Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Το υπουργείο Υγείας υπεύθυνο για την έξαρση της ελονοσίας

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Το υπουργείο Υγείας υπεύθυνο για την έξαρση της ελονοσίας

Προσπαθεί να καθησυχάσει το ΚΕΕΛΠΝΟ με σχετική ανακοίνωση, στην οποία περιγράφει ως «αναμενόμενη ως ένα βαθμό η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας» - Από το σύνολο των κρουσμάτων σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης

Το τελευταίο διάστημα δεκάδες δημοσιεύματα αποκαλύπτουν μια πραγματικά ζοφερή εικόνα σε ό,τι αφορά στη δημόσια υγεία και ειδικά για αυξανόμενα κρούσματα ελονοσίας.

Με αφορμή την είδηση ότι βρίσκονται σε «καραντίνα» 12 δήμοι, λόγω ελονοσίας, με την Χαλκίδα και τη Θήβα να «φιγουράρουν» στη λίστα,  το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και στην οποία περιγράφει ως «αναμενόμενη ως ένα βαθμό η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης ζητεί άμεσα την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζου για το θέμα.


Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο λόγος για τον οποίο οι 12 περιοχές αυτές τέθηκαν σε «συναγερμό» από τους υπευθύνους του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι ο εντοπισμός κρουσμάτων ελονοσίας, μιας νόσου που από το 2009 και μετά απασχολεί όλο και πιο συχνά τις υγειονομικές αρχές, καθώς σε ετήσια βάση καταγράφονται περιστατικά εγχώριας μετάδοσής της.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού. Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, οπότε δηλώθηκαν 85 κρούσματα, ενδείξεις ότι ο ασθενής προσβλήθηκε «εντός των τειχών» είχαν εντοπιστεί σε έξι περιστατικά, ενώ οι χρονιές όπου είχε σημάνει στην Ελλάδα «κόκκινος» συναγερμός λόγω εγχώριας μετάδοσης της νόσου ήταν το 2011 και το 2012 (42 και 20 περιστατικά, αντίστοιχα).

Πατούλης: Το υπουργείο Υγείας εξέθεσε τη χώρα σε κίνδυνο ελονοσίας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, σε δήλωσή του με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας, υπογραμμίζει πως η αποκάλυψη ότι περιοχές σε 12 Δήμους της χώρας έχουν τεθεί σε «καραντίνα» στην αιμοδοσία, «επιβεβαιώνει δυστυχώς τους φόβους μας ότι οι παραλείψεις του υπουργείου Υγείας έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι κατά τη φετινή χρονιά υπήρξε ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών παρά το γεγονός ότι το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχε προειδοποιήσει για το αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είχε ζητήσει να ληφθούν έκτακτα μέτρα».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Πατούλης, «το υπουργείο Υγείας -όπως παραδέχθηκε σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζος- περιορίστηκε στον να εκδίδει εγκυκλίους- χωρίς να μεριμνήσει για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση του σοβαρού αυτού θέματος που συνιστά μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα έναν υγειονομικό κίνδυνο με σοβαρές προεκτάσεις. Όταν μάλιστα ο ΙΣΑ προειδοποίησε για τον κίνδυνο και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προστατευθεί η Δημόσια υγεία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γενικού γραμματέα καθώς και των γνωστών “συνδικαλιστών αυλοκολάκων του”.», υπογραμμίζει.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας Ι. Μπασκόζος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ανάλογες παραλείψεις στη θωράκιση της χώρας απέναντι στη γρίπη είχαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος ρεκόρ θανάτων από τον ιό», αναφέρει ακόμη και τονίζει πως η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα δεν θα ανεχτεί άλλο την ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

«Οι παραλείψεις κοστίζουν ανθρώπινες ζωές ενώ στην περίπτωση της ελονοσίας απειλούν να εκθέσουν διεθνώς της χώρα μας», προσθέτει και καλεί τον κ. Μπασκόζο να παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας πως «είναι επικίνδυνος για τη Δημόσια υγεία».

Καθησυχάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναμενόμενη ως ένα βαθμό η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας


Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τα εγχώρια σποραδικά κρούσματα που καταγράφονται καθώς, όπως εξηγούν: «Η εμφάνιση τέτοιων σποραδικών κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν και ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενη, όπου συνδυάζεται η παρουσία των ικανών διαβιβαστών-κουνουπιών με αυξημένους πληθυσμούς ατόμων από ενδημικές χώρες».

Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960).

Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειονότητα- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). 

Ωστόσο, από το 2009 έως το 2013 καταγράφονταν ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας: επτά  κρούσματα το 2009, τέσσερα  το 2010, 42 κρούσματα το 2011, 20 το 2012 και τρία  το 2013.

Το 2014 δεν καταγράφηκε εγχώρια μετάδοση της νόσου σε καμία περιοχή της χώρας. Το 2015 καταγράφηκαν ξανά 6 εγχώρια κρούσματα ελονοσίας σε νέες και παλαιές περιοχές μετάδοσης.

Το 2016, έως 11 Αυγούστου, καταγράφηκαν συνολικά 65 κρούσματα, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα και τα 4 έχουν ενδείξεις  εγχώριας μετάδοσης.

Τα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν σε νέες περιοχές μετάδοσης, (Αχαϊα, Ηλεία, Θεσσαλονίκη), οι οποίες σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων περιοχών, δηλαδή, είναι αυξημένου κινδύνου για την μετάδοση της ελονοσίας.

Οδηγίες προς ταξιδιώτες στην Ελλάδα


Το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος και των εφαρμοζόμενων μέτρων πρόληψης, θεωρεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελονοσίας σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Για το λόγο αυτό δεν συνιστά λήψη προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής έναντι της ελονοσίας, σε άτομα που σκοπεύουν να επισκεφθούν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας στην οποία έχει εμφανισθεί κρούσμα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης της νόσου.

Τονίζει όμως την ανάγκη λήψης όλων των προτεινόμενων μέτρων για την ατομική προστασία  από τα κουνούπια, κατά την περίοδο κυκλοφορίας τους.


ΣΧΟΛΙΑ (42)

Μαρια Π.

Ελονοσία στον Μαραθώνα Δεν καταλαβαίνω την λογική της σύστασης του ΚΕΛΠΝΟ, Αποκλεισμός από την αιμοδοσία επισκεπτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές για διάστημα 6 μηνών μετά την επιστροφή τους. "Η επίσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία διανυκτέρευση". Εγώ ανύποπτος όπως και χιλιάδες ανύποπτοι κάτοικοι Αττικής πήγα για φαγητό στον επικίνδυνο Μαραθώνα. Τα κουνούπια έκαναν πάρτι. Με την παρέα μου χρειαστήκαμε δυο σωληνάρια αντισταμινικά για ανακούφιση από τα τσιμπήματα τους. Δεν διανυκτερεύσαμε άρα κατά το ΚΕΛΠΝΟ δεν διατρέχουμε κίνδυνο ??? και είμαστε ασφαλείς αιμοδότες. Επιστήμονες (ΚΕΛΠΝΟ) με γελοία λογική. Έπειτα τα κουνούπια δεν γνωρίζουν τα όρια των Δήμων, δηλαδή ο βοριάς δεν μπορεί να τα κατεβάσει στη Ραφήνα και Λούτσα ??? Και δεν είναι μόνο η ελονοσία στον Μαραθώνα υπάρχει και το κουνούπι τίγρης με θανατηφόρα ίωση. Ο Δήμος Μαραθώνα (Ψινάκης) και περιφέρεια (Δούρου) τι έκαναν για την καταπολέμηση των κουνουπιών ??? Απο τους άσχετους Πολάκη και τον Πατούλη δεν έχω καμιά απαίτηση.

γιατι δεν εμφανιζετε ολα τα σχολια?

δεν σας αρεσε το σχολιο για ψεκασμους?

Δεν τα βάζουν όλα

τα σχόλια, χθες στον δρόμο ένας Πακιστάνος Μπαγκλαντέζος δεν ξέρω αυτοί όλοι μοιάζουν φύσηξε την μύτη του και μετά έτριψε τα χέρια του και περίμενε στην στάση, στο λεωφορείο αυτός δεν θα έπιασε κάποια χειρολαβή? με αυτά τα χέρια δεν δίνει και δεν κρατάει λεφτά? γιαυτό προσέχετε, πλύσιμο χεριών θα σας γλυτώσει από πολλά κακά. Προσοχή στα παιδιά.

Πρώην τοξότης νυν Χ.Α.

'Oλn n Eλλάδα ένα χοτ σποτ... και οι συνέπειες των.

Αντί Αντιδραστικό Στοιχείο

Ξαναψηφιστε ηλίθιοι γιατροί τα συντρόφια. Να σε πάρει η ευχή εισται και υποτίθεται μορφωμένοι ζώα ε ζώα!

Υπευθυνος ειναι ο συριζα και οι λαθρο....

Δεν εχουμε ακομη ΤΙΠΟΤΑ απο αυτην την κουμουνιστικη/φιλοισλαμικη/λαθρολαγνικη κυβερνηση! Στοχος τους να μας στειλουν στον μεσαιωνα! Να ναι καλα ΜΟΝΟ οι λαθρο=καλεσμενοι τους! Οσο για τους Ελληνες, οσο πιο γρηγορα εξαφανιστουν τοοοοοοσο το καλυτερο! ΟΥΓΚ!

Κουβελοκούνουπος

Α, ρε καημένη Βούλα Παπαχρήστου....

αγαθοι

εχετε να παθετε ακομα απο τους ...επενδυτες που φορτωνεστε στην πλατη, παρα πολλα αγαθιαρηδες ελληνες αριστερων και φιλανθρωπικων αισθηματων....κανετε τους ..μεγαλοψυχους, ξεχνωντας πως οποιος κινδυνευει η πειναει, γινεται θηριο ανημερο..δεν θελετε μια χωρα καθαρη και με κανονες...ειστε αξιοι της μοιρας σας

ΠΑΤΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ !! Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ !! ΕΚΑΝΑΝ ΛΕΕΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΝ ΨΕΚΑΣΜΟ !!! Κ ΝΟΜΑΡΧΗ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ? ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ , ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΚΟΡΟ'Ι'ΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΤΕ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΤΣΙ !! ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΙΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ ? ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΔΙΕΤΑΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ '' ΕΦΙΑΛΤΩΝ '' ? ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ !! ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ !! ΑΛΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΤΗΝ '' ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ'' ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ , ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΧΟΡΤΑΡΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΥΝ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ? ΤΙΠΟΤΑ .

ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ

ΝΑ ΨΕΚΑΣΟΥΝ ΤΟΥς ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥς ΣΥΡΙΖΑΙΟΥς ΠΟΥ ΜΑς ΤΟΥς ΦΕΡΝΟΥΝ.

Έτσι

Προσεχώς στην γειτονιά σας τα δωράκια της Αριστεράς. Σύριζα παντού, camps παντού!!!!

αντωνης

χαλαρώστε συντροφοι η αριστερα δεν θα ηττηθεί από τον καπιταλισμο και τους νταβατζηδες της ενημερωσης θα φυσηξει συντομα δυνατος αερας βαρδαρης και θα παρει τα κουνούπια μακρια μας αυτό ειπε ο μεγαλος βουδας της αριστερας σύντροφος αλεξης , αν δεν φυσηξει καλο παραδεισο γιατι όπως ξερεται και τα νοσοκομεια είναι υποδιαλυση . ψαχνουν για λιγα παυσίπονα και αντιπυρετικα χωρις σεντονια κλπ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

emirat_1

Το αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση για Μόσχα, ωστόσο μετά το απρόοπτο αυτό γεγονός οι επιβάτες, που δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, αναχώρησαν μετά από πολλές ώρες με άλλο αεροσκάφος για τον προορισμό τους