Κλειστή η Νομική λόγω… λαθρομεταναστών!

Κλειστή η Νομική λόγω… λαθρομεταναστών!

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η είσοδος καταληψιών στον χώρο του πανεπιστημίου

Κλειστή η Νομική λόγω… λαθρομεταναστών!
Κλειστή για μια εβδομάδα θα παραμείνει η Νομική Σχολή Αθηνών, στην οποία από τη Δευτέρα πραγματοποιούν κατάληψη μετανάστες. Οι περίπου 300 καταληψίες, οι οποίοι ζητούν πολιτική προστασία, ήρθαν από τα Χανιά, όπου είχαν φθάσει την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Σχολής, οι μετανάστες, με τη βοήθεια της Ομάδας για την Προστασία των Μεταναστών, αλλά και φοιτητών, μπήκαν μέσα στη σχολή, χωρίς άδεια, από την είσοδο που βρίσκεται επί της οδού Σίνα. Παραβιάζοντας μια πόρτα πέρασαν στο παλαιό κτίριο της Νομικής στη οδό Σόλωνος, το οποίο ανακαινίζεται για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

Το αίτημά τους είναι «νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/μεταναστριών και τα ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους/εργαζόμενες» και από σήμερα σκοπεύουν να ξεκινήσουν απεργία πείνας.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ των μεταναστών, οργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους μετανάστες, σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Από τους 300 μετανάστες οι 220 διέμεναν στα Χανιά.

Σάλος έχει ξεσπάσει, από την κίνηση αυτή, στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία εμφανίζεται διχασμένη.
Κλείσιμο



Οι φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους με την κατάληψη του κτιρίου και κατηγορούν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο  Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΠ κατηγορεί τη νεολαία του Συνασπισμού για εκμετάλλευση της αλληλεγγύης με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας και την καταγγέλει ότι αδιαφόρησε προκλητικά "για την απόφαση της Κοσμητείας της Νομικής, που απέρριψε το εν λόγω αίτημα από την περασμένη εβδομάδα". Αν και εκφράζει την αλληλεγγύη της, αναφέρει τέλος ότι οι 250 μετανάστες ζητούν νομιμοποίηση χωρίς προϋποθέσεις.

Η ΔΑΠ καταγγέλει στην ανακοίνωσή της "μέλη της ΑΡ.ΕΝ. και εξωπανεπιστημιακές ομάδες υποστηριζόμενες από τον Συνασπισμό" ότι "εισέβαλαν στο νέο κτίριο, έσπασαν τις ενδιάμεσες πόρτες και κατέλαβαν το κτίριο της Σόλωνος εγκαθιστώντας στρώματα και λοιπά είδη".

"Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους Προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν : «Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο βουλευτής της Ν.Δ Θανάσης Νάκος, καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή σημείωσε πως «η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κώστας Αϊβαλιώτης σχολίασε: «Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ΄ανέβει στο κρεβάτι... Τι άλλο άραγε θα δούμε... Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι προστάτες όλων αυτών, ότι ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας».

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

Από την πλευρά τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβησαν σε σχόλια ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε ότι «η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αδράνησε και κρύφτηκε από τις ευθύνες της. Επιτέλους, ας τις αναλάβει και ας δράσει άμεσα αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία της Σχολής».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης