Συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη

Συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη

Ένταση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας - Συγκρούσεις σε Βόλο και Ηράκλειο - Μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της Πάτρας

Συγκρούσεις μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη
Συγκρούσεις της αστυνομίας με αναρχικούς σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, σημειώθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε από ειδικό φρουρό της αστυνομίας πριν από 8 χρόνια, στην περιοχή των Εξαρχείων, στην Αθήνα. 

Στη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα υπάρχουν οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και αναρχικών, ενώ ορισμένοι τοποθέτησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων. Στην Κρήτη υπήρξαν συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές και αναρχικούς, καθώς και ζημιές σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες. Στην Πάτρα αντιεξουσιαστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου και στα Χανιά ακούστηκαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας, αλλά και πολιτικά μηνύματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Στη Θεσσαλονίκη
, τα επεισόδια έχουν ενταθεί στο κέντρο της πόλης, καθώς μία ομάδα κουκουλοφόρων εισήλθε στο πανεπιστήμιο, στην Αγίου Δημητρίου, πετώντας βόμβες μολότοφ από την ταράτσα του τμήματος του Φυσικού. Η αστυνομία κάνει χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ προχώρησε σε πέντε προσαγωγές.

Κλείσιμο
Οδοφράγματα και φωτιές σε κάδους στη Θεσσαλονίκη

Αντιεξουσιαστές έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα επί της Εγνατίας οδού, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους. Ορισμένοι από αυτούς προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν στην οδό Ιασωνίδου και έβαλαν φωτιές σε δύο κάδους, ενώ η πορεία κατευθύνθηκε προς την Καμάρα. Τα επεισόδια έχουν μεταφερθεί στην Αγίου Δημητρίου, στο πανεπιστήμιο, όπου κουκουλοφόροι πετούν βόμβες μολότοφ μέσα από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.











Συγκρούσεις αστυνομίας και αναρχικών στο Ηράκλειο της Κρήτης

Μάχη αστυνομικών - διαδηλωτών ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο του Ηρακλείου, στο περιθώριο της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανριεξουσιαστές πέταξαν μολότοφ με την Αστυνομία να απαντά με χρήση κροτίδων κρότου λάμψης, ενώ ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό στα γύρω στενά. Ένταση επικράτησε και στην περιοχή του ΟΤΕ. Μεταξύ άλλων, τα Δικαστήρια Ηρακλείου έγιναν ακόμη μία φορά αποδέκτης φθορών καθώς οι διαδηλωτές πέταξαν μπογιές.







Συνθήματα και ένταση στα Χανιά

Λίγο μετά τις 8 ολοκληρώθηκε η πορεία φορέων και συλλογικοτήτων στα Χανιά για την επέτειο μνήμης για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα, ενώ λίγο μετά τις 7.30 πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Οι διαδηλωτές φώναξαν πολιτικά συνθήματα ενάντια στην ασκούμενη πολιτική, την κυβέρνηση, την Ε.Ε., το ΔΝΤ. Επίσης ακούστηκαν και συνθήματα εναντίων της αστυνομίας. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς να προκληθεί κάποιοι πρόβλημα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ έντονη τόσο με άντρες με εξάρτηση ΜΑΤ, όπως επίσης και με μεγάλη δύναμη προσωπικού της Ασφάλειας.



Μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της ΠάτραςΠάτρα

Αντιεξουσιαστές πέταξαν στο Δικαστικό Μέγαρο «βόμβες» με μπογιά, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο περιθώριο της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι αντιεξουσιαστές σχεδόν έβαψαν την πρόσοψη του δικαστικού μεγάρου και τα σκαλιά, ενώ απομακρύνθηκαν δίχως να τους ενοχλήσει κανένας.





Οδομαχίες, μολότοφ και ζημιές στο κέντρο του Βόλου


Σκηνικό μάχης επικρατεί στο κέντρο του Βόλου, όπου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ξεκίνησαν επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Οδομαχίες, βόμβες μολότοφ και κρότου λάμψης, συνθέτουν αυτή την ώρα το σκηνικό.

Νωρίτερα, τραπεζικά υποκαταστήματα και το υποκατάστημα του ΟΤΕ, βρέθηκαν στο στόχαστρο αγνώστων, που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο μνήμης στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. 

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων, αντιεξουσιαστές και απλοί πολίτες, ξεκίνησε και κατέληξε στον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού νωρίτερα κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας, άγνωστοι έσπασαν κάμερα τραπεζικού υποκαταστήματος επί της συμβολής των οδών Αναλήψεως και Ιωλκού, έκοψαν το καλώδιο κάμερας που βρίσκεται τοποθετημένη στο κτίριο του ΟΤΕ επί της οδού Ιωλκού και έσπασαν ταμπέλα τραπεζικού υποκαταστήματος επί της οδού Ιάσονος. 

Στο λιμάνι του Βόλου και υπό τον φόβο επεισοδίων, βρίσκονταν νωρίτερα κλούβες των ΜΑΤ και οχήματα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.







Ένταση και στο Αγρίνιο

Μεγάλη ένταση ακολούθησε μετά την πορεία που έλαβε χώρα σε κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε από ειδικό φρουρό την 6η Δεκεμβρίου 2008 .

Η ένταση καταγράφηκε πέριξ της πλατείας Δημάδη από όπου ξεκίνησε και όπου κατέληξε η πορεία καθώς κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές στο κτίριο των ΕΛ.ΤΑ και στην Τράπεζα της Ελλάδας στην οδό Σκαλτσοδήμου ενώ έβαλαν φωτιά και σε κάδους απορριμμάτων. 

Μάλιστα από μολότοφ προκλήθηκε φωτιά στο Ταχυδρομείο. Σοβαρό επεισόδιο επίσης προκλήθηκε σε βάρος πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για φθορές στο όχημα του .Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον άνδρα, χτυπώντας τον με χέρια και αντικείμενα.

Από νωρίς στο κέντρο της πόλης βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας ενώ επέμβαση επιχειρήθηκε μετά τη ρίψη μολότοφ στο  κατάστημα των ΕΛΤΑ και τα επεισόδια στη Δημάδη.

Έγινε και περιορισμένη χρήση χημικών με την κατάσταση στο σημείο  να είναι αποπνικτική ενώ μετά το ανθρωποκυνηγητό οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν προς την περιοχή του Πάρκου. Οι αστυνομικοί ακολούθησαν τα άτομα, αφού αυτά απομακρύνθηκαν από την πλατεία Δημάδη, μέχρι την οδό Δημοτσελίου, όπου προκάλεσαν φθορές και κάδους.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τουλάχιστον πέντε ατόμων.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης