Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο

AP_20224448387165
Σε τετραήμερη αεροναυτική άσκηση νοτίως της Κύπρου από αύριο, 26 Αυγούστου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Αυγούστου με την ονομασία «Ευνομία», προχωρούν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, σηματοδοτώντας την έναρξη της ενισχυμένης κοινής τους παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις διατηρούν ψηλά την ένταση στην περιοχή, ανακοίνωσε το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο και σε αυτήν θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες.

«Ενέργειες στο πλαίσιο της Αρχικής Δραστηριότητας με την ονομασία ‘ΕΥΝΟΜΙΑ’, θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία «με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Προσθέτει δε πως «η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης».

«Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.)» αναφέρει το η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει».

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

Ειδήσεις σήμερα

Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου μπροστά στον Μάας: Αν η Ελλάδα κάνει τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα...

Βίντεο: Εντυπωσιακές εικόνες από την αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

Δίκη Μαγκουάιρ: «Ένοχος για επίθεση, εξύβριση και απόπειρα δωροδοκίας» απεφάνθη το δικαστήριο της Σύρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης