Μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους έδωσαν την Πέμπτη οι Πυροσβέστες, με κυριότερα σημεία τις πυρκαγιές σε Λαύριο, Θεολόγο Φθιώτιδας και Μουδανιά Χαλκιδικής. Και στις τρεις περιπτώσεις οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδρασαν έγκαιρα και κατάφεραν με συντονισμένες δράσεις και σχέδιο, να ελέγξουν τα μέτωπα.
Για σήμερα. η ΕΜΥ προβλέπει εκ νέου ενισχυμένους ανέμους και ζέστη, στοιχεία που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με βάση τα καιρικά φαινόμενα, είναι η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Κάρπαθος, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.
Εκκενώθηκαν οικισμοί και κατασκηνώσεις στο Λαύριο
Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο Λαύριο, όπου εκκενώθηκαν προληπτικά οικισμοί και κατασκήνωση με παιδιά.
Το απόγευμα της Πέμπτης, οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν την προσπάθειά τους, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση και πιθανή επέκταση στον εθνικό δρυμό.
Κλείσιμο
Η φωτιά περιορίστηκε στο πεδίο βολής της πρώην ΕΒΟ (νυν Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) .
Λόγω της πυρκαγιάς έχουν καεί πολλά στρέμματα πευκοδάσους, με το Πυροσβεστικό Σώμα να εκφράζει φόβο για αναζωπυρωσεις και για τον λόγο αυτόν παραμένουν στο σημείο δυνάμεις.
Νωρίτερα, εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί της Αγριλέζας, Αγίου Γερασίμου, Καμάριζας και Σουνίου, αλλά και παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην περιοχή. Τα παιδιά με μέριμνα των υπευθύνων οδηγήθηκαν στην παραλία όπου παρέμειναν ώσπου κρίθηκε ασφαλές να επιστρέψουν.
Η φωτιά ξεκίνησε από έκταση που ανήκει στην Ελληνικό Βιομηχανία Οπλων. H πευκόφυτη έκταση των 3500 τμ όπου βρίσκεται η βιομηχανία, στην περιοχή Καμάριζα (στο ύψος του ναού Αγ. Τριάδας) καθιστά «υπαρκτό τον κίνδυνο εξάπλωσης της, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς.
«Η φορά τους, με κατεύθυνση τον εθνικό δρυμό Σουνίου», προσθέτει ο ίδιος, κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία επιχειρεί παρουσία του Αρχηγού της.
Στο σημείο μετέβησαν εσπευσμένα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.
Στο μέτωπο της πυρκαγιάς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς
«Το 2010 είχαμε ζήσει κάτι ανάλογο. Είχε ξεσπάσει φωτιά σε οικόπεδο με ξερά χώρο στην είσοδο της Olympic Marine, η οποία επεκτάθηκε κι έκαψε την περιοχή πάνω από την κατασκήνωση «Ξέγνοιαστο Μελίσσι» και πάνω από το δρόμο. Τώρα ο καπνός έχει κατεύθυνση προς το Λιμανάκι του Πασά και την κατασκήνωση. Τα αεροπλάνα περνούν ακριβώς από πάνω μας, τα ελικόπτερα κατεβαίνουν και παίρνουν νερό από τη θάλασσα», λέει στο protothema.gr η Λένα Κυρίτση, κάτοικος Πούντα Ζέζας.
#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πούντα Ζέζα στο δήμο Λαυρεωτικής. Κινητοποιήθηκαν 33 πυροσβέστες, 9 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π.
Ενισχύονται οι δυνάμεις της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Πούντα Ζέζα στο δήμο Λαυρεωτικής. Συνολικά επιχειρούν 49 πυροσβέστες, 19οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Α/Φ και 4 Ε/Π.
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε την Πέμπτη σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα σε Μαλεσίνα και Θεολόγο στη Λοκρίδα της Φθιώτιδας.
Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και στην περιοχή μεταβαίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Αταλάντη, τη Λαμία την Άμφισσα, τη Βοιωτία.
Στο έργο της κατάσβεσης μετείχαν 21 πυροσβεστικά οχηματα, 41 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ένα ελικοπτερο και τέσσερα αεροσκάφη.
Η φωτιά στα Μουδανιά
Φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με το thestival, η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε στις 20:25 για αδιευκρίνιστους μέχρι στιγμής λόγους, έκαψε καλαμιές και μερικά απορρίμματα.
Στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς τέσσερα υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οκτώ Πυροσβέστες.
Μια κούπα καφέ, μια αφορμή για ισότητα - Με δράσεις που ενισχύουν την καθημερινότητα και δημιουργούν νέες δυνατότητες, ο NESCAFÉ® προάγει την ισότιμη συμμετοχή και την εμπειρία μάθησης.
Με απόλυτη επιτυχία και με μετρήσιμα αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία ιδιωτικού - δημόσιου τομέα μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά, ολοκληρώθηκαν τα έργα βιώσιμης διαχείρισης νερού στο Δήμο Τανάγρας, κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος Zero Drop Mornos.
Με λύσεις που περιλαμβάνουν GPS Plotter, βυθόμετρα, όργανα, αυτόματο πιλότο, ηχοσυστήματα, VHF, κάμερες, ραντάρ και πολλά ακόμα, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε σκάφους.