Τον Φεβρουάριο η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

EUROGROUP

Πρακτικά σημαίνει πως ένα ποσό περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων των Ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και την ΕΚΤ, που προκύπτει από τα ελληνικά ομόλογα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

Δεν αναμένεται ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα και τον προϋπολογισμό της στο Eurogroup της Δευτέρας, θα συζητηθεί όμως η πορεία της μεταπρογραμματικής της ενισχυμένης αξιολόγησης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος δήλωσε πως η επόμενη έκθεση αξιολόγησης που τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο θα συνδεθεί με τις μεταφορές των πιστώσεων προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, από τα κέρδη των ομολόγων SNP.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα ποσό περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων των Ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και την ΕΚΤ, που προκύπτει από τα ελληνικά ομόλογα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα.

Πάντως δεν πρόκειται να υπάρξει σύμφωνα με πληροφορίες κάποια συνέχεια στα σχόλια του Τύπου για  Ευρωπαϊκή πίεση στην Ελλάδα για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Κύριο θέμα της ημέρας θα είναι η τραπεζική ένωση και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και οι δικλείδες ασφαλείας σχετικά με τον μηχανισμό εξυγίανσης Τραπεζών.

Επίσης σημαντικό θέμα είναι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας που κρίνεται μη συμβατός με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ

Άγγελος

Ήδη από το 2012, με απόφαση του Eurogroup είχε ξεκαθαριστεί ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στην χώρα. Επί Σαμαρά το 2013 είχαν επιστραφεί τα κέρδη του 2012 και το 2014 αυτά του 2013, που υπερέβησαν κατά λίγο τα 2 δισ. ευρώ! Οι αποφάσεις αυτές όριζαν ως αποκλειστική προϋπόθεση εκταμίευσης την επιτυχή ολοκλήρωση της προσεχούς αξιολόγησης και στο τέλος αυτήν του προγράμματος. Και εκεί που περιμέναμε ζεστά- ζεστά τα 3 δις. ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος δεν ολοκλήρωσε ποτέ το Δεύτερο Πρόγραμμα Διάσωσης με αποτέλεσμα τα χρήματα να χαθούν… Και όχι μόνο αυτά αλλά και τουλάχιστον 7,5 δισ. ακόμη από τα μελλοντικά κέρδη, αφού στο μεταξύ με την «περήφανη διαπραγμάτευση» του κ. Τσίπρα το Eurogroup άλλαξε την απόφαση του και από το 2015 όρισε ότι δεν θα επιστρέφει στην Ελλάδα μετρητά, αλλά θα χρησιμοποιεί τα SNPs στη διαδικασία διευθέτησης του ελληνικού χρέους! Δηλαδή, εκεί που θα είχαμε ζεστό χρήμα που θα μπορούσε να επενδυθεί στην ανάπτυξη τώρα έχουμε ρίξιμο μεγάλων ποσών στο βαρέλι δίχως πάτο του ελληνικού χρέους… Εάν παίρναμε τα χρήματα αυτά δεν θα χρειαζόταν κανένα μέτρο λιτότητας από αυτά που μας έφερε ο κ. Τσίπρας με το Τρίτο Μνημόνιο του…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης