Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της ΕΚΤ και των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών

Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της ΕΚΤ και των εκπροσώπων των ελληνικών τραπεζών

Οι ομιλητές του συνεδρίου Capital+Vision 2018 , τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την εγχώρια τραπεζική αγορά έδωσαν έμφαση στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων – Συγκρατημένος ο εκπρόσωπος του ΕΚΤ για την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη

capital_vision
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσαν έμφαση οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου, που μίλησαν στο συνέδριο «Capital+Vision 2018», Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε συγκρατημένος για την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη μετά το τέλος του έτους.



Ντρούντι (ΕΚΤ): Μικρή η απόσταση Ελλάδας-θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και… «μικρό καλάθι» για παράταση του νόμου Κατσέλη


Μικρή είναι η διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης και εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη χώρα μας, Φραντσέσκο Ντρούντι στο συνέδριο «Capital+Vision 2018». Παράλληλα, ο κ. Ντρούντι εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένος σχετικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη μετά το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων, ο κ. Ντρούντι επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής πλευράς για το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει στον προϋπολογισμό του 2019, εάν δεν εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και υλοποιηθούν οι εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «δεν μιλάμε για μεγάλο νούμερο», ενώ φάνηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι το επίμαχο μέτρο αντιμετωπίζεται και από την ΕΚΤ ως δημοσιονομικό (και όχι διαρθρωτικό): «Ως ΕΚΤ δεν θέλουμε να μπούμε στη συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η απόσταση που ανέφερε ο κ. Ντρούντι ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και η ελληνική πλευρά μπορεί να την καλύψει θυσιάζοντας μέρος του πακέτου Τσίπρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.).

Μιλώντας για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο Ιταλός ρωτήθηκε για τον Νόμο Κατσέλη, που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. «Δεν μπορώ να σας απαντήσω ευθέως τι θα γίνει. Είναι δύσκολο ερώτημα. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι υπάρχουν 135.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια και ότι αυτές θα πρέπει να διευθετηθούν, βάσει σχεδίου δράσης, έως το 2021, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Από το βήμα του συνεδρίου, που οργανώνουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με το Capital.gr, ο κ. Ντρούντι ζήτησε αποτελεσματικότερες προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων» δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, δηλαδή:
1. Των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που, όπως σημείωσε, ξεπέρασαν τους 10.000 μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά μεγάλος αριθμός πλειστηριασμών κηρύχθηκε άγονος
Κλείσιμο
2. Των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων
3. Του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τον οποίο μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές αιτήσεις, αλλά ελάχιστες καταλήγουν σε ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση.

Το στέλεχος της ΕΚΤ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό: «Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί βελτίωση στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν αρκετά υψηλά και ο πιστωτικός κίνδυνος των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ υψηλός».

Τέλος, ο κ. Ντρούντι υπογράμμισε την ανάγκη καλής διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μη χορηγούνται εσφαλμένα πιστώσεις, καθώς και τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των ανεξάρτητων μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.


Μυλωνάς (ΕΤΕ): Ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων μπορεί να επιτευχθεί, υπό προϋποθέσεις, χωρίς νέα κεφάλαια

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τα «κόκκινα» δάνεια, διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου «Capital+Vision 2018» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Εντούτοις, πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να περιορίσουν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από το 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου τους μέχρι το 2021:
1. Να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη. «Εάν είναι πολύ χαμηλότερη των προβλέψεων, θα έχουμε θέμα», παρατήρησε.
2. Να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων.

Ανέφερε ακόμα ότι θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους του SSM.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Μυλωνάς παραδέχθηκε ότι δεν έχουν δουλέψει πολύ καλά, κυρίως εξαιτίας των ανακοπών που υποβάλλει μερίδα δανειοληπτών με το πρόσχημα της αναθεώρησης της τιμής εκκίνησης, ενώ προέβλεψε ότι τους επόμενους μήνες ο πολιτικός κύκλος, δηλαδή το μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, θα δυσκολέψει την εντατικοποίησή τους.


Τσούρντα (ΤΧΣ): Θέμα της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων η δημιουργία APS

Στην πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να δημιουργηθεί Asset Protection Scheme (APS), δηλαδή εταιρία ειδικού σκοπού στην οποία θα μεταβιβαστούν «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες έναντι ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρθηκε στο συνέδριο «Capital+Vision 2018» ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Μάρτιν Τσούρντα.

Όπως είπε ο κ. Τσούρντα, στο APS θα μπορούσαν να μπουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 15 ή ακόμα και 20 δισ. ευρώ. Ξεκαθάρισε, βεβαίως, ότι η απόφαση για το αν θα υιοθετηθεί η λύση του APS θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Com) . «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων με κάποιο είδος κρατικής βοήθειας. Το APS είναι μόνο ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Εμείς θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση μειώνει τον δείκτη των ‘κόκκινων’ ανοιγμάτων», σημείωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το 10% ως το τέλος του 2022 και να υπάρξουν στρατηγικοί επενδυτές στις τράπεζες: «Χρειάζονται στρατηγικοί επενδυτές που θα φέρουν την αλλαγή, θα φέρουν χρήματα για τα ‘κόκκινα’ δάνεια και τη λειτουργία των τραπεζών από ‘δω και πέρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στόχος του ΤΧΣ είναι να πουλήσει σε στρατηγικούς επενδυτές τις συμμετοχές του στις τράπεζες, αλλά η διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022, που λήγει η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ βάσει του υφιστάμενου νόμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης