Μπάχαλο χωρίς τέλος: Μετέφεραν κάποιους μετανάστες και άφησαν τους άλλους να... λιάζονται!

Μπάχαλο χωρίς τέλος: Μετέφεραν κάποιους μετανάστες και άφησαν τους άλλους να... λιάζονται!

Mετέφεραν 150 στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, και στους 250 που «ξέμειναν» στο Τάε Κβον Ντο τους είπαν να... εξαφανιστούν - Καμίνης: Γιατί δεν ανοίγουν στρατόπεδα για τους μετανάστες;

Μπάχαλο χωρίς τέλος: Μετέφεραν κάποιους μετανάστες και άφησαν τους άλλους να... λιάζονται!
Μπορεί να έχουμε φτάσει στα τέλη Δεκεμβρίου και οι ευρωπαίοι να πιέζουν για τη δημιουργία hotspot στα ελληνικά νησιά ωστόσο ακόμα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή ούτε ενός τέτοιου κέντρου στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Την ίδια ώρα η... πολυαναμενόμενη μεταφορά των μεταναστών από το Τάε Κβον Ντο στο Ελληνικό σταμάτησε στη μέση το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι υπεύθυνοι έστειλαν τους περίπου 250 ανθρώπους που είχαν μείνει εκεί να... λιαστούν, συνεχίζοντας την πολιτική του απόλυτου χάους που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα. 

Η κυβέρνηση, που περιορίζεται μόνο στη διαχείριση των χιλιάδων μεταναστών που μεταφέρονται στην Αθήνα αναζητώντας εναγωνίως χώρους προσωρινής στέγασης και φιλοξενίας, εξακολουθεί να είναι... αιφνιδιασμένη όπως συνέβη και το καλοκαίρι καθ' ομολογία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. 

Είναι τέτοια η απουσία σχεδίου από την κυβέρνηση ώστε οι δήμαρχοι της χώρας δια του οργάνου τους, της ΚΕΔΕ, αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικοί «καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εκ μέρους της Κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείρισή του ζητήματος» όπως τόνισε ο πρόεδρος της ένωσης Γιώργος Πατούλης. «Αντίθετα η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχώς αιφνιδιάζεται από πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή και δικαιολογημένα  προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ δεν διασφαλίζεται μέσα από τις προσωρινές λύσεις που δίνονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής» συμπλήρωσε ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την επιλογή να χρησιμοποιηθούν το Ελληνικό και οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

«Για τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κι όχι να μετατραπούν σε "αποθήκη ανθρώπινων ψυχών"» συμπλήρωσε.

Κλείσιμο

Καμίνης: Το ρωτάω και κρύβονται, γιατί δεν ανοίγουν στρατόπεδα για τους μετανάστες;
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν το ξέσπασμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν παραχωρεί κάποιο από τα ανενεργά στρατόπεδα για τη φιλοξενία μεταναστών. 

«Να μας πει η κυβέρνηση γιατί το ρωτάω και κρύβονται. Γιατί δεν ανοίγουν τα στρατόπεδα; Ποιο είναι το πρόβλημα να το ακούσουμε» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Καμίνης.

Άφησε μάλιστα υπονοούμενα για το πώς διαχειρίζεται τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Πάνος Καμμένος μιλώντας για «εικόνα στεγανοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων που κάπου έχουν παραδοθεί για αποκλειστική διαχείριση και δεν συμμετέχουν στη διαχείριση του μεγάλου εθνικού προβλήματος».

«Δεν υπήρξε καμία προετοιμασία στη χώρα. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έλεγα ότι υπάρχουν άδεια στρατόπεδα για να ανοίξουν και να υποδεχθούν πρόσφυγες-μετανάστες, θα το δούμε» συμπλήρωσε. «Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ολυμπιακές εγκαταστάσεις και πάρκα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.


Σταμάτησαν στη μέση τη μεταφορά των μεταναστών!
Έπειτα από το απίστευτο αλαλούμ που δημιουργήθηκε χθες με τη μεταφορά των μεταναστών από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο, σήμερα λίγο πριν τις 09:30 έφτασε ένα αστικό λεωφορείο (χωρητικότητας 120 ατόμων) που γύρω στις 10:30 ξεκίνησε για να τους μεταφέρει στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό, ενώ η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι.

Στις 11:30 περίπου έφτασε στο στάδιο το δεύτερο λεωφορείο, με την επιχείρηση να εξελίσσεται ομαλά - μέχρι εκείνο το σημείο, όταν είχαν μεταφερθεί περί τα 150 μόλις άτομα.

Ακόμα ένα δρομολόγιο εκτελέστηκε το μεσημέρι. Το τρίτο λεωφορείο παρέλαβε 40 Ιρανούς μετανάστες, που βρίσκονταν μέσα στο Τάε Κβον Ντο, και τους μετέφερε στο Ελληνικό. 

Όσοι μετανάστες οδηγήθηκαν, νωρίτερα, εκτός του σταδίου στο Παλαιό Φάληρο, αποχώρησαν προς... άγνωστες κατευθύνσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση στο Παλαιό Φάληρο έπρεπε να παραδοθεί στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΑΔ) από εχθές αφού το ερχόμενο Σάββατο ξεκινούν στο συγκεκριμένο γήπεδο πανευρωπαϊκοί αγώνες. Όμως, για ακόμη μια φορά επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβο Ντο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημίες, παρά μόνο σε καζανάκια και βρύσες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν πηγές από την ΕΤΑΑΔ στο protothema.gr πρόκειται για φυσιολογικές φθορές σε χώρο όπου φιλοξενήθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην απολύμανση και στον καθαρισμό των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αυτές μαζί με την αποκατάσταση των ζημιών εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περί τα 20.000 ευρώ και θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την απομάκρυνση των μεταναστών.

Από τις 09:00 το πρωί συνεργεία καθαρισμού έχουν φτάσει στο Τάε Κβον Ντο, προκειμένου να απολυμάνουν και να καθαρίσουν το χώρο, ώστε, έπειτα κι από την αποκατάσταση των ζημιών, να είναι όλα έτοιμα για τη διεξαγωγή των πανευρωπαϊκών αγώνων το ερχόμενο Σάββατο. Ωστόσο, όσο οι τελευταίοι 250 μετανάστες παρέμεναν στο εσωτερικό του κτηρίου, ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν οι όποιες εργασίες.

Χαρακτηριστική του χάους και της απουσίας σχεδίου, που επικρατεί είναι η απάντηση που πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΑΔ), Γιώργος Τερζάκης, που βρέθηκε στο Φάληρο και ζήτησε να ενημερωθεί για το πότε θα αδειάσει ο χώρος. Ο κ. Τερζάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αστυνομίας στο γήπεδο, ο οποίος του είπε πως δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημέρωση για την απομάκρυνση των μεταναστών...

Μετανάστες αναχωρούν από το Τάε Κβον Ντο


Ήδη οι πρώτοι έφτασαν στο Ελληνικό



Δεν δέχονται μεμονωμένους μετανάστες
Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της κατάστασης και της ανοργανωσιάς που επικρατεί, είναι το περιστατικό που σημειώθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ στο Ελληνικό, όταν προς το μεσημέρι της Πέμπτης, έφτασε ένας μετανάστης μαροκινής καταγωγής, μόνος του, πεζός (δηλαδή όχι με τα λεωφορεία από το Τάε Κβον Ντο). Οι αστυνομικοί δεν του επέτρεψαν την είσοδο, καθώς έχουν γενική οδηγία να επιτρέπουν μόνο στα λεωφορεία που έρχονται από το Φάληρο να εισέρχονται στις εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να μπορούν και να τον κατευθύνουν αλλού - καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. 

Όταν οι φωτορεπόρτερ επιχείρησαν να εξηγήσουν στον Μαροκινό πως θα πρέπει να πάει από το Τάε Κβο Ντο και να πάρει το λεωφορείο ώστε να μεταφερθεί «επισήμως» στο Χόκεϊ, εκείνος τους εξήγησε ότι ούτε εκεί του το επέτρεψαν, προφανώς λόγω της καταγωγής του, μιας και οι Μαροκινοί θεωρούνται «κακοί» μετανάστες και μεταφέρονται, προς το παρόν, στην Κόρινθο! Αποτέλεσμα όλου του επεισοδίου, ήταν ο άνθρωπος να αποχωρήσει, με τα μπαγκάζια του στην πλάτη και τα χαρτιά στο χέρι προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς καθοδήγηση και βοήθεια από την πολιτεία...

Ο αστυνομικός δεν επέτρεψε την είσοδο στον Μαροκινό, καθώς δεν έχει τέτοιες εντολές



Συμπλοκές χθες το βράδυ στο Τάε Κβον Ντο - Τραυματίστηκε ελαφρά μετανάστης
Ο διαπληκτισμός μεταξύ Μαροκινών χθες τα ξημερώματα στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός μετανάστη στο κεφάλι. Ο μετανάστης που δέχτηκε την επίθεση ονομάζεται Χασάν και κατάγεται από το Πακιστάν. Ο Χασάν μίλησε στο protothema.gr και περιέγραψε τα όσα συνέβησαν. «Κοιμόμουν, όταν ξαφνικά δέχτηκα χτύπημα στο κεφάλι με ρόπαλο από κάποιον Μαροκινό. Χθες το βράδυ κάποιοι είχαν πιει κι άρχισαν να τσακώνονται μεταξύ τους. Δεν καταλάβαινα τη γλώσσα τους και δεν ξέρω γιατί με χτύπησαν», δηλώνει.

Ο Χασάν τραυματίστηκε στο κεφάλι και δεν υπήρχε κανείς ούτε για τις πρώτες βοήθειες


«Μου άνοιξαν το κεφάλι και γέμισα αίματα. Μέσα δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία. Βγήκα έξω και είπα τι έγινε, τους έδειξα και το τραύμα. Εδώ δεν υπάρχει γιατρός. Μου είπαν να πάω σε κάποιο αστυνομικό τμήμα και να το καταγγείλω για να κάνουν κάτι κι ότι νοσοκομείο υπάρχει στον Πειραιά, για να πάω», προσθέτει.

Ο Χασάν, όμως, δεν ξέρει την περιοχή κι όπως δήλωσε δεν έχει πού να πάει, για να αναφέρει το περιστατικό και να δεχθεί ιατρική βοήθεια. «Τώρα είμαι καλύτερα και δεν πονάω όσο χθες. Η αιμορραγία ευτυχώς σταμάτησε», σχολιάζει.

Όσο για το ποια είναι η ιστορία του σημειώνει τα εξής: «Έχω έρθει στην Ελλάδα μαζί με τον αδερφό μου κι έναν φίλο μας. Θέλουμε να φύγουμε από την Ελλάδα και να πάμε να βρούμε δουλειά στην Ευρώπη, αλλά έχουμε εγκλωβιστεί εδώ».


Στην Κόρινθο οι «κακοί» μετανάστες
Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει την κατάσταση η κυβέρνηση εφαρμόζει την τακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών διαχωρίζοντας τους μετανάστες σε «καλούς» και «κακούς». Στην πρώτη κατηγορία φαίνεται ότι εντάσσονται οι πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες (Συρία, Ιράκ, Ερυθραία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) και δικαιούνται άσυλο και για τους οποίους προκρίνεται η μετακίνηση στο Ελληνικό. Στη δεύτερη κατηγορία φαίνεται να εντάσσονται οικονομικοί μετανάστες, όπως οι Μαροκινοί, και οι οποίοι μεταφέρονται στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος αυτή η τακτική πρόκειται να εφαρμόζεται και στο μέλλον με βασικό κριτήριο τη χώρα προέλευσης του κάθε αλλοδαπού.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αρνήθηκε την επανασύσταση της «Αμυγδαλέζας», των κέντρων κράτησης δηλαδή, λέγοντας πως «δεν θα ξαναδούμε Αμυγδαλέζα», παραδεχόμενη όμως πως θα υπάρξουν «φυλασσόμενοι χώροι» για τους μετανάστες! 

Και σαν μην έφτανε αυτό, άλλα δύο λεωφορεία γεμάτα μετανάστες έφθασαν την Τετάρτη στην Αθήνα από την Ειδομένη. Το πρώτο έφθασε στις 3 το μεσημέρι και το δεύτερο στις 5 το απόγευμα χωρίς να έχει ληφθεί ούτε γι' αυτή τη «φουρνιά» μεταναστών κάποια απόφαση προορισμού.



Εργασίες καθαρισμού αμέσως μετά την αναχώρηση των μεταναστών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης