Πρεμιέρα για τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ

Πρεμιέρα για τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ

Ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη»

1__2_
Τα χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ της πρώτης σειράς, όπως και όλες οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες, θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, αλλά σταδιακά θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία. Τα νέα χαρτονομίσματα είναι μικρότερα, πιο ανθεκτικά και έχουν νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την παραχάραξή τους.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ είναι το τρίτο τραπεζογραμμάτιο ευρώ με την ευρύτερη χρήση, μετά τα τραπεζογραμμάτια των 50 και 20 ευρώ. Η ζήτηση για τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 7,6% για το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ και 8,6% για το τραπεζογραμμάτιο των 200 ευρώ.Είχαν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των πέντε, των δέκα, των 20 και των 50 ευρώ.

Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παραμένουν ένα πολύτιμο και προσφιλές μέσο πληρωμής στη ζώνη του ευρώ και πέρα από αυτή. Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να εξακολουθήσουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σ' αυτά. Γι' αυτόν το λόγο τέθηκε σε κυκλοφορία η σειρά «Ευρώπη».

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ (90'')


Αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ διαθέτουν ίδια χαρακτηριστικά ασφαλείας με το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, όπως μια προσωπογραφία στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα, καθώς και νέα, αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που καθιστούν πιο δύσκολη την παραχάραξη αλλά εξίσου εύκολη την εξακρίβωση της γνησιότητας. Πέραν των χαρακτηριστικών ασφαλείας για το κοινό, τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά τα οποία επιτρέπουν την αναγνώρισή τους από τα μηχανήματα και τις συσκευές.

Πώς θα διακρίνετε τη γνησιότητά τους:

Ολόγραμμα με κινούμενα σύμβολα: Το νέο αυτό χαρακτηριστικό ασφαλείας διακρίνεται στο επάνω μέρος της λωρίδας ασημί χρώματος. Όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, μπορείτε να δείτε μικρά σύμβολα του ευρώ (Euro) να κινούνται γύρω από τον αριθμό. Τα σύμβολα του ευρώ γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως.

Αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα: Όταν παρατηρείτε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό στην κάτω αριστερή γωνία δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε. Στα νέα τραπε¬ ζογραμμάτια των 100 και 200 ευρώ εμφανίζονται επίσης σύμβολα του ευρώ (Euro) μέσα στον αριθμό.

Euro Banknotes – Our Money, Our Journey
Κλείσιμο


Εμπιστοσύνη στα χαρτονομίσματα ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο, ασφαλές μέσο πληρωμών, αναφέρει η ΕΚΤ. Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός (301.000 τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018) σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία ο οποίος αυξάνεται σταθερά (πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ).

Θα πάψουν να ισχύουν τα μετρητά στο προσεχές μέλλον;

Οι τάσεις παγκοσμίως δείχνουν ότι η ζήτηση για μετρητά συνεχίζει να αυξάνεται, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. Από την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ τριπλασιάστηκε και σήμερα διαμορφώνεται στα 21 δισεκατομμύρια. Οι συναλλαγές με μετρητά είναι ακόμη πιο δημοφιλείς σε πλανόδιους πωλητές και υπαίθριες αγορές (90% όλων των συναλλαγών - 81% όσον αφορά την αξία τους), σε μπαρ και εστιατόρια (90% όλων των συναλλαγών - 76% όσον αφορά την αξία τους), καταστήματα, πρατήρια υγρών καυσίμων και μηχανήματα αυτόματης πώλησης,ετησίως, αγγίζοντας σχεδόν τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης