Κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Διέρρευσαν στοιχεία του Γιάννη Μπουτάρη

Κυβερνοεπίθεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης: Διέρρευσαν στοιχεία του Γιάννη Μπουτάρη

Οι χάκερς δημοσιοποίησαν 50 αρχεία – Μεταξύ αυτών τη φωτογυπία διαβατηρίου του πρώην δημάρχου και αντίγραφο της μισθοδοσίας του – Εταιρεία ανάκτησης δεδομένων από τη Θεσσαλονίκη, αναλύει τον ιό και δεσμεύτηκε να βοηθήσει

boutaris_giannis
Φάκελο με 50 αρχεία Pdf, μεγέθους 91,9mb διέρρευσαν στο dark web, το λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης που έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης, 22 Ιουλίου 2021, στους servers του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το GRTimes.gr, τα αρχεία περιλαμβάνουν εκθέσεις οικονομικών ελέγχων στον δήμο, διαγωνισμοί, κάποιες κατόψεις ακινήτων, δικαστικές αποφάσεις κυρίως για θέματα εκλογών, αλληλογραφία με διάφορους φορείς, μηνιαία έντυπα δήλωσης παρουσιών εργαζομένων. Επίσης, υπάρχει φωτοτυπία του διαβατηρίου και αντίγραφο μισθοδοσίας του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Τα δεδομένα που διέρρευσαν φτάνουν κυρίως έως το 2016. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν οι χάκερς διαθέτουν κι άλλα αρχεία και θέλουν να εκβιάσουν τον δήμο για να μην προχωρήσουν σε νέες διαρροές. Άγνωστος παραμένει και ο τρόπος επιλογής των εγγράφων που διέρρευσαν.

hacker_thessaloniki1



«Χτυπήθηκε» και το GIS, το χαρτογραφικό portal του δήμου

Η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών συνεχίζεται, ενώ τα προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες παραμένουν. Οι χάκερς χτύπησαν και το χαρτογραφικό πόρταλ του δήμου (Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών) GIS, ένα εργαλείο εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό, τόσο για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όσο και για τους πολίτες και τους μηχανικούς.

Κλείσιμο
Τα δεδομένα της πλατφόρμας έχουν κρυπτογραφηθεί, μετά από την εισβολή του κακόβουλου λογισμικού και δεν είναι πλέον προσβάσιμα.

hacker_thessaloniki2


Μπουτάρης: Πρωτοφανής η επίθεση

Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε άγνοια για την διαρροή των στοιχείων του. Πάντως, έκανε λόγο για πρωτοφανές γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι τέτοια συμβάντα πριν λίγα χρόνια γίνονταν στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αβαρλής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι έχουν υποκλαπεί παλιά αρχεία, μέχρι το 2016 «τα οποία δεν θεωρούνται ευαίσθητα δεδομένα, όπως πχ ο μισθός του δημάρχου που ούτως ή άλλως αναρτάται στη Διαύγεια».

Αναφορικά με το χαρτογραφικό portal του δήμου, το GIS, ο κ. Αβαρλής επιβεβαίωσε ότι έχει χακαριστεί επίσης και πλέον δεν θα είναι διαθέσιμο, τουλάχιστον με τα δεδομένα που διέθετε μέχρι την επίθεση.

hacker_thessaloniki3
hacker_thessaloniki4


Ανεξάρτητη ανάλυση για το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε διεξάγει η εταιρεία ανάκτησης δεδομένων «Northwind» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μηχανικοί ανάκτησης δεδομένων διαθέτουν δείγματα μολυσμένων αρχείων και εργάζονται για να εντοπίσουν κάποια ευπάθεια στον κώδικα της κρυπτογράφησης ώστε να μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος και να σπάσουν την «ομηρία» των αρχείων του δήμου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εταιρεία, δέχθηκε επίθεση από τον ιό τύπου ransomware «Grief», ένα σχετικά νέο στέλεχος του παλαιότερου «DopelPaymer». Ο ιός αυτός διασπείρεται μέσω phishing, γεγονός που για την ενεργοποίηση του προϋποθέτει ότι κάποιος υπάλληλος του Δήμου έπεσε θύμα εξαπάτησης, πιθανώς από κάποιο email που τον/την καλούσε να ανοίξει κάποιο μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, δίνοντας έτσι πρόσβαση στους χάκερς στο εσωτερικό του δικτύου.

Ο μηχανικός ανάκτησης δεδομένων τηης Northwind Δημήτρης Άντερσον εκτίμησε ότι η κυβερνοεπίθεση έγινε πολλές ώρες νωρίτερα, ώστε οι χάκερς να έχουν χρόνο να πάρουν αντίγραφα από τα αρχεία, πριν ξεκινήσουν την επίθεση – πριν αρχίσουν δηλαδή την κρυπτογράφηση – προκειμένου να μπορούν να εκβιάζουν για λύτρα.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι ο δήμος δεν πρέπει να πληρώσει τα λύτρα, γιατί θα διαιωνίσει την αλυσίδα των ransomware. «Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι για να σταματήσει αυτό το πράγμα πρέπει να μην πληρώνει κανένας» ανέφερε.

hacker_thessaloniki5



Ειδήσεις σήμερα:


Ολυμπιακοί Αγώνες - Ενόργανη: Επέστρεψε και πήρε χάλκινο μετάλλιο η Μπάιλς, το χρυσό η Κινέζα Τανγκ

My Health: Αυτός είναι ο ψηφιακός φάκελος υγείας - Παραπεμπτικά και συνταγογραφήσεις με ένα κλικ

Καλλιάνος στο protothema: «Έρχεται νέο ''κύμα'' καύσωνα από Δευτέρα - 40άρια μέχρι και τις 14 Αυγούστου!»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης