Διευθύντρια Γεωδυναμικού: Παραμένουμε σε επιφυλακή -Δεν αποκλείεται μετασεισμός μεγαλύτερος των 4,2 Ρίχτερ

Διευθύντρια Γεωδυναμικού: Παραμένουμε σε επιφυλακή -Δεν αποκλείεται μετασεισμός μεγαλύτερος των 4,2 Ρίχτερ

«Εντός μερικών ημερών θα είμαστε σε θέση να χαρακτηρίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και αν αυτή βαίνει σταδιακά στο τέλος της», είπε η σεισμολόγος Μαρία Σαχπάζη - Τι απάντησε στον Βασ.Παπαζάχο

Διευθύντρια Γεωδυναμικού: Παραμένουμε σε επιφυλακή -Δεν αποκλείεται μετασεισμός μεγαλύτερος των 4,2 Ρίχτερ
«Εντός μερικών ημερών θα είμαστε σε θέση να χαρακτηρίσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και αν αυτή βαίνει σταδιακά στο τέλος της», επισήμανε η σεισμολόγος Μαρία Σαχπάζη, διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τους συνεχείς σεισμούς στην Κεφαλονιά.

Η κυρία Σαχπάζη απέφυγε να πει εάν με τους δύο ισχυρούς σεισμούς της 26ης Ιανουαρίου και της 4ης Φεβρουαρίου έχει «εκτονωθεί» το σεισμικό δυναμικό στην Κεφαλονιά. Μάλιστα η διευθύντρια του Γεωδυναμικού δήλωσε επιφυλακτική και υπογράμμισε: «Η δουλειά μας είναι να ανησυχούμε. Αυτή την στιγμή όμως δεν μπορώ να σας πω τίποτε άλλο παρά μόνο ότι παραμένουμε σε επιφυλακή».

Κλείσιμο
Σχεδόν με βεβαιότητα, η κυρία Σαχπάζη επισήμανε ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς θα πρέπει να αναμένουν μετασεισμό του σεισμού της Δευτέρας μεγαλύτερο των 4,2 Ρίχτερ. «Δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί με μετασεισμούς μεγαλύτερους των 4,2 που έγινε χθες», τόνισε χαρακτηριστικά αλλά διευκρίνισε ότι «μέχρι στιγμής η μετασεισμική ακολουθία δεν έχει δείξει ανησυχητικά σημάδια».

Η κυρία Σαχπάζη αποκάλυψε ότι το στοιχείο που έκανε επιφυλακτικούς τους σεισμολόγους «είναι το μεγάλο σεισμογενές δυναμικό της περιοχής και η εικόνα των ρηγμάτων σε βάθος που έχουμε από εξειδικευμένες έρευνες που έκανε το ινστιτούτο».

Με σαφήνεια, η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου υπογράμμισε ότι ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας δεν ήταν μετασεισμός του σεισμού της 26ης Ιανουαρίου. «Οι δύο πολύ ισχυροί σεισμοί που έγιναν σε πολύ μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο μας κάνουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε τον σεισμό ως δεύτερο σεισμό που έγινε στην ευρύτερη σεισμική περιοχή της Κεφαλονιάς».


Τι είπε για Παπαζάχο



Η δήλωση του Βασίλη Παπαζάχου ότι μέσα στην επόμενη 10ετία θα πρέπει να αναμένεται σεισμός μεγέθους 7 Ρίχτερ στην περιοχή της Κεφαλονιάς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η κυρία Σαχπάζη, διευθύντρια του Γεωδυναμικού, εκλήθη να σχολιάσει τις δηλώσεις του ομότιμου καθηγητή και εμμεσως αποδοκίμασε τον κ. Παπαζάχο.
 
«Η περιοδικότητα και άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής θα πρέπει να τα κάνουμε κάποια άλλη στιγμή, δεν διαφωνώ με τον κ. Παπαζάχο απλώς δεν νομίζω ότι είναι αυτή η στιγμή η κατάλληλη», τόνισε η κυρία Σαχπάζη και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να τα κάνουμε κάποια άλλη στιγμή».

Οπως αποκάλυψε η διευθθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου «από τον πρώτο σεισμό στις 26 Ιανουαρίου έχουν γίνει 1.000 σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα των δύο Ρίχτερ» και μερικές χιλιάδες σεισμοί συνολικά, αν προσμετρηθούν και τα μεγέθη κάτω των 2 Ρίχτερ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης