Ανάπτυξη 2,3% το 2020 προβλέπει η Κομισιόν

komision

Εντός στόχων τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και την επόμενη χρονιά

Ανάπτυξη 2,3% το 2020 θα προβλέπουν για την Ελλάδα οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις που θα ανακοινώσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές.

Η Κομισιόν βάζει έτσι τον πήχη αισθητά χαμηλότερα από την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αυτό δεν έχει αρνητική επίδραση στους υπολογισμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα, «το οποίο φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και την προσεχή χρονιά».

«Οι αυριανές προβλέψεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν (αρνητικά) το κατατεθέν σχέδιο ελληνικού προϋπολογισμού του 2020. Αυτό προμηνύει την έγκρισή του στις 20 Νοεμβρίου, όταν θα δημοσιευθεί η σχετική έκθεση, παράλληλα με την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Τότε θα πιστοποιηθεί και η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020», σημειώνουν οι προαναφερθείσες πηγές.

Οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις και το θέμα των υποβληθέντων προσχεδίων προϋπολογισμών για το 2020 συζητήθηκαν σήμερα στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Οι Προβλέψεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακοινωθούν αύριο το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Eurogroup που συνεδριάζει νωρίς το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 2,2% τόσο φέτος όσο και το 2020, επομένως η αυριανή πρόβλεψη για την προσεχή χρονιά θα είναι οριακά αναθεωρημένη επί τα βελτίω.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης