Δολοφονία Καρολάιν: Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τα εγκλήματα του πιλότου

Δολοφονία Καρολάιν: Οι ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τα εγκλήματα του πιλότου

Με δυο κακουργήματα και δυο πλημμελήματα βαρύνεται ο 32χρονος για το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά  - Σε ποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα θα βασιστούν  δικαστές και ένορκοι πριν ανακοινώσουν την τελική ετυμηγορία τους

mpampis-evelpidon-main5
Την ώρα που ο 32χρονος πιλότος προετοιμάζεται να απολογηθεί για την αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν, έγκλημα που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, μεγάλη συζήτηση προκαλεί το θέμα της ποινικής αντιμετώπισης που μπορεί να έχει όταν θα έρθει η ώρα για να δικαστεί ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Τότε, μετά το πέρας της δίκης δικαστές και ένορκοι θα κληθούν να ανακοινώσουν την τελική ετυμηγορία τους για τον 32χρονο «πρωταγωνιστή» του στυγερού εγκλήματος που συντάραξε το Πανελλήνιο.

Σύμφωνα με τη ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δυο κακουργήματα και δυο πλημμελήματα και οι ποινές που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα για τα συγκεκριμένα εγκλήματα είναι οι εξής:

- Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η παράγραφος 1 του άρθρου 299 ΠΚ, αναφέρει πως «όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών». Αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται κάθειρξη έως 15 έτη.

- Για το κακούργημα της κακοποίησης ζώου, προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη κατ' ανώτατο όριο. Επίσης προβλέπεται και χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως εκατό 100 ευρώ έκαστη.

- Για το πλημμέλημα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους υπόπτους, το άρθρο 230 ΠΚ, ορίζει «ότι όποιος, χωρίς να καθιστά άλλον ύποπτο, παριστάνει εν γνώσει του ψευδώς στην αρχή ότι τελέστηκε κάποιο κακούργημα ή πλημμέλημα, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

- Τέλος, για το πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση στις αρχές, η παράγραφος 1 του άρθρου 224 ΠΚ ορίζει τα εξής: «Όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή».


Ειδήσεις σήμερα 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στην Ευελπίδων ο 32χρονος πιλότος - Πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη
ΕΛ.ΑΣ: Διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον συνδικαλιστή Μπαλάσκα

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τα μυστικά της Καρολάιν - Ούτε η μητέρα της δεν γνώριζε τι βίωνε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης