LIVE

Κορωνοϊός

Η συμβολή της οικογένειας Πετραλιά στην Επανάσταση του 1821

petrralias

Με ένα πολυτελές λεύκωμα που εξέδωσε πριν από λίγο καιρό η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αποδεικνύεται η σχέση της οικογένειάς της  με την Επανάσταση

1821-2021, φέτος η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και μ’ αυτήν την αφορμή, η πρώην Υπουργός Φάνη Πάλλη Πετραλιά, εξέδωσε ένα λεύκωμα που αποδεικνύει τόσο την ιστορικότητα της οικογένειά της, όσο και την σχέση της με την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως εμφαίνεται από τα Μητρώα βουλευτών της Βουλής, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και το Πρώτο Αρχείο της οικογένειας, η κοινοβουλευτική παρουσία της οικογένειας Πετραλιά ξεκινά στις πρώτες εκλογές του Ελληνικού κράτους, το 1844 με τον βουλευτή Αυγερινό Πετραλιά και ολοκληρώνεται μετά από συνεχή παρουσία , το 2009, με την Υπουργό και Βουλευτή Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Πρόκειται για μια ιστορική οικογένεια με σημαντική συμβολή στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και πολιτική επιρροή τόσο στην σύσταση του Ελληνικού Κράτους όσο και στην εξέλιξη του κατά τους δύο πρώτους αιώνες. Παράλληλα, η ιστορική αυτή οικογένεια εμφανίζει από το 1715 στη Δίβρη Ηλείας έντονο φιλανθρωπικό έργο , ευεργεσίες και ανθρωπιστική δράση.
Αιθουσα_Πετραλια_Αρχοντικου_Διβρης

Αγγελής Πετραλιάς

Ο Αγγελής Πετραλιάς μυήθηκε νωρίς στην Φιλική Εταιρεία, της οποίας υπήρξε εξέχον στέλεχος στην Κεντρική Πελοπόννησο, διατηρώντας δικό του στρατό των 100 ατόμων. Η ένταξη του Αγγελή Πετραλιά στην Φιλική Εταιρεία και η οργανωτική προσφορά στις δραστηριότητες της Φιλικής Εταιρείας στην Βορειανατολική Πελοπόννησο, δεικνύει και την ευθύνη του για την έκβαση της πολεμικής διαδικασίας στην περιοχή. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες, όπως της Πάτρας, του Λάλα, της Τροπόλεως και των Δερβενακίων. Όπως αποδεικνύεται από τις χειρόγραφες επιστολές, τις διαπιστώσεις ιστορικών της Επανάστασης του 1821 και τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, ο Αγγελής Πετραλιάς προσέφερε πάνω από 100.000 γρόσια στον Αγώνα και τροφοδοτούσε δωρεάν με πολεμοφόδια τους Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, Κολοκοτρώνη, Ζαΐμη, Λόντο, Σισίνη κλπ. Ο Αγγελής Πετραλιάς συνδεόταν με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον οποίο φιλοξενούσε συχνά στην Δίβρη. Χαρακτηριστικό της συνεργασίας τους ήταν ότι στην μεταξύ τους αλληλογραφία προσφωνούσε ο ένας τον άλλον « αδελφέ μου».
Γενεαλογια-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-1821
Γενεαλογια-Οικογενειας-Πετραλια

Σχετικά με την πολεμική δράση του Αγγελή Πετραλιά, είναι χαρακτηριστική η συμμετοχή του σε μάχες της Ηλείας κατά το πρώτο έτος του Αγώνα. Σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές, όταν οι Λαλαίοι επιχειρούσαν από το ορμητήριό τους συνεχείς επιδρομές εναντίον του Πύργου και της Αγουλινίτσας,ο Αγγελής Πετραλιάς, τον Απρίλιο του 1821, απευθύνθηκε προς τους Πυργίους, λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε στήθος στον εχθρό σαν άνδρες. Εγώ πρώτος δίνω το παράδειγμα».

Ο αδελφός του Ιωάννης Πετραλιάς, κατά την διάρκεια της Επανάστασης, μετέφερε νίτρο από την Ιταλία, κρυμμένο σε εμπορεύματα για την Παρασκευή της μπαρούτης. Ο ίδιος έλαβε μέρος στον Αγώνα μετατρέποντας τους αλευρόμυλους του σε μπαρουτόμυλους και χρηματοδότησε τις πολεμικές διαδικασίες. Η στρατιωτική επιρροή και φήμη του αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι είχε νυμφευτεί την Ελένη Μουρτζίνου, γόνο της μεγάλης οικογένειας των Μπέηδων της Μάνης, κλάδος της οποίας μετά τα Ορλωφικά κατέφυγε στη Δίβρη. Σκοτώθηκε στα Τριπόταμα Αχαΐας, ανατιναχθείς εις τον αέρα, το 1822, σε ενέδρα των Τούρκων, μεταφέροντας τα πολεμοφόδια για τον Κολοκοτρώνη, καθώς ο τελευταίος προετοίμαζε την περίφημη μάχη στα Δερβενάκια.
Εγγραφα και αρχειακά τεκμήρια εκτίθενται στο Μουσείο «Αρχοντικό Πετραλιά», Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί λεπτομερώς την ιστορία της οικογένειας. Το Αρχοντικό Πετραλιά αποτελεί δωρεά των αδελφών Φάνη Πάλλη Πετραλιά και Τίτης Ψιλάκη- Πετραλιά και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Απρίλιο του 2017
Αρχοντικο_Πετραλια_Διβρης__δωρεα_Φανης_και_Τιτης_Πετραλια

Η Φάννη Πάλλη Πετραλιά θυμάται

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου φέρνω στην μνήμη μου ένα μεγάλο Κυριακάτικο τραπέζι με τον παππού μου τον Θάνο Πετραλιά, τις θείες μου, τους γονείς μας και εμάς τα δύο παιδιά την Φάνη και την Τίτη.

Οι συζητήσεις γύρω από το τραπέζι είχαν πολύ ενδιαφέρον, από τα οικογενειακά μας αλλά και ατέλειωτες διηγήσεις από την ιστορική διαδρομή της οικογένειας Πετραλιά, από αγώνες Επαναστατικούς, την Μικρασιατική καταστροφή, από εξορίες την εποχή του διχασμού (Βασιλικοί - Βενιζελικοί) και την πολυτάραχη πολιτική ζωή του Θάνου Πετραλιά του παππού βουλευτή Αχαιοήλιδος, πρωταγωνιστικής φυσιογνωμίας της πολιτικής ζωής, στενού φίλου των τότε βασιλέων, πρωθυπουργών και ηγετών εκείνης της εποχής, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έτσι πρωτόμαθα για την ύπαρξη του Αρχείου του παππού Θάνου. Ονόματα, φωτογραφίες και διηγήσεις που για πολλά χρόνια ως παιδί και ως νεαρή δεν τα συγκρατούσα, δεν τα γνώριζα, δεν μου δημιουργούσαν κανένα ενδιαφέρον.

Μεγαλώνοντας, όμως, σπουδάζοντας, διαβάζοντας, οι διηγήσεις και τα ονόματα άρχισαν να γίνονται οικεία και να αποκτούν νόημα και ενδιαφέρον.
Α_-Πετραλιας
Α.-Πετραλιάς
Αυγερινος-Πετραλιας_-πρωτος-βουλευτης-Οικογενειας-Πετραλια__
Αυγερινός-Πετραλιάς,-πρώτος-βουλευτής-Οικογενείας-Πετραλιά..
Απονομη-Μεταλλιου-στον-Αυγερινο-Πετραλια-για-την-δραση-του-στην-Επανασταση-του-1821
Απονομή-Μεταλλίου-στον-Αυγερινό-Πετραλιά-για-την-δράση-του-στην-Επανάσταση-του-1821
Αντωνης-Πετραλιας_-βουλευτης
Αντώνης-Πετραλιάς,-βουλευτής

Στο Κυριακάτικο τραπέζι λιγοστεύαμε, οι ζωές άλλαζαν, μετακομίσεις σε διάφορα σπίτια αλλά - ευτυχώς – το αρχείο σώθηκε.

Μέσα στη δίνη της σαραντάχρονης πορείας μου στην Πολιτική, στα 54 χρόνια γάμου, στα 4 παιδιά, οι γρήγορες ματιές και τα διαβάσματα των χειρόγραφων επιστολών, των ανέκδοτων φωτογραφιών μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και μου άνοιξαν καινούργιους δρόμους. Κατάλαβα ότι μπροστά μου, μέσα στις χαρτονένιες κούτες, στα δερμάτινα κουτιά, στα βιβλία που ο παππούς Θάνος είχε αφήσει εντυπωσιακά ταξινομημένα και τακτοποιημένα, περνούσε η ιστορία της Ελλάδος.
19144182_451814285182735_1014869630059514528_o

Ένοιωσα ότι όφειλα, όταν θα το επέτρεπε ο χρόνος και η ζωή, ότι ήταν χρέος μου να εντρυφήσω, να μπω βαθειά στη μελέτη όλων αυτών των ανεκτίμητων στοιχείων και να τα διαφυλάξομε, να τα ψηφιοποιήσομε και να τα συντηρήσομε ώστε να γίνουν κτήμα των φοιτητών, μελετητών, εκπαιδευτικών ,ερευνητών, αφού αξιολογήθηκαν από γνωστούς ιστορικούς καθηγητές ως «μεγάλης ιστορικής αξίας».

Πλησιάζοντας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, αφοσιώθηκα και μελέτησα το μέρος εκείνο του αρχείου που αφορά στο 1821, στην προετοιμασία της Επανάστασης, στα έγγραφα, στις προσωπικές επιστολές, ιδιόχειρες οπλαρχηγών, στην αλληλογραφία για το πώς κινδύνευσε να σταματήσει η Επανάσταση, λόγω ελλείψεως πυρομαχικών και χρημάτων κλπ.
Ο πρόγονος οπλαρχηγός Αγγελής Πετραλιάς, στη Δίβρη Λαμπείας της Ηλείας, ήταν εκ των πρώτων που μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία, διατηρώντας και δικό του στρατό και συνδράμοντας οικονομικά την Επανάσταση, μετέτρεψε τους νερόμυλους σε μπαρουτόμυλους και έφερνε το νίτρο (πρώτη ύλη για «το εμβαρούτιον») μέσα σε εμπορεύματα από την Τεργέστη και την Ιταλία. Ο δε, Ιωάννης Πετραλιάς, ανατινάχθηκε μεταφέροντας πολεμοφόδια στον Κολοκοτρώνη για να τα χρησιμοποιήσει στη μάχη στα Δερβενάκια.
Εγγραφο-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-για-την-Επανασταση-του-1821_
Εγγραφο Ελληνικης Παλιγγενεσιας για την προσφορα εμβαρουτης για την Επανασταση του 1821
2-Χειρογραφο-για-την-προσφορα-του-Αγγελη-Πετραλια-στην-Επανασταση-του-1821
Χειρογραφο για την προσφορα του-Αγγελη Πετραλια στην Επανασταση του 1821
2-Μεταγραφη-Χειρογραφου-για-την-προσφορα-του-Αγγελη-Πετραλια-στην-Επανασταση-του-1821-β
Μεταγραφη Χειρογραφου για την προσφορα του Αγγελη Πετραλια στην Επανασταση του 1821
1-Χειρογραφο-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-των-Πετραλεων-στη-προετοιμασια-και-τη-συνεχιση-της-Επαναστασης-23-7-1822
1-Χειρόγραφο-Ελληνικής-Παλιγγενεσίας-για-την-προσφορά-των-Πετραλέων-στη-προετοιμασία-και-τη-συνέχιση-της-Επανάστασης-23-7-1822
1-Μεταφραφη-Χειρογραφου-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-των-Πετραλεων-στη-προετοιμασια-και-τη-συνεχιση-της-Επαναστασης-23-7-1822
Μεταφραφη-Χειρογραφου-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-των-Πετραλεων-στη-προετοιμασια-και-τη-συνεχιση-της-Επαναστασης-23-7-1822
Εγγραφο-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-για-την-Επανασταση-του-1821
Εγγραφο-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-για-την-Επανασταση-του-1821

Έγινε η διασταύρωση όλων των στοιχείων με τις ιστορικές πηγές του Διονυσίου Κόκκινου, τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και της Βουλής γιατί από τις πρώτες εκλογές του ελληνικού κράτους το 1844 έως το 2009 στη Βουλή υπήρχε πάντα εκλεγμένος Πετραλιάς αδιαλείπτως.
Καρτ---ποσταλ-Συνοικια-Πετραλια-Διβρηςa
Καρτ---ποσταλ-Συνοικια-Πετραλια-Διβρης
Εγγραφο-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-για-την-Επανασταση-του-1821__2
Εγγραφο-Ελληνικης-Παλιγγενεσιας-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-για-την-Επανασταση-του-1821
Δαχτυλιδι-με-το-Οικοσημο-της-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-του-1821
Δαχτυλιδι-με-το-Οικοσημο-της-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-του-1821
Χειρογραφο-του-1791-Οικογενειας-Πετραλια
Χειρογραφο-του-1791-Οικογενειας-Πετραλια
Χειρογραφο--του-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια-του-1826
Χειρογραφο--του-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια-του-1826
Φιλικος-Αγγελης-Πετραλιας-Αρχηγος-Διβρης
Φιλικος-Αγγελης-Πετραλιας-Αρχηγος-Διβρης
Υπογραφη-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια
Υπογραφη-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια
Το-ιστορικο-Εικονοστασι-της-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-του-1821
Το-ιστορικο-Εικονοστασι-της-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-του-1821
Σφραγις-του-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια---Αρχηγου-Διβρης-1821
Σφραγις-του-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια---Αρχηγου-Διβρης-1821
Σφραγις-του-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια---Αρχηγου-Διβρης-1821-β
Σφραγις-του-Φιλικου-Αγγελη-Πετραλια---Αρχηγου-Διβρης-1821
Σημαια-Φιλικης-Εταιρειας
Σημαια-Φιλικης-Εταιρειας
Σημαια-Επαναστασης-και-Οικοσημο-Οικογενειας-Πετραλια
Σημαια-Επαναστασης-και-Οικοσημο-Οικογενειας-Πετραλια
Οικοσημο-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-του-1821
Οικοσημο-Οικογενειας-Πετραλια-κατα-την-Επανασταση-του-1821
Ο-ιστορικος-Δ_-Κοκκινος-για-την-προσφορα-μπαρουτης-των-Πετραλιαδων-στην-Επανασταση-του-1821
Ο-ιστορικος-Δ_-Κοκκινος-για-την-προσφορα-μπαρουτης-των-Πετραλιαδων-στην-Επανασταση-του-1821
Μεταγραφη-εγγραφου-του-1823-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-απο-τους-Πετραλεους
Μεταγραφη-εγγραφου-του-1823-για-την-προσφορα-εμβαρουτης-απο-τους-Πετραλεους
Λαογραφικα-Τραγουδια-Πετραλιαδων-Επαναστατικης-και-Μεταεπαναστατικης-περιοδου
Λαογραφικα-Τραγουδια-Πετραλιαδων-Επαναστατικης-και-Μεταεπαναστατικης-περιοδου

Η Πελοπόννησος, όπως είναι γνωστό, ήταν το κέντρο απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση. Όσο περισσότερο, λοιπόν, «βουτούσα» μέσα στην Ιστορία τόσο περισσότερο πίστευα ότι το θαύμα του 1821 δεν γράφτηκε μόνον από τις μεγάλες προσωπικότητες, τους ήρωες που μαθαίνομε και τιμούμε ως αθανάτους για την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά από πολλούς ταπεινούς ανωνύμους ψυχωμένους πατριώτες και ότι το κάθε σπίτι στην ορεινή Ηλεία, που γνώρισα τελευταία, η κάθε οικογένεια έχει τον δικό της ήρωα ή ηρωίδα που περνάει από γενιά σε γενιά μέσα από τις ιστορικές διηγήσεις. Άλλωστε, σε αυτό απέβλεπε η δωρεά της οικίας των Πετραλαίων, από εμένα και την αδελφή μου, στην τοπική κοινωνία και η δημιουργία του Μουσείου «Αρχοντικό Πετραλιά».
Αποτέλεσμα μίας πλούσιας γνώσης για εκείνη την εποχή είναι και αυτό το Λεύκωμα για την Συμβολή της οικογένειας Πετραλιά στην Επανάσταση του 1821.Αυτό το Λεύκωμα γράφτηκε ως φόρος τιμής στους ανώνυμους ήρωες του 1821».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown και ποιες στο «κόκκινο»

Δένδιας: Συμφωνία με Σαουδική Αραβία για τους Patriot -«Είναι αμυντικό όπλο»

Προκλητικός Ακάρ: Άδικος κόπος τα εξοπλιστικά της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (50)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ

ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ! ΛΕΜΟΝΙΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ.

Ψιτ, kyriakos !

Εμεις ειμαστε μπαλκανοι, εσυ τι εισαι ρε λεβεντη ; Εσυ εισαι αυτος που ντρεπεται για αυτο που ειναι και παριστανεις τον πρωτοξαδερφο του......Μενελαου.Σου εδωκαν και γλωσσαν ελληνικοι, οι.....βαβαυροι και εγινες το καλυτερο τους κατοικιδιο.

kyriakos

Μπαλκανιαρη. Εσύ ξέρεις ότι είσαι μπαλκανος. Σε ενοχλεί, είναι γνωστό σε όλους. Ήρθες εσύ ο μπαλκανος να μου πεις ότι δεν είμαι Έλληνας. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει κι ένας Κινέζος. Αλλά έλα που δεν γίνεται. Το μόνο που κάνεις, και καλά το κάνεις, είναι να δείχνεις τα εσώψυχα σου.

Παππους Μασωνος

Κωλοβλαχοι που το μονο που ξερετε ειναι να μασατε τα φραγκα

Ουστ

Βρε τσιμπιαρη....που λες για τους βλαχους...

@kyriakos 20/02/2021, 21:05

Θα σε συμβουλευα να παρεις τα χαπακια σου κλεφτη και σφετεριστη.Εσυ εισαι ο βοθρος του πλανητη, γιατι εισαι ενας μιγας που πουληθηκε σε καποιους απο του διαολου τη μαννα και μας το παιζεις "γαλαζοαιματος". Ολοι ξερουν τι ειναι και ποιοι ειναι, εκτος απο εσας.Εισαστε αλβανοι, μηλιγγοι και εζεριτες και σε ενα ποσοστο 20% απογονοι του Ιμπραημ (αραπαδες). Πουληταρια και λαμογια.Μονο που το παραμυθακι σας τελειωσε.

kyriakos

Γιατί δεν ασχολείσαι με τα μεγαλεία του λαού σου και κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι;;;; Μπαλκανε!!!

kyriakos

Αυτό το σχόλιο είναι η σύνοψη του προβλήματος των μπαλκανων. ΠΡΈΠΕΙ όλοι μας να καταλάβουμε ότι ένας μπαλκανος "ξέρει" τον εαυτό του ως οθωμανο ή ως κομμουνιστή και στην περίπτωση συγκεκριμένης γειτονικής χώρας, κομμουνιστή υπό την Κίνα δηλαδή δύο φορές πάτος. Όπως καταλαβαίνετε, μέχρι και 500-600 χρόνια πίσω έχουν την πίκρα να μην μπορούν να ξεφύγουν από το οθωμανικό ή κομμουνιστικο παρελθόν. Δηλαδή, παγκόσμια σαβούρα. Όταν κοιτάνε πιο πίσω, απλά δεν υπάρχει ΤΊΠΟΤΑ. ΤΏΡΑ με το που φεύγουν και πάνε σε άλλες χώρες έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα. Δηλαδή, βλέπουν ΚΑΤΆΜΑΤΑ ότι όλοι οι λαοί τους βλέπουν ως ΜΠΑΛΚΑΝΟΥΣ. Και οι ΊΔΙΟΙ σιγά σιγά καταλαβαίνουν ότι είναι πολιτισμικά, κοινωνικά και πνευματικά πίσω από όλους τους Ευρωπαίους. Αυτά τους δημιουργούν σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Η μόνη διέξοδος είναι αυτή που γνωρίζουν καλά δηλαδή αυτή της κλοπής και της ρουφιανιας. Γι αυτό και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκτήσουν λίγο "σεβασμό" μέσα από την ιστορία. Αφού λοιπόν δεν έχουν τις ικανότητες και το παρελθόν, το μόνο που τους μένει είναι η ΚΛΟΠΉ ως η μόνη λύση που θα ξεπλύνει την ΑΈΝΑΗ ντροπή που νιώθουν ως μπαλκανοι. Γι αυτό και προσπαθούν να κλέψουν ότι μπορούν. Από την μανία τους πάνε να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως Έλληνες κι εμάς ως τους εαυτούς τους. Τόσο πολύ μισούν τους εαυτούς τους και ντρέπονται γι αυτό που είναι.

Συμπονώ

Κρίμα ρε φίλε.. κάποια στιγμή στη ζωή σου πρέπει να πέρασες πολύ άσχημες καταστάσεις για να καταλήξεις έτσι.

kyriakos

Αγαπητέ μπαλκανε. Πρέπει να να πεις ΠΟΙΟ από αυτά που έγραψα ΔΕΝ είναι αλήθεια. Απλό!!! Πολύ απλό, μπαλκανε μου. Γιατί δεν ασχολείσαι με τα μεγαλεία του λαού σου και κοιτάς τι κάνουν οι άλλοι;;;; Μπαλκανε!!!

kyriakos

@15:51 Η ντροπή του μπαλκανου δημιουργεί οπτασίες, παροξυσμό και παραισθησεις. Είσαστε μπαλκανοι και ΔΕΝ αλλάζει αυτό. Από την πίκρα και την ντροπή που πλημμυρίζει τις ψυχές σας, κάνετε ψυχοπαθείς κινήσεις και ΔΕΝ καταλαβαίνετε ότι προσπαθώντας να γίνετε ΕΣΕΙΣ Έλληνες και παρουσιασετε τους Έλληνες ως αλβανούς, άραβες, τουρκους κλπ δείχνετε την ψυχοπαθή ντροπή γι αυτό που ήσαστε. Είναι όντως σκληρό να είναι κάποιος ΜΠΑΛΚΑΝΟΣ χοντρανθρωπος, αποπατος του πλανήτη, σαβούρα που το καλύτερο που έχει πετύχει είναι να είναι καλοί Οθωμανοί ή κουμμουνια!!! Μιλάμε για ΤΗΝ ΑΠΌΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ εδώ και 500 χρόνια. Και πιο πριν; Ίδια ντροπή!!!

ts

Μην θεωρεις τη Δυση ως υποδειγμα ανθρωπισμου κ πολιτισμου μπαλκανε. Η δυση ξερει να κρυβει καλα την εκμεταλλευση, τη δουλεια, την ανωμαλια κ πολλα αλλα. Λαοι ολοκληροι εχουν υποστει την βαρβαροτητα απο αυτους βαλκανιε, απο κοψιμο χεριων στο κονγκο μεχρι σαπουνια στη Γερμανια. Τα βαλκανια ειναι φτωχα αλλο δεν σημαινει οτι ειναι τοσο χαλια, μια χαρα ειμαστε εδω στην Ελλαδα βαλκανιε. Σε αποκαλω βαλκανιε διοτι σε κοβω ολιγον Σκιπαρη. Απο τη διαλυση της οθωμανικης αυτοκρατοριας η μονη χωρζ που προχωρησε στη Δυση ειμαστε εμεις, οι οποιοι ειμαστε βαλκανιοι. Εσεις δεν μπορεσατε. Δεν πειραζει, ισως μετα απο 200 χρονια κατι θα γινει, βαλκανιε σκιπαρη.

Πεοστεκουμενος Ιστορικος

...χμμμ...μήπως λέμε παραμύθια;

ΕΝΑΣ

Φανή παλλη σκατα πετραλιας,ρουφιάνοι από σόι

@kyriakos

Για τον Μελιγαλα ησασταν ολοι προδοτομουτρα, παλαιοελλαδιτικα σλαβοαλβαναρια που μας μεταμφιεστηκατε σε "περικεφαλαιατους" και "απογονους". Αντε στην τρυπα σου "κλεφτη" και μην λες πολλα-πολλα γιατι κλεψατε παρα πολλα , ομως θα ερθει η ωρα να αρχισετε να επιστρεφετε και με τοκο.

kyriakos

Η ντροπή του μπαλκανου δημιουργεί οπτασίες, παροξυσμό και παραισθησεις. Είσαστε μπαλκανοι και ΔΕΝ αλλάζει αυτό. Από την πίκρα και την ντροπή που πλημμυρίζει τις ψυχές σας, κάνετε ψυχοπαθείς κινήσεις και ΔΕΝ καταλαβαίνετε ότι προσπαθώντας να γίνετε ΕΣΕΙΣ Έλληνες και παρουσιασετε τους Έλληνες ως αλβανούς, άραβες, τουρκους κλπ δείχνετε την ψυχοπαθή ντροπή γι αυτό που ήσαστε. Είναι όντως σκληρό να είναι κάποιος ΜΠΑΛΚΑΝΟΣ χοντρανθρωπος, αποπατος του πλανήτη, σαβούρα που το καλύτερο που έχει πετύχει είναι να είναι καλοί Οθωμανοί ή κουμμουνια!!! Μιλάμε για ΤΗΝ ΑΠΌΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ εδώ και 500 χρόνια. Και πιο πριν; Ίδια ντροπή!!!

kyriakos

Η ντροπή του μπαλκανου δημιουργεί οπτασίες, παροξυσμό και παραισθησεις. Είσαστε μπαλκανοι και ΔΕΝ αλλάζει αυτό. Από την πίκρα και την ντροπή που πλημμυρίζει τις ψυχές σας, κάνετε ψυχοπαθείς κινήσεις και ΔΕΝ καταλαβαίνετε ότι προσπαθώντας να γίνετε ΕΣΕΙΣ Έλληνες και παρουσιασετε τους Έλληνες ως αλβανούς, άραβες, τουρκους κλπ δείχνετε την ψυχοπαθή ντροπή γι αυτό που ήσαστε. Είναι όντως σκληρό να είναι κάποιος ΜΠΑΛΚΑΝΟΣ χοντρανθρωπος, αποπατος του πλανήτη, σαβούρα που το καλύτερο που έχει πετύχει είναι να είναι καλοί Οθωμανοί ή κουμμουνια!!! Μιλάμε για ΤΗΝ ΑΠΌΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ εδώ και 500 χρόνια. Και πιο πριν; Ίδια ντροπή!!!

Γεωργιος Μαυριδης

Από τότε του πληρώνουμε του κιοτηδες ουστ

123

ε, ναι , αν ηταν ο προπροπαππους σου θα ηταν οκ. ε?

μαυριδη

ξυσε την μυτη σου, καημενε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης