«Σαχάρα» κινδυνεύει να γίνει το ένα τρίτο της Ελλάδας

clim_all_09

Τεράστια απειλή για τη Μεσόγειο, αλλά και για την Ελλάδα αποτελεί η ερημοποίηση - Τι λέει ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός

«Η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου» επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. «Η γνώση αυτή προέρχεται τόσο από τα μοντέλα προβλέψεων για τα επόμενα 70 με 80 χρόνια όσο και από το παρελθόν» επισημαίνει ο ίδιος. Όπως υπενθυμίζει, ο πρώτος που περιέγραψε αυτό το φαινόμενο ήταν ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του. «Εκεί αναρωτιέται πώς έγινε έρημος η Σαχάρα. Και αναφέρεται σε μια μεγάλη κλιματική αλλαγή για τους μηχανισμούς της οποίας θέτει ερωτήματα» λέει.Εκατό χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το ένα τρίτο των εδαφών της οποίας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο είναι οι αριθμοί της ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Οι αριθμοί λένε ακόμη πως έως το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα δυο τρίτα του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων. Λένε ακόμη πως η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή και πως εξαιτίας του φαινομένου περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.


Αν υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το παρελθόν αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο. Και σε αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα πρωτεύοντα ρόλο έχει ο άνθρωπος. «Το χαρακτηριστικό της αποσταθεροποίησης του κλίματος που οφείλεται στον άνθρωπο είναι ότι η αποσταθεροποίηση αυτή εκδηλώνεται σε πολύ μικρή χρονική περίοδο. Στο παρελθόν η αλλαγή αυτή ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν σε ένα διάστημα χιλιάδων ετών» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερεφός.


«Σήμερα ξέρουμε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην εποχή του χαλκού, η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές διήρκησε τριάντα χρόνια και σύμφωνα με άλλους ακόμη και τριακόσια. Είναι η περίοδος που κατέβηκαν οι Δωριείς από τον Βορρά και κατέλαβαν το Άργος και τις Μυκήνες για να αλλάξει η ροή της Ιστορίας» λέει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.


Η ανατολική Πελοπόννησος, που κατέλαβαν τότε οι Δωριείς, θεωρείται σήμερα υψηλού κινδύνου. Στο κόκκινο βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, όπως και η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Κρήτη.


Επιστρέφοντας στο παρελθόν, άλλες γνωστές περίοδοι ξηρασίας ήταν αυτή που ξεκίνησε περίπου το 100 μΧ, ενώ άλλη μία σημειώθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. «Πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970, ξεκίνησε μια νέα περίοδος ξηρασίας στη Βορειοδυτική Αφρική, η οποία διαρκεί δυστυχώς μέχρι σήμερα. Από εκείνη την περιοχή είχαμε τους πρώτους οικολογικούς πρόσφυγες καθώς εξαιτίας της ξηρασίας επεκτάθηκε η έρημος προς τη Σαβάνα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ζερεφός.


«Ξέρουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στη Βόρεια Αφρική κατεβαίνει και ότι σε οάσεις όπως είναι η Φαράν, στη χερσόνησο του Σινά, που άλλοτε ανέβλυζε το νερό επίγεια -κι εγώ θυμάμαι ως παιδί- τώρα είναι σε βάθος πάνω από 20 και 30 μέτρα. Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή επισυμβαίνει στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου σημαίνει πολλά. Το κλίμα πάντα άλλαζε. Αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση επέτεινε αυτές τις αλλαγές και γι' αυτό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα» προσθέτει.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνθρωπος ευθύνεται κατά 30% με 35% για την αλλαγή του κλίματος. «Εάν δεν κάνουμε κάτι σε λίγο θα ευθύνεται κατά 70% και 80%» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερεφός.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

rtrdrf

Οικολογικοί πρόσφυγες! Χαχαχα! ´Αλλο και τούτο! Αλλά έτσι είναι! Καρχιες οταν το λαικο παιδι μας ο Βυρωνας για "στρατηγό άνεμο" του λετε ο μαι κοτ, αρ γιου σιριους? αλλα οταν λεει για "οικολογικούς πρόσφυγες" το δουλακι του σορος λετε ο γιες μαι μπειμπι γεα μι του ρεφουτζις γουελκομ

Αστανά

Για αυτό οι γνώστες της μελλοντικής απειλής επένδυσαν στην Αστανά του Καζακστάν που τώρα πιάνει μέχρι και τους μείον 40 βαθμούς παγετό τους χειμερινούς μήνες... Όταν οι περισσότερες ήδη θερμές χώρες, που βρίσκονται πλησίον της γραμμής του ισημερινού, που δέχετε την περισσότερη Ηλιακή ακτινοβολία φτάσουν σε λίγα χρόνια σε θερμοκρασίες που θα ερημοποιήσουν τα εδάφη τους και τους υδροφόρους ορίζοντες τους, τότε η Αστανά-(πρωτεύουσα σε μετάφραση) θα είναι ο τελευταίος παράδεισος επι της Γης μόνο που θα είναι φουλαρισμένος απο αυτούς τους δήθεν αρνητές της κλιματικής αλλαγής που αρνιόντουσαν την ύπαρξη της, μόνο και μόνο για να προλάβουν να πίασουν αυτοί και οι οικογένειες τους τις τελευταίες γόνιμες περιοχές που θα μείνουν στον πλανήτη και να μην προλάβουν να τους κουβαληθούν εκεί μυριάδες ανεπιθύμητοι και τους χαλάσουν τα τελευταία καταφύγια. Για αυτό για όλους εσάς του ανεπιθύμητους και αναλώσιμους της κατωτέρας κλάσης να θυμάστε οτι η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει και οτι ο πλανήτης είναι μια χαρά όπως πάντα. Καθίστε στα σπίτια σας και στις χώρες σας και ανησυχείτε καθόλου με τις κλιματικές σαχλαμάρες που διαβάζετε. Όλα καλά θα πάνε και ο πλανήτης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Youtube video: The rich are buying underground bunkers more than ever

Από ποιους πληρώνονται κάποιοι και για ποιους δουλεύουν..

Την προκαλούν εδώ και χρόνια... Και κανένας δεν μιλάει από τους ψεύτικους αρμόδιους φορείς και ιθύνοντες πολιτικούς και Μη μόνο τα αρπάζουν και μας καταστρέφουν με το σύστημα τους.. εδώ και χρόνια τι μας περιμένει και τί μας ρίχνουν δεν το βλέπει η Γκριν Πις ποιοί είναι αυτοί οι κύριοι ή καλύτερα τι είναι ? Γιατί άνθρωποι δεν είναι αποκλείεται.. από αυτούς μήπως πληρώνονται κάποιοι και κάποιες ΜΚΟ για να μα παρουσιάζουν και να προωθούν αυτά που θέλουν αυτοί την ώρα και την στιγμή που θεωρούν κατάλληλη να μας βομβαρδίζουν συνεχώς ... με ψευδείς δηλώσεις και ειδήσεις , Με αρρώστιες βαρέα μέταλλα και άλλα χημικά. Πού ξεραίνουν δένδρα αιωνόβια πλατάνια έλατα καί καλλιέργειες.. αρρωσταίνουν και τους ανθρώπους παράλληλα τα έχουν καταφέρει τέλεια

Μανωλιός

Μα γι' αυτό έχει μαζευτεί εδώ και όλη η Αφρική!

Χαράς ευαγγελια

Έτσι θα μεγαλώσει και η "ριβιέρα" που τόσο περιμένουν να αξιοποιήσουν οι "επενδυτές" του τουρισμού.

Ούγκανο

Μίπος ήνε τεοταξήτις ο κύριος, δυλαδί πέρνι λεφτά από Σόρος, αφου ξαιρουμε οτι κλειματικι αλαγι δεν ειπαρχη το κάνουν για να περνουν λευτα οι ΜΚΟ και οι αρειστερουληδες και εμης τιποτα.

Aρης δηλωσιας

Πουλά αλλού τις εξυπνάδες σου,προοδευτικε ψευτο οικολογε, κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει το είπε κ ο πλανηταρχης μας...μπορείς να μαζέψεις τους υπόλοιπους θολοκουλτουριαρηδες αριστερούς κ να κάνετε μια συναυλία για τη σωτηρία του πλανήτη....παραλία,σανδαλι αμστελ κ μπιχλα..

Σανοφάγε

Πιο παλιά έλεγαν ότι η Πελοπόννησος μεχρι το 2015 θα έιναι έρημος. Οσο την είδες εσύ άλλο τόσο την είδαν και όλοι οι άλλοι. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός αλλά δεν είναι ανθρωπογενής. Αυτό το παραμύθι καλλιεργείται γιατί η βιομηχανία εναλλακτικής ενέργειας είναι μπίζνα πολλών δισ. και μάλιστα καινούργια. Εχει πολύ ψωμί η υπόθεση. Και χάρη σε κάτι σανοφάγους όπως εσύ, θα φάνε καλά.

ΝΤΠ

Πρώτα ήταν υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατέρρευσε αυτή η παπάτζα και τώρα έγινε "κλιματικές αλλαγές". Με ανθρωπογενή αίτια και καλά. Απλά δείτε ποιες χώρες γκαρίζουν και θα καταλάβετε γιατί συντηρείται αυτή η ιστορία. Και επειδή κάποιοι λένε για την επιστημονικότητα των ερευνών, να έχετε υπόψιν ότι οι έρευνες χρειάζονται χρηματοδότηση για να διεξαχθούν. Μαντέψτε ποιος θα κοθορίσει το αποτέλεσμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Θα λειτουργήσει δοκιμαστικά ως χώρος υποδοχής αδρανών υλικών από ανακυκλώσιμα της περιοχής για να αποφευχθεί η απένταξη του από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής

asopdd

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 στις Πηγές Άρτας και από τότε, κάθε χρόνο, υλοποιούνται ημερίδες και φεστιβάλ -Φέτος, η ημερίδα με θέμα «Η Κοιλάδα του Αχελώου στην Ιστορία του τόπου» αφορούσε το φυσικό περιβάλλον και το πώς αυτό επέδρασε στην εξέλιξη της Ιστορίας