Τα Εξάρχεια πήραν πάλι φωτιά και η Αστυνομία στο ίδιο έργο... θεατής

Τα Εξάρχεια πήραν πάλι φωτιά και η Αστυνομία στο ίδιο έργο... θεατής

Αντιεξουσιαστές έκαψαν περιουσίες πολιτών και επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων - Απόλυτα οργανωμένες οι επιθέσεις -  Τρεις αστυνομικοί ελαφρά τραυματισμένοι από τα επεισόδια - Έγιναν 25 συλλήψεις και 26 προσαγωγές 

Τα Εξάρχεια πήραν πάλι φωτιά και η Αστυνομία στο ίδιο έργο... θεατής
Οι δείκτες του ρολογιού πλησιάζαν τις επτά χθες το απόγευμα, όταν στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία των Εξαρχείων στήθηκαν τα πρώτα πύρινα οδοφράγματα. Ατομα με κουκούλες παρατάσσονταν απέναντι από τους αστυνομικούς που είχαν... σφραγίσει το Πολυτεχνείο κι αρχίσαν να εκτοξεύουν εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ τις πρώτες μολότοφ. Εκείνη την ώρα η πορεία μνήμης για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου βρίσκονταν στην οδό Πανεπιστημίου με τα άτομα που βρίσκονταν στην κεφαλή της να στρίβουν στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κινήθηκαν προς το σημείο που έπεσε νεκρό το ανήλικο αγόρι, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που κατευθύνθηκαν προς την οδό Στουρνάρη προκειμένου να ενισχύσουν τις πρώτες ομάδες των αντιεξουσιαστών που συγκρούονταν με τους αστυνομικούς. 

Λίγα λεπτά αργότερα η περιοχή των Εξαρχείων λαμπάδιασε κυριολεκτικά από τις βόμβες μολότοφ, τα πυροτεχνήματα και τις φωτοβολίδες των κουκουλοφόρων.
Για αρκετή ώρα τα μέτωπα εξελίσσονταν σε τρία σημεία. Στην οδό Στουρνάρη που βρίσκονταν το μεγαλύτερο μπλοκ των αντιεξουσιαστών οι δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν περισσότερες από εκατο βόμβες μολότοφ, ενώ οι φωτοβολίδες περνούσαν σε απόσταση λίγων εκατοστών από τα κράνη των αστυνομικών. Στην οδό Σολωμού μια άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποιούσε συνέχως εφόδους εναντίον των ανδρών της ΕΛΑΣ που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο, με τις πέτρες και τις εκρηκτικές βόμβες μολότοφ (ενισχυμένες με δυναμιτάκια και κόλλα) να πέφτουν βροχή. Στην οδό Τοσίτσα οι αναρχικοί παρότι δέχτηκαν αρκετές φορές δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης δεν υποχώρησαν ούτε βήμα. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, οι αντιεξουσιάστες που από ό,τι φαίνεται είχαν σχεδιάσει εδώ και μέρες την επιχειρησιακή τους τακτική για την επέτειο της μνήνης του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έβαλαν εναντίον των αστυνομικών και από ταράτσες πολυκατοικιών τόσο στην οδό Στουρνάρη, όσο και στην οδό Τοσίτσα. Κάθε φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυαν επίθεση προκειμένου να προσεγγίσουν την πλατεία των Εξαρχείων τότε δέχονταν βόμβες μολότοφ από αντιεξουσιαστές που είχαν ακροβολιστεί στις τάρατσες των ψηλών κτιριών με αποτέλσμανα να οπισθοχωρούν. Τελικά μετά από πέντε ώρες μαχών, γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης η κατάσταση εκτονώθηκε. Ωστοσό κάποιες σποραδικές επιθέσεις απο μικρές ομάδες αντιεξουσιαστών που παρέμειναν στην πλατεία των Εξαρχείων συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Κλείσιμο


Κάποια στιγμή γύρώ στις οκτώ και μισή χθες το βράδυ τα επεισοδία παραλίγο να επεκταθούν και οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Μια ομάδα αντιεξουσιαστών βγήκε από την οδό Διδότου και άρχισε να εξαπολυεί βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο σημείο. Τελικά όμως τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις και οι κουκουλοφόροι επέστρεψαν στους δρόμους του Πολυτεχνείου. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις στη μεγαλύτερη διάρκεια των επεισοδίων κράτησαν αμυντική στάση ενώ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Ο απολογισμός έγραψε τέσσερα κατεστρεμμένα αυτοκίνητα τα οποία πυρπολήθηκαν από τους κουκουλοφόρους με δύο από αυτά να χρησιμοποιούνται για οδοφράγματα, φωτεινοί σηματοδότες αλλά και πεζοδρόμια κατεστραμμένα και τρεις αστυνομικοί ελαφρά τραυματισμένοι. Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε 26 προσαγωγές και 25 συλλήψεις.

















Γνώριζαν τις διαθέσεις των αντιεξουσιαστών 

Κι όμως τα επεισόδια δημιουργήθηκαν παρότι η αστυνομία είχε πληροφορίες, ότι οι αντιεξουσιαστές ετοιμάζονταν να δώσουν ένα εκρηκτικο παρών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Η πρώτη απόδειξη ήρθε την περασμένη Κυριακή μετά τον εντοπισμό 150 μολότοφ, οι οποίες ήταν κρυμμένες σε κτίριο της οδού Νοταρά. Χθες το πρωί όμως έφτασε και η προειδοποίηση των αντιεξουσιαστών. Τα σημειώματα που βρήκαν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι των Εξαρχείων στα αυτοκινήτα τους, στα οποία οι αναρχικοί τους ζητούσαν να τα απομακρύνουν από την περιοχή ήταν σαν να προανήγγειλαν αυτό που θα ακολουθούσε. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., έριξαν στον δρόμο 3.000 αστυνομικούς προκειμένου να αποτρέψουν τα επεισόδια για τα οποία διέθεταν πληροφορίες ότι θα γίνουν. Για άλλη μια φορά όμως ακολουθήθηκε η ίδια τακτική. Κατά τη διάρκεια της πορείας στους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας δεν συνέβη το παραμικρό, αφού οι αντιεξουσιαστές είχαν δεχτεί ένα ασφυκτικο πρέσινγκ από τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες τους ακολουθούσαν σε απόσταση αναπνοής. Ωστόσο, όπως και στην επέτειο του Πολυτεχνείου έτσι και χθες ομάδες κουκουλοφόρων δεν μετείχαν στην πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο αλλά λίγη πριν τελειώσει αυτή, εμφανίστηκαν στους δρόμους των Εξαρχείων και άρχισαν τις εχθρικές συγκρούσεις με τους αστυνομικούς. Για άλλη μια φορά η Αστυνομία παρέμεινε θεατής στο ίδιο έργο. Οι εντολές που φαίνεται να είχαν πάρει και πάλι οι αστυνομικοί από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν να οριοθετήσουν τα επεισόδια και να ακολουθηθεί το δόγμα «αφήστε να κάψουν στα Εξάρχεια».    




Μολότοφ και πετροπόλεμος στα Εξάρχεια










Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις

Σοβαρά επεισόδια, όμως, έγιναν και στη Θεσσαλονίκη με επίκεντρο το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Κουκολοφόροι πέταξαν πέτρες και μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.










Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στο κέντρο του Ηρακλείου μετά την ολοκλήρωση της πορείας που διοργανώθηκε στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μια ομάδα νεαρών έριξε μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στα Λιοντάρια και ακολούθησε πετροπόλεμος στη γύρω περιοχή και τα στενά του κέντρου, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι νεαροί πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και τους τοίχους του Δικαστικού Μεγάρου.





 Σκηνικό μάχης όμως στήθηκε και στο Βόλο. Λίγη ώρα μετά την ολοκληωση της πορείας μήνμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ομάδες αντιεξουσιαστών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οδομαχίες, βόμβες μοοτοφ και κρότου-λάμψης συνέθεταν το σκηνικό στη θεσσαλική πόλη, ενώ ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν μικρές ζημιές σε τραπεζικά καταστήματα. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης