Αγώνας με το χρόνο στο Norman Atlantic: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Αγώνας με το χρόνο στο Norman Atlantic: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Λόγω των ισχυρών ανέμων η διαδικασία μετεπιβίβασης σε ιταλικό πολεμικό πλοίο δεν κράτησε ούτε μία ώρα - Η επιχείρηση συνεχίζεται με εναέρια μέσα - Στους 211 ανέρχεται ο αριθμός των διασωθέντων - Στο Μπάρι κατευθύνεται το Spirit of Piraeus με τους 49 διασωθέντες ναυαγούς

Αγώνας με το χρόνο στο Norman Atlantic: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης
Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης των επιβατών του Norman Atlantic που πλέον παραμένουν μία ολόκληρη μέρα εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο πλοίο και περιμένουν με αγωνία ελικόπτερα και πλοία να τους σώσουν τη ζωή.

Και ενώ λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα άρχισε μεγάλη επιχείρηση μετεπιβίβασης σε καράβι του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο κατάφερε με ασφάλεια να προσεγγίσει το πλοίο, τελικά φαίνεται πως το ιταλικό πολεμικό ναυτικό δεν κατάφερε να διασώσει τους επιβαίνοντες.

Η προσπάθεια μετεπιβίβασης δεν κράτησε ούτε μία ώρα λόγω των ισχυρών ανέμων και έτσι η επιχείρηση συνεχίζεται με εναέρια μέσα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτές επιβιβάστηκαν στο Norman Atlantic
για να βοηθήσουν επιβάτες με υποθερμία
.

Thriller in the Adriatic: Norman Atlantic being towed while on fire and tilting

Μετά τις 21.30 το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν να επιχειρούν ξανά ελικόπτερα, Super Puma και Agusta, ενώ μετά τις 23.00 στην επιχείρηση διάσωσης προστέθηκαν ακόμη δύο ελικόπτερα τα οποία συνδράμουν στην προσπάθεια.

Eν τω μεταξύ, το ελληνόκτητο φορτηγό Spirit of Piraeus που ήταν από τα πρώτα πλοία που έφτασαν κοντά στο Norman Atlantic, κατάφερε να περισυλλέξει συνολικά 49 ναυαγούς, εκ των οποίων οι 25 Έλληνες και νωρίτερα το βράδυ αποδεσμεύτηκε και έπλευσε προς το Μπρίντιζι για να αποβιβάσει τους ναυαγούς. Μάλιστα ήδη στην Ιταλία, στο Λέτσε, κοντά στο Μπρίντιζι, έφτασε ένα C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, για να παραλάβει τους Έλληνες ναυαγούς. Πλην όμως στο Μπρίντιζι ο καιρός παραμένει άγριος, οι άνεμοι δυσχέραναν την προσπάθεια του μεγάλου πλοίου να μπει στο λιμάνι και μάλιστα με ελάχιστη βοήθεια από το μοναδικό ρυμουλκό του λιμανιού – καθώς τα άλλα έχουν σπεύσει κοντά στο Norman Atlantic – και τελικώς αποφασίσθηκε το Spirit of Piraeus να αλλάξει ρότα και να κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Μπάρι για να επιχειρήσει να βρει εκεί καταφύγιο.

Η ελληνική πρεσβεία είχε μεριμνήσει ώστε να κλειστούν ξενοδοχεία για τους Έλληνες ναυαγούς προκειμένου να διανυκτευρεύσουν στο Μπρίντιζι, πλην όμως τώρα όλα τα σχέδια αλλάζουν και το σημείο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Μπάρι.

Mετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα δύο επιπλέον S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και αναμένουν την έγκριση από τις ιταλικές αρχές για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης των επινβαινόντων του Norman Atlantic. Όπως έγινε γνωστό οι ιταλικές αρχές έδωσαν τελικά άδεια σε ένα ακόμα από τα ελληνικά Super Puma να ξεκινήσει επιχειρήσεις μετά τις 03:00 τα ξημερώματα, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τους λόγους για τους οποίους δεν αξιοποιούν τα υπόλοιπα ελληνικά ιπτάμενα μέσα. Ενδεικτικό είναι πως στη διάθεση της επιχείρησης βρίσκονται 4 Super Puma, ενώ αρκετά άλλα ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Ναυτικού είναι σε κατάσταση ετοιμότητας στην Κέρκυρα, το Άκτιο και τον Άραξο.

Αντλίες ρίχνουν νερό στο κατάστρωμα που έχουν συγκεντρωθεί οι επιβάτες του Norman Atlantic, καθώς το υπόλοιπο κομμάτι έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ συνεχείς ρίψεις νερού για την κατάσβεση της μεγάλη φωτιάς πραγματοποιεί ρυμουλκό που βρίσκεται στο σημείο, με αποτέλεσμα το πλοίο να έχει πάρει κλίση 7-8 μοιρών, κάτι που, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή, δεν θεωρείται ανησυχητικό. 

Την ίδια ώρα ο κάβος ρυμούλκησης που έσπαγε συνεχώς αποκαταστάθηκε με άλλον καλύτερο ο οποίος είναι από ατσάλι.













Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνο το κατάστρωμα νούμερο πέντε.

Πριν τις 22.00, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας 58χρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Μπρίντιζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Eπίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα με δώδεκα Έλληνες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ιταλίας.




Παραμένει στο πλοίο ο καπετάνιος
Έπειτα από επικοινωνία του protothema.gr με την ιταλική ακτοφυλακή, επιβεβαιώνεται πως ο καπετάνιος του Norman Atlantic βρίσκεται ακόμα στο πλοίο, το οποίο παρά τις δυσκολίες έχει καταφέρει να προσδεθεί στο ρυμουλκό και «σιγά-σιγά κατευθύνεται προς τις ιταλικές ακτές». Παρόλα αυτά, οι ιταλικές αρχές επισήμαναν πως δεν είναι ακόμα σαφές αν θα καταλήξει στο Μπρίντιζι ή σε κάποιο άλλο λιμάνι της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 211, -εκ των οποίων πολλοί είναι Έλληνες. Στο μεταξύ, η ιταλική ακτοφυλακή επισημαίνει πως υπάρχουν σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο, η οποία έχει τεθεί μερικώς υπό έλεγχο. 



Έλληνας ο νεκρός στο Norman Atlantic
Ένας εκ των επιβαινόντων του Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας και όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Ο νεκρός είναι Έλληνας, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Το όνομα του θύματος είναι Γιώργος Δούλης. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γιώργος Δούλης και η σύζυγός του, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο διαφυγής από το φλεγόμενο πλοίο και ενώ επιχειρούσαν να μπουν στη σωστική λέμβο, εγκλωβίστηκαν στην γλύστρα και παγιδεύτηκαν. Οι διασώστες επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν, όμως ο άντρας εγκλωβίστηκε στη γλίστρα. Η γυναίκα διασώθηκε, αλλά ο άνδρας έχασε τη ζωή του. 

Την ίδια ώρα, υπάρχουν δύο τραυματίες, εκ των οποίων ένας επιβάτης και ένα μέλος του πολεμικού ναυτικού.


Με κομμένη την ανάσα η επιχείρηση διάσωσης
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με κομμένη την ανάσα την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κέρκυρας, με το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic». Το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News, είχε μεταδώσει νωρίς το πρωί της Κυριακής πως το πλοίο, το οποίο είναι ακυβέρνητο, εισήλθε σε αλβανικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Κυριακής, από την περιοχή της δραματικής διάσωσης, καπνοί φαίνονται να βγαίνουν από το μπροστινό μέρος του πλοίου, ενώ η φωτιά εντοπίζεται προς το κέντρο του «Norman Atlantic». Στο γκαράζ βρίσκονται βυτιοφόρα με λάδι, τα οποία καίγονται και εκεί εντοπίστηκε το σημαντικότερο πρόβλημα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, υπάρχουν φόβοι ότι παγιδευμένοι επιβάτες βρίσκονται και στο γκαράζ, καθώς κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους, επειδή δεν επαρκούσαν οι καμπίνες. Στελέχη της ΑΝΕΚ, πάντως, καθώς και του υπουργείου Ναυτιλίας, λένε ότι δεν έχουν εικόνα για εγκλωβισμένους.





Από τους μέχρι στιγμής διασωθέντες 42 επιβάτες βρίσκονται στο πλοίο Cruise Europa και άλλοι 39 βρίσκονται στο Aby Jeannette. Άλλοι 49 επιβάτες είχαν επιβιβαστεί ασφαλώς στο πλοίο Spirit of Piraeus, εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε και ένα άτομο σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής. Το ελληνικό Super Puma το μεσημέρι της Κυριακής διέσωσε 12 άτομα (δέκα Έλληνες και δύο Ουκρανούς), ενώ στην περιοχή δόθηκε εντολή να σπεύσει και δεύτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.







ΑΝΕΚ: Το Νorman Αtlantic δεν είχε πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση
Όπως είχε ανακοινώσει εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, το μεσημέρι της Κυριακής, το Νorman Αtlantic δεν είχε πάρει καμιά επικίνδυνη κλίση, ενώ στο σημείο βρίσκονταν τρία ρυμουλκά και είναι σε εξέλιξη η μεταφορά όλων των επιβατών από ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Cruise Europa».

Αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν οι ιταλικές αρχές, ήταν να καταφέρουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση πριν πέσει το σκοτάδι καθώς στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού έπνεαν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας, στο σημείο έφτασε και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, στο οποίο επέβαινε γιατρός, ώστε να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε επιβαίνοντα που έχει μεταφερθεί στο Cruise Europa. 


Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης
Η ιταλική ακτοφυλακή έχει αναλάβει, από τις 10 το πρωί, την όλη επιχείρηση διάσωσης των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία σε ένα από το γκαράζ του, ενώ έπλεε 22 ναυτικά μίλια απο τις ακτές της Ιταλίας και 44 βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Νωρίτερα, όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του, το μεσημέρι της Κυριακής, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νorman Αtlantic, βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Όπως τόνισε ο κ. Λαγκαδιανός στην περιοχή «υπάρχουν οκτώ παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν ξεκινήσει δύο ρυμουλκά από την Πύλο και την Κέρκυρα, δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος C-130, ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Άκτιο, προκειμένου να συνδράμουν, αν απαιτηθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού, «ένα ελικόπτερο Super Puma έχει απογειωθεί και προσπαθεί να προσεγγίσει το φλεγόμενο πλοίο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν». Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ το επιβατηγό «Cruise Europa» έχει καθελκύσει επιτυχώς σωσίβιο λέμβο, προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια μετεπιβίβασης επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο.

Από αργά το απόγευμα της Κυριακής, γύρω στις 20:00 τοπική ώρα, τον συντονισμό της όλης επιχείρησης ανέλαβε το ιταλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο San Giorgio που έφτασε στην περιοχή.































































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης