Κεραμέως: Από το Σεπτέμβριο το 50% των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών θα λειτουργούν ως τις 17:30

Κεραμέως: Από το Σεπτέμβριο το 50% των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών θα λειτουργούν ως τις 17:30

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς κριτήρια, λέει η υπουργός - Ενίσχυση στη δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στις τέχνες γενικότερα, ενώ θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών

νηπιαγωγειο
Σε πιλοτική εφαρμογή θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2022 η επέκταση του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ως τις 17:30, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό 2022: Η μεγάλη πρόκληση», το οποίο διοργανώνεται στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα αφορά όλους τους μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, με ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή. Έχει διττό στόχο: την επέκταση του ωραρίου «για να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς» και την «ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών».

Ως προς το δεύτερο σκέλος, η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε, πως θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο, θα μένει πιο πολύς χρόνος «για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια».

Η κυρία Κεραμέως επισήμανε, ότι τα προγράμματα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, θα προχωρήσουν προσλήψεις, ενώ απώτερος στόχος είναι η επέκταση του ολοήμερου σχολείου ως τις 18:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η εφαρμογή του μέτρου αρχικά θα πραγματοποιηθεί στο 50% των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που ήδη λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα, η υπουργός το χαρακτήρισε «βραδυφλεγή βόμβα», περιγράφοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εγγραφές στην Α' Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%. Βασικά αίτια είναι η υπογεννητικότητα, αλλά και το «μεταναστευτικό ισοζύγιο» με το «brain drain και το brain gain».

Κλείσιμο
H υποστήριξη της οικογένειας είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού τόνισε η κυρία Κεραμέως, αναφερόμενη σε ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν «για υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονταν από ιδιωτικούς φορείς και τώρα ενσωματώνονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα». Για παράδειγμα, το υποχρεωτικό νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, όπου τα παιδιά διδάσκονται και αγγλικά, η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και το γεγονός, ότι πια τα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προσφέρονται στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Επίσης, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε σε ειδικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσέλκυση επιστημόνων και στην επιστροφή τους στην Ελλάδα (brain gain), όπως το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του παραπάνω στόχου και τη ριζική αναδιάταξη του ΔΟΑΤΑΠ.

«Το δημογραφικό είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την αντιμετώπιση του οποίου έχει θεσπιστεί «άμεση και έμμεση βοήθεια». Καταρχάς, υπάρχει το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, με το οποίο «έχουν επωφεληθεί πάνω από 200.000 παιδιά τα τελευταία δυόμιση χρόνια». Επίσης, πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, είναι και το «ενεργητικό κομμάτι» των πολιτικών, το οποίο στοχεύει «στην παροχή υπηρεσιών, που απελευθερώνουν το χρόνο της οικογένειας».

Κάποιες από αυτές αφορούν, την «ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών σταδιακά και στο ωρολόγιο πρόγραμμα, την ποσοτική ενίσχυση με πάνω από 20% υψηλότερο προϋπολογισμό στις οικογένειες, ώστε και γυναίκες του Δημόσιου να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των βρεφονηπιακών σταθμών, το πρόγραμμα «Κυψέλη», τα ΚΔΑΠ και τα νέα ΚΔΑΠ-STEM για παιδιά του Γυμνασίου, τα "Day Camps".

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης και Διαρκούς Ανέλιξης και η κ. Κεραμέως στην Επανακατάρτιση, μια διεργασία που «αφορά όλες τις ηλικίες».


Ειδήσεις σήμερα:

Στα 4.496 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, 115 διασωληνωμένοι και 13 θάνατοι

Ακυρώνονται δεκάδες πτήσεις από το Σαρλ ντε Γκωλ - Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Μία δασκάλα νεκρή και πέντε τραυματίες χαροπαλεύουν από την τρελή πορεία αυτοκινήτου στο Βερολίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης