9 Ελληνες σχεδιαστές, οι μούσες τους και οι νέες τάσεις

9 Ελληνες σχεδιαστές, οι μούσες τους και οι νέες τάσεις

Είναι καταξιωμένοι, συμμετέχουν στις διεθνείς Εβδομάδες Μόδας και τις δημιουργίες τους προτιμούν διασημότητες απ’ όλο τον κόσμο. Εννέα εγχώριοι fashion designers μετατρέπουν το greek chic σε παγκόσμιο trend

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
sxediastes00
Deux Hommes

«Σε κάθε καινούρια μας συλλογή, ανεξαρτήτως της αφορμής που ξετυλίγει την αφήγηση των ρούχων, υπάρχει πάντα από πίσω ένα κράμα από τις πρώτες αγαπημένες μας εικόνες μόδας από τα 70s μαζί με τις αναμνήσεις από τη σχεδιαστική μας νεότητα που συνέπεσε με τα 90s. Αυτό που πυροδοτεί πάντα τη δημιουργία μας είναι ίσες δόσεις urban μινιμαλισμού και couture μαξιμαλισμού μαζί με την ανάγκη μας να σχεδιάσουμε τα ρούχα του αύριο αντλώντας από το πρόσφατο ευρωπαϊ- κό μας παρελθόν. Σε όλη μας τη διαδρομή η απόλυτη αφοσίωση σε ένα ηθικό εμπόριο και μια μόδα βιώσιμη που σέβεται το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και όλους τους ενδιάμεσους που συμμετέχουν στη δημιουργία των ρούχων ήταν ενστικτώδης ανάγκη μας πολύ πριν εφευρευθούν οι όροι “fairtrade” και “sustainability”. Μούσες μας υπήρξαν πάντα οι γυναίκες που έχουν μια συναρπαστική αρμονία ανάμεσα στην εσωτερική τους ομορφιά, στη δύναμη του μυαλού, στο ταλέντο και τα φυσικά τους χαρίσματα. Μια τέτοια γυναίκα είναι και η Σμαράγδα Καρύδη».
sxediastes__2_
Δημήτρης Αλεξάκης, Γρηγόρης Τριανταφύλλου

Info: Maison Deux Hommes: Κανάρη 18, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3614155

Βασίλης Ζούλιας

«Είναι προτιμότερο κάποιος να ξεχωρίζει για το στυλ του και όχι γιατί ντύνεται με τις τελευταίες τάσεις της μόδας, οι οποίες λήγουν σχεδόν την ίδια στιγμή που δημιουργούνται. Στο “Emily in Paris” επέλεξαν διαχρονικά κομμάτια από παλαιότερες συλλογές του Maison Zoulias, που ταίριαξαν απολύτως στο trendy στυλ της σειράς, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις μας στο καίριο θέμα των τάσεων. Οι μούσες στη δουλειά μας είναι πηγή έμπνευσης και η Δωροθέα Μερκούρη είναι η απόλυτη μούσα μου και μια γυναίκα που θαυμάζω για πολλά πέρα από την εκρηκτική μεσογειακή ομορφιά της σε συνδυασμό με το ιταλικό ταμπεραμέντο της. Τα φορέματά μου επάνω της λένε πάντα μια ιστορία και τελικά αυτό είναι που μένει και μπορεί να χαρακτηρίσει ένα brand: να λέει πάντα μια ιστορία».
sxediastes__1_
Κλείσιμο

Info: Maison Zoulias: Ακαδημίας 4, Αθήνα, τηλ.: 6972995684

Σίλια Κριθαριώτη

«Το νέο έτος με βρίσκει να προετοιμάζω με εντατικούς ρυθμούς την επίδειξή μου στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής του Παρισιού στα τέλη Ιανουαρίου. Στην αντίστοιχη επίδειξη του προηγούμενου Ιουλίου είχα τη χαρά να ανοίξει το σόου μου η αγαπημένη μου Ελσα Χοσκ, η οποία ταξίδεψε ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό από τη Νέα Υόρκη. Η τέχνη της υψηλής ραπτικής υπηρετεί πιστά τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας με τρόπο δημιουργικό και μοναδικό: από τα φυσικά υφάσματα και υλικά που αγκαλιάζουν το γυναικείο σώμα έως τον σεβασμό στα ανθρώπινα χέρια που κεντάνε και ράβουν, τη διαδικασία που μετρά γενιές και γενιές. Ενα ρούχο που έχει φτιαχτεί επάνω σου θα σε ακολουθεί μια ζωή».
sxediastes__7_

Info: Celia Kritharioti: Δαιδάλου 8, Αθήνα, τηλ.: 210 7255357

Evi Grintela

«Το brand μας ακολουθεί τους διεθνείς ρυθμούς, καθώς οι μεγάλοι μας πελάτες βρίσκονται στο εξωτερικό και από τον Νοέμβριο παραλαμβάνουν τη συλλογή μας “Along the Shore”, που μας ταξιδεύει στην ομορφιά και την αίγλη του στυλ Ριβιέρα. Τα shirt dresses μας είναι κλασικά γιατί χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας υφάσματα, η ραφή τους είναι σχεδόν χειροποίητη γιατί ράβονται σε πολύ μικρά εργαστήρια, και αυτό τους δίνει μια διαχρονική κομψότητα. Σύγχρονες μούσες μας είναι, μεταξύ άλλων, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Τρούντι Στάιλερ, η Τζένη Μπαλατσινού, η Αθανασία Κομνηνού, η Χριστιάννα Γουλανδρή, η Αναστασία Πατέρα και πάρα πολλές άλλες. Η Παολίνα Διαμαντούλη για το brand και για εμένα προσωπικά είναι ένα νέο πανέμορφο κορίτσι, μια ικανή νέα επιχειρηματίας με δικό της στυλ, το οποίο εξελίσσει συνεχώς μέσα από την εσωτερική της φινέτσα. Ενα κορίτσι που ταξιδεύει συνέχεια και είναι πολύ ενημερωμένη για όλα τα νέα trends. Είναι η σύγχρονη νέα πολίτης του κόσμου».
sxediastes__6_

Info: Evi Grintela: Σκουζέ 3, Πλ. Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ.: 213 0001792

Δάφνη Βαλέντε

«Το απόφθεγμα “Τα πάντα ρει”, που αποδίδεται στον Ηράκλειτο, αποτελεί την πηγή έμπνευσης της συλλογής Δάφνη Βαλέντε για τον Χειμώνα 2022-23. Η αέναη κίνηση του νερού στο ποτάμι μού έδωσε το ερέθισμα να σχεδιάσω πλισέ ρυάκια που κυλούν επάνω σε φορέματα, ενισχύοντας με το ρευστό στοιχείο τον αισθησιακό χορό των ρούχων όταν ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος. Η σπουδαιότερη έκφραση της βιωσιμότητας αποτελεί το γεγονός ότι είμαι οπαδός της slow fashion, άρα οι συλλογές μου είναι διαχρονικές και παραμένουν για πολλά χρόνια στην ντουλάπα μιας γυναίκας. Αγωνίστηκα πολλά χρόνια για να περάσω στο κοινό τη μίνιμαλ αρχαιοπρεπή αισθητική μου και τώρα που η προσπάθειά μου αναγνωρίστηκε, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον. Μούσες μου είναι οι δύο αγαπημένες μου φίλες και κουμπάρες Μαίρη Φιξ και Μαρία Ξανθάκου, αλλά αγαπώ πολύ και την Ιωάννα Σουλιώτη για τη διαχρονική της ομορφιά και το μοναδικό της στυλ».
sxediastes__5_

Info: Daphne Valente: Κορνάρου 6, Αθήνα, τηλ.: 210 3242260

Maison Faliakos

«Τις δημιουργίες μας διέπει ο συγκερασμός αντίθετων στοιχείων, όπως ρευστότητα και δομή, λογική και ευαισθησία, σκοτάδι και φως, και αυτό μεταφράζεται στην παρουσία ρευστών φορεμάτων, sharp και tailored κομματιών, άψογων γεωμετρικών πατρόν και ελεύθερου moulage, δυνατών μονοχρωμιών και μαλακών τονικοτήτων. Ταυτόχρονα, η συλλογή έχει θεμελιωθεί με βάση την τρισδιάστατη αίσθηση και την ατμόσφαιρα οφθαλμαπάτης. Τέλος, οι τεχνικές υψηλής ραπτικής ξεπηδούν και αποκαλύπτονται μέσα από τα σύνθετα ντραπέ, τις ζωγραφικές και γλυπτικές λεπτομέρειες και φυσικά τη χειροποίητη ραφή. Πρακτικές όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων και πρώτων υλών δεν είναι καθόλου άγνωστες για τον οίκο Faliakos. Ακολουθούμε διαχρονικά μια βιώσιμη συνθήκη που προέρχεται από την υψηλή ραπτική και πλέον μεταφέρεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας. Η επιλογή της Μarseaux αντικατοπτρίζει τη νέα εποχή, την καινούρια γενιά και την απενοχοποίηση κάθε διαφορετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, διαφορετικού τρόπου αυτοέκφρασης, διαφορετικού σωματότυπου κ.λπ. εκφράζοντας έτσι τη μελλοντική μας κατεύθυνση και επιθυμία για κατάρριψη στερεοτύπων και ουσιαστική αλλαγή σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει».
sxediastes__4_
Χρήστος Πετρίδης, Βενέδικτος Αντύπας

Info: Maison Faliakos: Μάρκου Μουσούρου 14, Αθήνα, τηλ.: 210 7257553

Στέλιος Κουδουνάρης

«Η σύγχρονη γυναίκα χρειάζεται κυρίως ρούχα που “χωράνε” σε όλες τις περιστάσεις. Κι αυτό ακριβώς εκπροσωπεί η νέα μου συλλογή. Πρωταγωνιστούν τα πανωφόρια ενώ ταυτόχρονα υφάσματα και υφές αξίζουν επίσης την προσοχή μας. Ενα ελαφρύ tailoring χαρακτηρίζει τα ανδρόγυνα κομμάτια της συλλογής, ενώ τα υπέροχα παντελόνια με πιέτες σμιλεύουν τη σιλουέτα. Στη φετινή μου συλλογή, μεταξύ άλλων, χρησιμοποίησα οικολογικό δέρμα, οργανικό βαμβάκι και ανακυκλωμένη βισκόζη αλλά και ανακυκλωμένα συνθετικά υψηλής ποιότητας ως μέρος της βιώσιμης νοοτροπίας που εφαρμόζω εδώ και χρόνια στις συλλογές και το ατελιέ μου. Αγαπώ τις σύγχρονες γυναίκες γιατί είναι πολυδιάστατες. Την Ελενα Χριστοπούλου, παρότι μπήκε τα τελευταία χρόνια στη ζωή μου, την εκτιμώ και τη θαυμάζω βαθιά. Είναι μια γυναίκα που ξέρει να παίρνει τη ζωή στα χέρια της και να γίνεται παράδειγμα. Εχει έντονη αίσθηση προσωπικού στυλ και τα ρούχα μου της ταιριάζουν πολύ».
sxediastes__3_

Info: Στέλιος Κουδουνάρης: Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 4, Αθήνα, τηλ.: 210 7216856
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK