Γκουτέρες: Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Antonio_Gouteres

Ενα ηχηρό μήνυμα με στόχο να αξιώσει να γίνουν ενέργειες για το κλίμα

Ο πλανήτης δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τη Νέα Ζηλανδία, πρώτο σταθμό περιοδείας που πραγματοποιεί σε χώρες του νοτίου Ειρηνικού.

Σε ένα ηχηρό του μήνυμα με στόχο να αξιώσει να γίνουν ενέργειες για το κλίμα, ο Γκουτέρες έκρινε ότι η αποφασιστικότητα των διαφόρων χωρών στον κόσμο φθίνει, υπογραμμίζοντας ότι τα μικρά νησιωτικά κράτη που βρίσκονται "πραγματικά στην πρώτη γραμμή" θα υποφέρουν περισσότερο από αυτό.

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί πριν από την σύνοδο κορυφής για το Κλίμα που προβλέπεται να γίνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθεί επίσης τα Φίτζι, Τουβαλού και Βανουάτου, τα οποία απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

"Βλέπουμε παντού να φανερώνεται η απόδειξη του γεγονότος ότι δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται από την συμφωνία του Παρισιού", σημείωσε ο Γκουτέρες.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνήφθη ανάμεσα σε 195 χώρες μέλη του ΟΗΕ, προβλέπει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη "πολύ πιο κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου και τον περιορισμό της ανόδου (των θερμοκρασιών) στον 1,5 βαθμό Κελσίου".

"Το παράδοξο είναι ότι όσο χειροτερεύουν τα πράγματα, τόσο δείχνουν να υποχωρούν τα πολιτικά μέτρα", πρόσθεσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν από το Όκλαντ.

"Οι κλιματικές αλλαγές 'τρέχουν' γρηγορότερα από εμάς (...) τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί", υπογράμμισε επίσης ο Γκουτέρες σύμφωνα με το δίκτυο TVNZ.

Ο ίδιος απέτισε ωστόσο φόρο τιμής στην νεοζηλανδική κυβέρνηση, η οποία μόλις παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2050. Από αυτό το νομοσχέδιο εξαιρείται ωστόσο εν μέρει ένας ζωτικής σημασίας για τη χώρα αγροτικός τομέας.

Η Άρντερν δήλωσε ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν "την μεγαλύτερη πρόκληση" που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, η οποία θα δείξει "σοβαρή αμέλεια" αν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του τριών ημερών στη Νέα Ζηλανδία, ο Γκουτέρες θα συναντήσει επίσης τους επικεφαλής της μουσουλμανικής κοινότητας του Κράιστερτς για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 51 πιστοί στις 15 Μαρτίου.

"Θα αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος, την ψυχική δύναμη, αλλά και την εξαιρετική ενότητα και το μήνυμα αλληλεγγύης που έδωσε ο λαός και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας", σημείωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ρυψοκίνδυνες αποφάσεις

Ποιός πολιτικός θα τολμήσει να λάβει μέτρα, που θα δημιουργήσουν έξοδα και προβλήματα στο λόμπι των βιομηχανιών, που θα χρειαστεί να κάνουν πολυέξοδες μετατροπές, για να περιορίσουν τους ρύπους τους? Ίσως και όσοι πολιτικοί θέλουν να βοηθήσουν στην διάσωση του πλανήτη να φοβούνται για την ίδια τους την ζωή, να υπογράψουν αυτά τα μέτρα που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με όλες αυτές τις βιομηχανίες που προπαγανδίζουν οτι κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική μόλυνση δεν υπάρχει και οτι όλα γίνονται για να πουλήσουν κάποιοι ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ κλπ... Ακόμα και ο Τράμπ που εναντιώνεται στην συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή να το κάνει για να μήν γίνει στόχος των βιομηχάνων του πλανήτη, σκεφτόμενος οτι μέχρι να τελειώσει η θητεία του θα τα έχει καλά με τις βιομηχανικές μαφίες που μπορεί να γίνουν ικανές να δολοφονήσουν και έναν πρόεδρο που θα τους δημιουργήσει προβλήματα και έξοδα... Η Γη λόγω όλων των παραπάνω και αυτών που διαβάζουμε απο την δήλωση του Γκουτέρες, ίσως είναι καταδικασμένη να οδηγηθεί στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή και ανάκαμψη και αυτό το σημείο όπως έχει ανακοινωθεί στον ΟΗΕ απέχει μόλις 10 χρόνια... Ίσως η μοναδική λύση για την διάσωση του πλανήτη να είναι η κατάργηση του οικονομικού μοντέλου πολιτισμού που γεννά όλα αυτά τα συμφέροντα και να μεταβούμε σε μοντέλο οικονομίας βάση πόρων, όπου εκεί δεν θα υπάρχει το χρήμα και ακολούθως τα γεωπολιτικοοικονομικά συμφέροντα που έφτασαν τον πλανήτη σε αυτήν την κατάσταση... Μπορείτε να δείτε σχετικό μεταφρασμένο βίντεο του αείμνηστου Jacque Fresco επιστήμονα και σχεδιαστή ενός τέτοιου μοντέλου πολιτισμού τύπου ένα απο την κλίμακα Καρντάσεφ, όπου σε έναν τέτοιο πολιτισμό, περιβαλλοντικά προβλήματα, συμφέροντα, φτώχεια και εγκληματικότητα έχουν εξαλειφθεί, λόγω της πλήρους κατάργησης των χρημάτων, όχι μόνο μετρητών αλλά και καρτών και ηλεκτρονικού τύπου γιατί σε μια πλήρη κατάργηση του οικονομικού μοντέλου πολιτισμού αυτομάτος καταργούνται και τα οικονομικά συμφέροντα και η εγκληματικότητα που γινόταν για οικονομικούς λόγους... αναζητήστε το 48 λεπτών βίντεο του πολιτισμού τύπου ενα στο youtube, γράφωντας στην αναζήτηση του youtube: PARADISE OR OBLIVION VENUS PROJECT και επιλέγοντας το βίντεο απο το youtube channel: (The venus project) και επιλέξτε μέσα απο τις ρυθμίσεις του βίντεο τους Ελληνικούς υπότιτλους. Ισως αυτό να είναι η μοναδική ελπίδα της Γης να διασωθεί αρκεί να επιτρέψουν τα τωρινά συμφέροντα να υλοποιηθεί κάτι που θα διασώσει και το δικό τους μέλλον...

George

Αν δεν γίνει εξηλεκτρισμός των πάντων με χρήση ανανεώσιμων πηγών και δεν βρεθούν έξυπνοι τρόποι για περιορισμό των μεταφορών, ακόμη και με μετακόμιση της παραγωγής, δεν γίνεται τίποτα. Δεν μπορεί να παράγονται όλα τα καταναλωτικά αγαθά στην Κίνα και να μεταφέρονται με πλοία (κυρίως) σε όλον τον πλανήτη. Είναι σπατάλη ενέργειας. Πρέπει οι παραγωγές να γίνονται όσο το δυνατόν κοντύτερα στην κατανάλωση αλλά και στις πρώτες ύλες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να καταστεί ασύμφορη η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις που σήμερα γίνεται χρησιμοποιώντας diesel. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να φορολογηθούν οι αρνητικές συνέπειες των καυσίμων ανεβάζοντας την τιμή τους. Κάποια προϊόντα θα ακριβύνουν, μερικά προσωρινά, μερικά μόνιμα, αλλά η επίπτωση της ακρίβειας αυτής θα είναι οικονομικά μικρότερη από τις επιπτώσεις που πληρώνουμε σήμερα και θα γλιτώσουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης