Μητσοτάκης: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη και το έχουμε αποδείξει... - Δείτε βίντεο

mitsotakis-maximou3424_2

Μήνυμα στιβαρότητας και συμμαχιών από τον πρωθυπουργό που συνομίλησε πριν λίγο και με τον Εμανουέλ Μακρόν - Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται - Διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου - Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί με τόσες στρατιωτικές δυνάμεις και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί, τόνισε ο πρωθυπουργός

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται έστειλε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.
Μετά από μια σειρά διεθνών επαφών ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κοινή γνώμη για τη θέση της Ελλάδος, τονίζοντας ότι καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη, ενώ τόνισε πως η χώρα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται.
Εθεσε την Τουρκία δε προ των ευθυνών της, υπογραμμίζοντας πως ο κίνδυνος ατυχήματος με τόσες στρατιωτικές δυνάμεις είναι μεγάλος και την ευθύνη θα την έχει αυτός που προκαλεί.
Τέλος είπε πως διάλογος μέσα στο κλίμα που επικρατεί είναι εκτός αντικειμένου.

Η δήλωση Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Δήλωση 20200812


Η Ελλάδα είναι μία χώρα υπερήφανη και ισχυρή. Μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας.

Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.

Με αυτή την πολιτική αρχών διαπραγματευτήκαμε και υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και, πρόσφατα, με την Αίγυπτο. Συμφωνίες απολύτως συμβατές με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συμφωνίες που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές. Που διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία των λαών, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου.

Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.

Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας. Ενημερώνουμε φίλες χώρες και τη διεθνή κοινή γνώμη. Και κινητοποιούμε συμμάχους και εταίρους.

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία.

Συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της. Κι αυτό την ίδια στιγμή που ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας.

Ξανατονίζω: Απαντούμε, δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα. Ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.

Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο: Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας. Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε και με εθνικιστικούς παροξυσμούς προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης.

Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.

Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα.
Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας.

Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την κοινή γνώμη σε σχέση με τις εξελίξεις και θα τονίσει την πρόθεση της Ελλάδος για ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες αλλά και την αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει πάση θυσία την εθνική της κυριαρχία. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον πρέσβη του Ισραήλ με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Δένδιας ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα τον Ισραηλινό ομόλογό του

Προς το ανατολικό όριο της προκλητικής NAVTEX πλέει το Oruc Reis - Κρίσιμες οι επόμενες 10 ώρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (140)

Evi

Άσε μας ρε ΠΑΠΑΡ@

Νενικηκαμεν

Eχουμε προοδο ! Κερδαμε παιδες ! Το μηνυμα απο 'αυστηρο' εγινε 'στιβαρο' !

Απλός πολίτης

Είναι χαζό το παιδί; Ας του πει κάποιος τί πάει να πει Πρωθυπουργός. Αλλά... ποιός να του το πει, το Κατερινάκι; Ο κατσαπλιάς; Ποιός;

grit

Ακόμη καί αν δεν υπάρχει ούτε μία σταγόνα πετρέλαιο ή γραμμάριο φυσικό αέριο, ούτε μια αθερίνα, ούτε φύκια, ούτε μια σταγόνα θαλασσινού νερού, και ο χώρος (ΟΔΟΣ) πού μεσολαβεί μεταξύ Ελλάδας -Κύπρου - Ισραήλ... περιείχε γαρμπιλι (πέτρες & άμμο)... για την επιβίωση των προαναφερόμενων εθνών σε όποια μορφή τα γνωρίζουμε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, να διατηρούν την ΟΔΟ υπό τον έλεγχο τους. Η ΟΔΟΣ είναι πολύ πλατιά, στο κεντρικό τμήμα της θα παίζει αυτόν τον ρόλο, κάθε φιλικό & νομοταγες κράτος που σέβεται τούς διεθνώς αποδεκτούς κανόνες θα διέρχεται. Στα παράλια τής Τουρκίας μπορεί να υπάρχει παράλληλη ΟΔΟΣ με συμφωνημένες κάθετες διελεύσεις-σημεία για την διεξαγωγή κάθε νόμιμης δραστηριότητας της. Όπως λοιπόν διεξάγει αιώνες ανεμποδιστη τίς όποιες εμπορικές της δραστηριότητες, το ίδιο θα μπορεί να κάνει καί στο μέλλον. Επομένως ας αφήσει τις πονηριές είτε περί ΑΟΖ, είτε υδρογονανθράκων (προσχήματα) για την επιβολή δία της βίας των ιμπεριαλιστικών της σχεδίων. Ήτοι την κατάληψη άνευ ορίων, άνευ κορεσμού περισσότερου... περισσότερου... περισσότερου ζωτικού χώρου στο διηνεκές... μέχρι να βρεθεί κάποιος/οι να της βάλουν φρένο ή να την στείλουν από εκεί από όπου προήλθε καί ανήκει.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Ευτυχώς που δεν είναι Υπουργός Άμυνας ο Πάνος στα 4 Καμμένος. Θα φόραγε την στολή παραλλαγής των ΟΥΚ με την πουλάδα και θα έβγαζε σέλφι για να τρομάξει τους Τούρκους. ΟΥΚ στην γλώσσα του Καμμένου σημαίνει: "Όλοι Υποχρεωτικά Κοντοσούβλι".

Politis

Μπαλάφας "Θα το ρισκάρουμε"Για να μην ξεχνούν τα χρυσόψαρα

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Από που θα το ρισκάρει ο Μπαλάφας; Μήπως από το τσιπουράδικο του Αποστόλη στα Πετράλωνα; Οι Συριζαίοι είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ξεπούλημα της Μακεδονίας, είσοδος ενός εκατομμυρίου Ισλαμιστών λαθρομεταναστών το 2015 παράνομα στην χώρα, κινητοποίηση του ΣΎΡΙΖΑ για ανοιχτά σύνορα και για κατάργηση του Φράχτη στον Έβρο.

κούλη σε παρακαλώ

σκέψου και λίγο τους γείτονες τούρκους, άπονε και άκαρδε άνθρωπε, πως θα κοιμηθούν τώρα που σκιάστηκαν με τους κεραυνούς που τους εξαπέλυσες με το διαγγελμα σου

Βάρβαρος Μογγόλος

Πιστεύω ότι από πολιτιστικό και πνευματικό επίπεδο σου αξίζει ένας ηγέτης σαν Ερντογάν....

Q

"Καμια προκληση δεν θα μεινει αναπαντητη"... και στο μεταξυ οι δουλεμποροι παιζουν συγκρουομενα με το λιμενικο... το Oruc Reis κανει ανενοχλητο τις ερευνες του εντος Ελληνικης υφαλοκρηπιδας... εννοειται οτι συνεχιζεται το bullying των Τουρκων στους Καλυμνιους ψαραδες, με λιμενικο και πολεμικο ναυτικο αφαντα. Και φυσικα μην ξεχναμε και τους λαθροεισβολεις που μπαινουν ελευθερα και μεταφερονται και στην ενδοχωρα με χρηματα των Ελληνων φορολογουμενων! Τις απαντησεις σου δεν εχουμε δει ακομα Κουλη! Τους κοιτας και απλα πουλας ψευτικους λεονταρισμους στους σανοφαγους!

Οδυσσέας

Αχιλλέας, Μιλτιάδης, Λεωνίδας Θεμιστοκλής, Ηράκλειος, Νικηφόρος Φωκάς, Ιωάννης Τσιμισκή, Βασίλειος Βουλγαροκτόνος, Αλέξιος Κομνηνός, Ιωάννης Βατάτζης, Μιχαήλ Παλαιολόγος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Κολοκοτρώνης,Καραϊσκάκης, Κανάρης, Παύλος Μελάς, Ιωάννης Μεταξάς....τι κοινό έχουν όλοι.......δέρνονται Ποιός να πρωτοαναστηθεί να δολώσει παραγάδι τον Κυριάκο στα ποντισμένα καλώδια των τούρκος...γιατί γελάτε κύριοι;

κύριε μπροθυπουργέ

Αντί να ξεφτιλίζεσαι σε παγκόσμιο επίπεδο με διαγγέλματα - εκθέσεις ιδεών που δεν έχουν καμία αξία πρακτικά παρα μόνο για τους σανοφάγους ψηφοφόρους σου, δεν το βουλώνεις καλύτερα να κρατήσεις την όποια αξιοπρέπεια σου έχει απομείνει και να κοιτάξεις τι θα κάνεις με τις επόμενες κινήσεις των τούρκων νότια της κρήτης στις επόμενες βδομάδες και κυρίως όταν τέλος του χρόνου οι τούρκου παραλάβουν το anadolu και αρχίζουν να κόβουν βόλτες γενικώς στο αιγαίο?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης