«Ραβασάκια» με αναδρομικές εισφορές για 250.000 «μπλοκάκια»

eforia0

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για καταβολή εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους - Πολλά τα λάθη αλλά θα διορθωθούν, διαβεβαιώνει το Ταμείο

Σήμερα Δευτέρα αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για την καταβολή εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την τρέχουσα μηνιαία εισφορά , οι εν λόγω ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν σε 36 δόσεις τα οφειλόμενα αναδρομικά (1/1/2017 έως 31/12/2018). Ειδικότερα , το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ( ΕΤΕΑΕΠ) καταλόγισε για πρώτη φορά , με δύο χρόνια καθυστέρηση στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς , δικηγόρους και γιατρούς εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ οι οποίες θα υπολογίζονται ως ποσοστό (7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ) επί του νέου βασικού μικτού μισθού των 650 ευρώ. ( 71.5 ευρώ μηνιαίως).

Και πάλι όμως τα ειδοποιητήρια βρίθουν λαθών καθώς μισθωτοί η η παραλλήλως ασφαλισμένοι εκλαμβάνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με αποτέλεσμα να τους καταλογίζεται έξτρα εισφορά. Όπως διαβεβαίωσε ο Διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Νίκος Μπρίκης τα λάθη θα διορθωθούν και όπου κρίνεται απαραίτητο, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αποστείλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο email mmisth@eteaep.gov.gr, δίχως να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο Ταμείο.

Με βάση τις νέες εισφορές οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες από τον Μάρτιο ( εισφορές Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου) και για 3 χρόνια θα λαμβάνουν τρία ειδοποιητήρια:

  • το πρώτο με την εισφορά του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τον Ιανουάριο του 2019,
  • το δεύτερο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1/1/2017 έως 31/12/2017 και
  • το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις του διαστήματος από 1/1/2018 έως 31/12/2018.


Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα. Ειδικά κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12η Απριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5η Απριλίου 2019.

Υπενθυμίζεται πως η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για επικούρηση και εφάπαξ τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στα 64,5 ευρώ το μήνα (41,02 ευρώ για επικούρηση και 23,43 ευρώ για εφάπαξ). Ωστόσο από τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, οι εισφορές αναπροσαρμόζονται στα 71,50 ευρώ το μήνα (45,50 ευρώ για επικούρηση και 26 ευρώ για εφάπαξ).

Από 1η Ιουνίου 2019, το ασφάλιστρο της επικουρικής πέφτει στο 6,5% από 7% σήμερα για όλους, οπότε τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως.

Οδηγίες

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Ταμείου ως εξής:

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν παράλληλα και μισθωτή εργασία ή καταβάλουν εισφορές με δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν μέχρι δύο εργοδότες εξαντλούν την υποχρέωσή τους για καταβολή εισφορών μέσω της ΑΠΔ. Οι ανωτέρω περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών, δεν θα πρέπει να καταβάλουν εισφορές μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης όπου είτε θα εκδοθούν εκ νέου ειδοποιητήρια, εφόσον απαιτούνται, είτε θα δημιουργηθεί πιστωτικό υπόλοιπο.

Όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από την ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως την διακοπή τους και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν την μετά τη διακοπή τους περίοδο.

Όσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.

Όσοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, για να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.

Για τους Πρατηριούχους Υγρών Καυσίμων και τους Αρτοποιούς ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ, θα ρυθμιστούν και οι παλαιότερες οφειλές τους από 1/12/2012 και 1/1/2015 αντίστοιχα. Για τις ασφαλιστικές αυτές εισφορές, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν ξεχωριστό ειδοποιητήριο σε μεταγενέστερο χρόνο, που θα ορίζει το ύψος της εισφοράς και τις δόσεις αποπληρωμής των παλαιών τους οφειλών.

Σε άλλες περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, ο νέος υπολογισμός των εισφορών τους θα γίνει αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση των διαστημάτων ασφάλισής τους.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Τ

Δεν δέχονται οι τράπεζες πληρωμή αυτών των εισφορών είτε μέσω internet banking είτε μέσω γκισέ!!! Δεν έχουν κάνει σύμβαση με τον ΕΤΕΑΕΠ!!! Έλεος πια με αυτό το δημόσιο αυτής της χώρας. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες μόνον για την βεβαίωση των οφειλών. Το πως θα πληρωθούν...Και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με το ταμείο είναι μέσω ενός τηλεφώνου που η γραμμή του πέφτει με το δεύτερο ντριν. Ελπίζω να το αναδείξετε το πρόβλημα αυτό.

Δημοσιος Σφραγιδοκρουστης

για βγαλτετα απο τα στρωματα και πλερωστε........το κρατος εχει αναγκες.....μας ερχονται αυξησαρες και εξτραδακια για να βγαλουμε τον Αλ6 μας αυτοδυναμο....ΚΕΡΔΑΜΕ λεωωωωωωωωωωωωωωωωωω !!!!!!!!!!!!

Ο Τσίπρας θα βρει πόρους

Πως θα βγούνε ρε παιδιά οι προσλήψεις, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά των Δημοσίων Υπαλλήλων;

debian

Επαγγελματίες, ξεσκιστείτε για να μπορούν να φάνε τα σκουλήκια. Κι εσείς στο τέλος να μείνετε με χρέη, παρότι δουλεύατε μια ζωή. Ο κλέψας του κλέψαντος κι όποιος αντέξει !

@

Αν δεν το έχεις καταλάβει πληρώνεις για να λάβεις επικουρική σύνταξη. Αν γνωρίζεις κάποιο τρόπο για να πάρεις σύνταξη χωρίς να πληρώσεις εισφορές πες τον για να τον μάθουμε και εμείς.

Α ναι;

Όταν λέμε ότι παίρνει 10 και δίνει 1 αυτό εννοούμε! Βέβαια κάποιοι τυφλοί επιμένουν να βλέπουν μόνο το 1... Ε οι τυφλοί, τυφλοί είναι, τι να τους κάνεις;

Nikos

Αναδρομικά πληρώνουμε, προκαταβολικά πληρώνουμε, μήπως να σας δώσω και τα κλειδιά της επιχείρησης? Από πότε η φοροδιαφυγή καταπολεμάται με δυσθεώρητες και παράλογες εισφορές?

Candyman

Τώρα το πήρες χαμπάρι ότι όλα γίνονται για να κλείσεις και όχι για την φοροδιαφυγή; Άργησες κι έχασες. Ο επόμενος...

ΒΑΣΙΛΗΣ

Σωθήκαμε! Επιτέλους θα πληρώνουμε εισφορές!

Αλήτες ... άεργοι, μπίχλες του μπάφου ξανακλέβετε τους άξιους

Αυτή τη φορά πρέπει να την ακούσουν οι ΑΠΛΥΤΟΙ !! Μην επιτρέψουμε τις Δημεύσεις όσων παράγουν αξίες!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikonomikos-elegxos-epixeirisi-apati

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προβαίνει σε αναδρομική άρση του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του δημοσίου