Σε υψηλό έτους τα χρηματιστήρια

Σε υψηλό έτους τα χρηματιστήρια

Σε υψηλό 10 εβδομάδων η Wall Street - Τραπεζικό ράλι 3,8% και στην Ευρώπη, μετά τα σχόλια Κερέ

Wall-Street-101713
Σε υψηλό 10 εβδομάδων σκαρφάλωσαν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τον Dow Jones να κερδίζει 450 μονάδες.

Τόσο ΗΠΑ όσο και Ευρώπη αποχαιρέτησαν την εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 2-2,5%, κλείνοντας σε υψηλό έτους.

Της ανόδου ηγήθηκαν οι τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το σχετικό πανευρωπαϊκό δείκτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, σχεδόν 3,8%, μετά και τα σχόλια Κερέ (ΕΚΤ) που προανήγγειλε ευνοϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης των τραπεζών, εν μέσω αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.


Οι επενδυτές έβαλαν στην άκρη αυτην την εβδομάδα τα αποθαρρυντικά σινιάλα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και τη σημερινή απόφαση Τραμπ που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - άλλωστε η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει μια τέτοια απόφαση.

Τα βλέμμα στράφηκαν αποκλειστικά και μόνο στο εμπορικό μέτωπο, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν πως θα βρεθεί (επιτέλους) μια λύση και πιθανή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν «εξαιρετικά καλά», ενώ επεσήμανε ότι μια πραγματική συμφωνία με το Πεκίνο είναι πιο κοντά από ποτέ. «Θα ήταν τιμή μου να καταργήσω τους δασμούς εάν μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, έκανε σήμερα λόγο για «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He.

Πάντως, οι αναλυτές σχολιάζουν πως απέχουμε ακόμη πολύ από μια συμφωνία, και οι όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις θα πρέπει να εξετάζονται επιφυλακτικά.

Ωστόσο είναι γεγονός πως με τόσα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, αλλά και τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα πολλών εταιρείων, η αγορά είχε ανάγκη να πιαστεί από κάτι, προκειμένου να μην τεστάρει και πάλι κρίσιμες στηρίξεις.

Στα ταμπλό: Ο Dow Jones σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,74% στις 25.882 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,09% στις 2.775 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,61% υψηλότερα στις 7.472 μονάδες.

Ώθηση στον Dow Jones προσέφεραν οι τραπεζικές μετοχές, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με την JP Morgan να σημειώνει άνοδο 3%, τη Morgan Stanley να καταγράφει κέρδη 3,1%, την Bank of America να διαπραγματεύεται στο +2,5% και τη Citigroup να ενισχύεται κατά 2,9%.

Σημαντική άνοδο 2,7% σημείωσε και η Caterpillar, εταιρεία ευαίσθητη σε θέματα εμπορίου, λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό. Σημαντική άνοδο 2,8% κατέγραψε και η μετοχή της PepsiCo, καθώς η αμερικανική εταιρεία προανήγγειλε ότι θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε κέρδη αντίστοιχα των προβλέψεων των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης