ΓΣΕΕ: Πρόσκληση σε εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

ΓΣΕΕ: Πρόσκληση σε εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και είναι ανεξάρτητες από τον κατώτατο μισθό

working
Πρόσκληση στους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ) απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, για την άμεση έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αυτή είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού από το κράτος.

Η ΓΣΕΕ, εκτός από αιτήματα θεσμικού χαρακτήρα τα οποία τεκμηριωμένα θα θέσει στη διαπραγμάτευση, επικεντρώνει τις διεκδικήσεις της στα εξής:

1. Σύναψη συμφωνίας για νέο συμβατικό κατώτατο μισθό, με στόχο την προστασία της αξιοπρεπούς διαβίωσης και κριτήριο το 60% του διάμεσου μισθού με συνεκτίμηση του πληθωρισμού στην πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθωτών.

2. Ενσωμάτωση στην ΕΓΣΣΕ των τελικών διατάξεων για τη νομική μορφή, την οργάνωση και λειτουργία του «Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΕΛΕΚ), σύμφωνα με το αρθρ. 15 § 5 του ν. 4921/2022 και το αρθρ.2 της προηγούμενης ΕΓΣΣΕ (ΠΚ 15/30.6.2022).

Για τη Συνομοσπονδία διαχρονικά, γεγονός που τονίζεται και στην παρούσα πρόσκληση προς τους εργοδοτικούς φορείς, δε μπορεί να υπάρξει πραγματική οικονομική ανάπτυξη χωρίς ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Οι συνθήκες επιβάλλουν ανάμεσα σε άλλα, τη ριζική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως προβλέπει και σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 80% των εργαζομένων.

Στη χώρα μας- επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της- οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 26% των εργαζομένων, όταν σε άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Τομ Κρουζ ήθελε να πετάξει τζετ 70 εκατ. δολαρίων στο Top Gun - «Έφαγε» άκυρο από το Ναυτικό

Μητσοτάκης: Έχουν αλλάξει όλα στο μεταναστευτικό ύστερα από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης

Βόλτα στο κέντρο της Αθήνας για την οικογένεια του Κωνσταντίνου - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης