τύπου CL 215 πραγματοποίησαν 5 εξόδους, πετώντας συνολικά 11,5 ώρες στην περιοχή του Καλάμου.

Μέτωπο στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι... ώρα 21:30


Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς
Το μέτωπο ξεκίνησε από τον Κάλαμο το απόγευμα της Κυριακής και γρήγορα πήρε διαστάσεις με πολλούς να καταγγέλλουν ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση.

Οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να επέμβουν έγκαιρα καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως. Παράλληλα δεν επιβεβαιώθηκε η καταγγελία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου Μιχάλη Ντάση ότι υπάρχει μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σπίτι της στην οδό Κώστα Βάρναλη καθώς όπως προέκυψε υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν μπορούσε να μετακινηθεί και τελικά μεταφέρθηκε με όχημα της πυροσβεστικής.Λίγο μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα προβλημάτιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπήρχαν, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είναι ότι κινείται ανάμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις. 

Στη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στα τρία μέτωπα επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 στρατιωτικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ συν 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα των ενόπλων δυνάμεων, αριθμοί που εν πολλοίς ισχύουν έως αυτή την ώρα.

Την πιο γλαφυρή αλλά και συνάμα ανησυχητική περιγραφή έδωσε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας η κοινοτάρχης Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, η οποία δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι «καίγονται τα πάντα» απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για υδροφόρες καθώς το αντλιοστάσιο του χωριού έχει υποστεί ζημιές και υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ωρωπού «από θαύμα δεν θρηνήσαμε ζωές» από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει από την Κυριακή. «Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε την Κυριακή στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο κ. Δέδες. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών». «Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη φωτιά της Κυριακής δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες στο Πρακτορείο fm.Μαρτυρίες κατοίκων στο protothema.gr αναφέρουν ότι στην αρχή πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο πάνω από το σημείο της φωτιάς, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, ενώ τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άργησαν να ανταποκριθούν.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν ήταν λίγοι, δε, εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας. Ο κ. Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις. 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (36)

κατερινα

Τσιπρα κανε τα μπανακια σου αγορι μου δεν θελω να μου αγχωνεσαι και ασε την χωρα να γινει παραναλωμα του πυρος και τι εγινε δεν χαθηκε και ο κοσμος,εσυ να εισαι καλα αυτο εχει σημασια!!! θεε μου τι ζουμε .....ποτε απο τους 300 νοιαστηκε για αυτη την χωρα;Κανενας.Τον τσιπρα περιμεναμε να νοιαστει....αντε τσακισου και ελα αθηνα και παρατα γυναικα και παιδια,η χωρα που κυβερνας υποτιθεται οτι κυβερνας λεμε τωρα ,βρισκεται σε κατασταση εκτακτου αναγκης για αυτο ασε τις ηλιοθεραπειες και πιασε δουλεια, τα εκανες που τα εκανες θαλασσα στην οικονομια της χωρας τουλαχιστον γινε χρησιμος για αυτο το φλεγων ζητημα μεταφορικα και κυριολεκτικα. Αmper alert: πρωθυπουργος ελλαδας αγνοειται, αν τον δειτε αταραχο να ξαπλαρει καψτε τον μηπως και δουμε ασπρη μερα!!!!Μηπως και σωθουμε!!!

Παναγιώτης

Όταν ήταν στην αντιπολίετευση και συνέβαιναν παρόμοιες καταστροφές ζητούσαν παραίτηση του υπουργού, εκ του ασφαλούς γιατίδεν πίστευαν να γίνουν κυβέρνηση. Τώρα αντί να αναλάβουν τις ευθύνες λένε για εμπρησμούς χωρίς να έχουν κανένα σοβαρό στοιχείο, έτσι για να αποσύρουν τις ευθύνες από πάνω τους. Δεν λέω πως οι προηγούμενοι τα έκαναν όλα καλά, αλλά αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι στην εξουσία. Άσε την τεράστια ζημιά που έκαναν στην αριστερά και όλοι στην ευρώπη τους φέρουν σαν κακό παράδειγμα. Άμεση παραίτηση Τόσκα τώρα και βλέπουμε και για άλλους.

Έλλην

Κομμουνιστές Άθεοι, Απατριδες, τί τούς ενδιαφέρει η Πατρίδα. Μόνο το εύκολο Χρήμα...

sos

ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ ....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ......

Περιεργη συμπτωση!

. Σταματησαν οι τρομοκρατες ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ να καινε στην αθηνα αυτοκινητα, καταστηματα κτλ και ξεσπασαν αντιστοιχα στην υπολοιπη χωρα παντου πυρκαγιες!!!

ΡΕ ΝΑ του ΑΚΗ

Αν ήταν η ΔΟΥΡΟΥ Πρωθυπουργός θα είχε καταργηθεί το φαινόμενο των πυρκαγιών !!! Σε όλο τον πλανήτη ΓΗ !!! Προσέξατε το ύφος, το αυστηρό περιεχόμενο, την (κλανο)μαγκιά και, κυρίως, τη λογική συνοχή των χθεσινών δηλώσεών της !!! Μετά τις ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ, που θα καταπιούν τον ΑΛΕΚΣΗ, θα αναλάβει η ΡΕΝΑ, ως ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΙΑ ....

iron monkey

Δεν υπάρχει σοβαρό κράτος, όλοι με ρουσφέτια διορίζονται και φυσικά είναι οι πιο άχρηστοι.!!

Είμαστε Ανίκανοι

Έχουμε ανίκανες Ηγεσίες σε όλα τα επίπεδα. Πάρτε Τον λεβέντη Παυλόπουλο και θυμηθείτε την καμένη Αθήνα, Κανέλη κλπ. Πάρτε τον Τσίπρα : ο αγράμματος και ανεπάγγελτος , Τι να πρωτοθυμηθώ, το δεν πληρώνω;, κατάργηση μνημονίων;, Καρανίκας;, Μπαρουφάκης θέλω σελίδες . Πάρτε τον Τόσκα: μόνο να τον ακούς να μιλάει καταλαβαίνεις τα προσόντα του . Δυστυχώς είμαστε καταδικασμένοι. Έκλυση στην Ευρώπη: Καταργήστε τους, φέρτε μας έναν Καποδίστρια αλλά να τον φυλάτε καλά.

Γιάννης Δημητρίου

Αφού η ΓΓΠΠ εξέδωσε ανακοίνωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στην Αττική, γιατί δεν έβγαλε περιίπολα ο Στρατός στα δάση, ώστε να εντοπιστούν οι εστίες εν τη γενέσει τους ; Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ξενοφώντας

Έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά που μυαλό...

τακης

εδω περναμε τοσα μνημονια , τι θα γινει με μια φωτια?? Ασε που η φωτια σε 2-3 μερες θα τελειωσει , αλλα το μνημονιο ??

Λέων

Ανίκανοι αριστεροί κυβερνούν την χώρα Άσχετοι και προβληματικοί τύποι

γιωργος

Δεν διαφωνω μαζι σου αλλα την μιση ελλαδα την εκαψε ο κωστακης και την ασλλη μιση τη καιει ο αλεξης οταν παμε σαν τα προβατα στη καλπη τους ιδιους θα ψηφισουμε ο λαος φταιει οχι αυτοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης