Στον «πάγο» επενδύσεις 1 δισ. σε καθαρή μορφή ενέργειας

erga-new-pagos

Καθώς καθυστερεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την παραγωγή φθηνότερης και καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας

Πάνω από 20 έργα υβριδικών σταθμών και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά τη χώρα έχει βάλει στον πάγο το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθυστερώντας το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την παραγωγή φθηνότερης και καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπολογίζεται ότι το ύψος των επενδύσεων που παραμένουν εγκλωβισμένες, για άγνωστες προς το παρόν αιτίες, αλλά με τεράστια συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια, την ασφάλεια και την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών, ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, βάζοντας στο παιχνίδι εκτός από τους ιδιώτες και τη ΔΕΗ.

Το πρώην κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα προκειμένου να αξιοποιήσει το πλούσιο δυναμικό του σε ταμιευτήρες.

Εχοντας την υποδομή (λίμνες, υδροηλεκτρικά φράγματα κ.ά.), η εταιρεία αντί να αμείβεται για την εκμετάλλευση των υποδομών της από ιδιώτες, συζητά στη βάση της μετοχικής συνεργασίας με ποσοστά που, κατά την πρακτική της ΔΕΗ, δεν θα ξεπερνούν το 49%. Ανώτατα στελέχη της Επιχείρησης τονίζουν ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να είχε προχωρήσει εάν το ΥΠΕΝ καθόριζε τους όρους της αγοράς.

«Το θέμα έχει κολλήσει στην αδειοδότηση καθώς το ΥΠΕΝ πρέπει να δώσει τιμή για το PPA (μακροχρόνια συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας)», σημειώνει πηγή του «business stories» που παρακολουθεί από κοντά τις νέες μπίζνες που θα καθορίσουν το μέλλον της ενέργειας.

Το υπουργείο, από την πλευρά του, περιμένει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μελέτη που θα καθορίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα σε έργα αντλησιοταμίευσης, τη διάρκεια και την ισχύ τους, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Η μελέτη αυτή θα καθορίσει ένα είδος επιδότησης των έργων όπως είναι αντίστοιχα τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) για την αγορά του λιγνίτη.

«Τα έργα αντλησιοταμίευσης είναι έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολύ γρήγορα τις αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας. Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο, γι' αυτό και οι επενδυτές εύλογα ζητούν μια τιμή στήριξης», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η μελέτη αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης, με στόχο να είναι έτοιμη προς το τέλος του χρόνου. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η σχετική υπουργική απόφαση που περιμένει η αγορά να είναι έτοιμη την άνοιξη του 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (3)

George

Όσοι έλεγαν ότι οι ΑΠΕ φταίνε για το ακριβό ρεύμα αποδεικνύεται ότι δούλευαν για τη ΔΕΗ. Το ποσοστό των ΑΠΕ που πληρώνονται το ρεύμα σε τιμές πάνω από τη λιανική της ΔΕΗ είναι πολύ μικρό και διαρκώς μικραίνει. Η πλειοψηφία δίνει ρεύμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η ΔΕΗ είναι ο λόγος που δεν γίνονται επενδύσεις με συνέπεια να πληρώνουμε ακριβό ρεύμα που κρύβει κι άλλο ένα μεγάλο κόστος. Το κόστος της υγείας η οποία καταστρέφεται με τους λιγνίτες και το ντίζελ. Όσο για τα έργα αντλησιοταμίευσης, μια χαρά είναι αλλά σύντομα θα φαίνονται πανάκριβα γιατί η αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες δικτύου γίνεται όλο και φθηνότερη. Οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν περιμένουν την κάθε ιδεοληπτική κυβέρνηση που κωλυσιεργεί για να προστατεύσει τους ΔΥ της ΔΕΗ. Αν δεν κάνεις συγκεκριμένες επενδύσεις όταν οι τιμές επιτρέπουν την απόσβεση αλλά όταν είναι ήδη αργά, προκαλείς μεγαλύτερη ζημιά. Η τιμή στήριξης της αποθηκευμένης κιλοβατώρας που ζητάνε οι επενδυτές στην αντλησιοταμίευση δεν πρέπει να υπερβαίνει για κανέναν λόγο τα 5 λεπτά. Αν δεν μπορούν δεν πειράζει. Υπάρχουν άλλοι τρόποι και χωρίς να ξοδέψεις εκτάσεις σε βουνά. Ούτως ή άλλως η αγορά θα πετάξει έξω ότι είναι ασύμφορο.

κριτικος

" Η μελέτη αυτή θα καθορίσει ένα είδος επιδότησης των έργων "Πάλι θα πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια βεβαίως. Πόσες επιδοτήσεις θα πρέπει να φορτώσουν στο κεφάλι μας;

George

Έχει και συνέχεια η φράση: "...όπως είναι αντίστοιχα τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ) για την αγορά του λιγνίτη." Προτιμάς να επιδοτείς τον λιγνίτη και το diesel και το μαζούτ στα νησιά δίνοντας κι άλλα τόσα σαν επιδότηση στο σύστημα υγείας? Και μην ξεχνάμε και τα δικαιώματα ρύπων που πληρώνουμε. Σαν πολλά δεν είναι αυτά που θα γλιτώσουμε?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kyriakos-n1

«Ο Μητσοτάκης αγωνίζεται για μια φιλική προς τους επενδυτές οικονομική πολιτική. Σχεδιάζει να μειώσει τους φόρους επί των εταιρικών κερδών, των μερισμάτων και του ΦΠΑ» γράφει η boerse-online.de

3