Financial Times: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

travel-abroad_main01

Ούτε 1 στους 10 Έλληνες που έφυγαν δεν σκέφτεται να επιστρέψει, γράφουν οι FT - Οι οικονομίες που έχουν κάνει και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους επιτρέπουν να ετοιμάσουν τον επαναπατρισμό τους με καλύτερους όρους

Την πρόθεση των περισσότερων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης να μην επιστρέψουν στη χώρα καταγράφουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ τους με τίτλο «το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση».

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το Μνημόιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα είναι κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.

Από το 2010 στο εξωτερικό έχουν φύγει περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών, τα 2/3 εκ των οπίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη.

«Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ ζητούνται και μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

ft-thema


Οι FT υπενθυμίζουν ότι έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία που έδειξε ότι λιγότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο 20% σχεδιάζουν να κάνουν μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο μέχρι και πριν το 2000 η φυγή στο εξωτερικό για σπουδές ήταν ένας τρόπος για τους μικρομεσαίους Έλληνες να προχωρήσουν στη ζωή τους. Μετά το 2000 και την άνοδο της οικονομίας και την αύξηση των ευκαιριών για νεαρούς επαγγελματίες οι Έλληνες έγιναν οι λιγότερο κινητικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. «Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. "Η μετανάστευση έγινε μια υπαρκτή επιλογή και οι συγγενείς και φίλοι αντιδρούν πιο θετικά σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν" λέει ο κ. Πρατσινάκης» σύμφωνα με τους FT.

Αν και από το 2013 που θεωρείται η χρονιά με τη μεγαλύτερη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό, η τάση φυγής έχει μειωθεί , ωστόσο, σημειώνουν οι FT, ένας μικρός αριθμός μεταναστών έχει επιστρέψει. «Οι οικονομίες που έχουν κάνει και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τους επιτρέπουν να ετοιμάσουν τον επαναπατρισμό τους με καλύτερους όρους» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Ένας από τους τομείς που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς υπάρχει έλλειψη της τάξης των 8.000 γιατρών όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. «Η χώρα έχει χάσει περισσότερους από 18.000 γιατρούς, όχι μόνο νέους απόφοιτους ιατρικής αλλά και επιφανείς ειδικούς και για την ώρα υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι θα τους πάρουμε πίσω» σημειώνει ο κ. Πατούλης.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει μισθούς ή εργασιακές συνθήκες που να μπορούν να ανταγωνιστούν τα κρατικά συστήματα υγείας στην βόρεια Ευρώπη ενώ πλήγμα έχουν δεχθεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία» εξηγεί ο κ. Πατούλης.

Στους FT μιλούν και Έλληνες του εξωτερικού που περιγράφουν το σκεπτικό της μη επιστροφής στην Ελλάδα. «Έφυγα το 2010 γιατί το μέλλον ήταν τόσο αβέβαιο στην Ελλάδα. Στην αρχή πίστευα ότι θα έλειπα για δύο χρόνια, ότι τότε θα τελείωνε η κρίση. Αλλά δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα και τώρα δεν ξέρω πότε θα σταθεροποιηθούν ξανά τα πράγματα στην Ελλάδα» δηλώνει η 33χρονηη Αγγελική Τζιάκα που εργάζεται ως ψυχίατρος στο βρετανικό ΕΣΥ.

«Μου αρέσει η δουλειά μου, υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης και νίωθω ότι έχω τακτοποιηθεί στο Λονδίνο. Θα ήθελα τελικά να εργαστώ στην Ελάδα, πιθανότατα στην οικογενειακή επιχείρηση που έχουμε, αλλά δεν βιάζομαι» λέει από την πλευρά της η Τόνια Στούμπο που εργάζεται στον τομέα της τροφοδοσίας στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ (196)

...

Πάντως οι Ελληναράδες είναι πολύ αστείοι με τις εμμονές και τις κωλοτούμπες τους. Βγάζουν άρθρο οι Financial Times για το πόσο χρέωσε ο Τσίπρας την Ελλάδα, το αντιμετωπίζουν σαν ευαγγέλιο. Βγάζουν άρθρο οι Financial Times για το brain drain που δημιούργησαν και προκάλεσαν όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως και το αμφισβητούν με βρισιές. Πολύ ενδιαφέρων λαός ο Νεοελληνικός.

Ειναι

ασθενεια και λεγεται οξεια κομματοσκυλιαση.Ειναι και ο λογος που μισουμε θανασιμα το ελλαδισταν και θελουμε να το τελειωσουμε μπας κας γλιτωσουμε.

Fisherman

Αυτοί που φεύγουν έξω, γλυτώνουν οι ίδιοι και γλυτώνουν και όσους μένουν για δύο μάλιστα λόγους. Οι ίδιοι γλυτώνουν γιατί απαλλάσσονται από άδικους ενφιάδες, εφκάδες και βαριούς φόρους εισοδήματος και φπα στα ύψη. Γλυτώνουν κυρίως δε γιατί βρίσκουν δουλειές καλοπληρωμένες με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος. Γλυτώνουν και τους ντόπιους που μένουν Ελλάδα, γιατί τους αφήνουν τις θέσεις εργασίας που θα έπιαναν και κρατάνε τους μισθούς στην Ελλάδα έτσι σε κάποιο επίπεδο ακόμα, όσο. Επίσης, έξω που πάνε, στέλνουν λεφτά πίσω στην Ελλάδα. Όσα. Αλλά πάνω από όλα, εάν μέναν στην Ελλάδα, δεν υπάρχει περίπτωση να επρόκοβαν, απλά γιατί το φορολογικό καθεστώς είναι νοσηρό από όλες τις απόψεις και το εργασιακό μέλλον ανύπαρκτο. Για να μη μιλήσεις κανείς για τις ανύπαρκτες κοινωνικές πρόνοιες και το μετατροπή της χώρας σε γκέτο λαθρομετανάστευσης, με όλα τα δεινά. Όχι λοιπόν, δεν είναι "ριψάσπιδες" όσοι φεύγουν στο εξωτερικό. Είναι όσοι μένουν εδώ. Αλλά επίσης, φεύγοντας στο εξωτερικό και προοδεύοντας στις εκεί κοινωνίες, ως άνθρωποι, ως επιστήμονες, προσφέρουν σε αυτές, ότι είναι αδύνατο να προσφέρουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πάντα σκότωνε τα παιδιά της, σήμερα πλέον τα σκοτώνει με βασανιστήρια. Τα επιδόματα στην ουσία είναι μόνον για αλλοδαπούς. Το κράτος είναι ανθρωποφάγο και ανθελληνικό. Είναι τραγικά όσα συμβαίνουν στη χώρα. Είναι κρίμα που οι πολίτες ακόμα κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ως Έλλην αισθάνομαι προσβεβλημένος όποτε στην τηλεόραση προβάλλονται σποτάκια για τη σωτηρία των "παιδιών της Αφρικής". Για τη σωτηρία των Ελλήνων; Των τέκνων αυτών; Ποια μέτρα πήρε η πολιτεία για το δημογραφικό; Δεν θα υπάρχουν γηγενείς Έλληνες ούτε ένας σε λίγα χρόνια. Η Ελλάδα αυτοκτονεί και οι πολιτικές που εφαρμόζονται την σκοτώνουν, την εκτελούν. Τέτοια δε γίνονται πουθενά στην υφήλιο. Εάν ο Έλληνας δε μάθει να ψηφίζει είναι άξιος της τύχης του. Θα αφανιστεί η ράτσα του από τον κόσμο όλο. Λυπάμαι.

Εχετε απολυτο δικιο

Διαβαστε ενα εξαιρετικο βιβλιο. ΣΙΩΠΗΡΗ ΑΛΩΣΗ του Λαυρεντζου.

ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΠΙΩΜΑ

Του πιο οικονομικά επιτυχημένου μετανάστη βρωμάνε τα χνώτα του πείνα στα 3 χιλιόμετρα... Ποιό brain drain και χαζομάρες...

Σάκης

Τα δικά σου τι βρωμάνε;

ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

Άραξε στο χωριό σου που έχεις και άποψη βρε κακομοίρη...Και τράβα στην ουρά να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ.

Απο Μαντσεστερ

Αν η πηγη σου ειναι ο Βαγγελακης στο σκονισμενο καφενειο της γωνιας, δικαιολογεισαι.

Σάκης

Εξωτερικό και πάλι εξωτερικό. Στην Ελλάδα 8000 έβγαζα το χρόνο και έδινα 5000 σε εφορία κ εισφορές. Στην Βρετανία τον λαντζερη να κάνω, παίρνω 1700 τον μήνα. Κάντε την σύγκριση.

Φίλιππος ο Μακεδόνας (με σκουλαρίκι)

1700 το μήνα, όμως αυτά δε σου αρκούν ούτε για 2 βδομάδες νοίκι.

....

Για να μην πολυλογούμε. Το consept του άρθρου και των σχολίων είναι στο τέλος της ημέρας να περαστεί ότι πρέπει να ψηφίσετε μητσοτακοβλακαηδώνη και μάλιστα γεματοι χαρά.

Και που

ψηφίσαμε Ψευταλέξη τα είδαμε τα χαμπέρια μας...

Για κουνηστε το κεφαλι σας

Πατε καλα που θα παω 12ωρο τη μερα για 700 το μηνα οταν τα βγαζω σε τρεις μερες μαυρα; Γιατι νομιμα; Για να πληρωνω τα χρεη των απατεωνων που χρεοκοπησαν τη χωρα; Φτανει που πληρωνω ενοικιο στο ιδιο μου το σπιτι. ΜΑΑΑΑΑΥΡΑ!!! και σε οποιον αρεσει.

Katerina

Η χώρα ή θα ανοίξει την οικονομία της, θα απολύσει ΔΥ και θα εφαρμόσει το δόγμα νόμος και τάξη, για να έρθει μια εθνική αναγέννηση και για τους έξω και για τους μέσα ή θα διαλυθεί. Είμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι ηλίθιος. ΤΕΛΟΣ. Συνεχίστε να φαγώνεστε μεταξύ σας. Γίδια.

kyriakos

Αγαπητή Κατερίνα. Δεν είναι θέμα κατανόησης διότι έχουμε να κάνουμε με αριστερούς, κατ' εξοχήν καθυστερημενους και βαθύτατα κομπλεξικους. Όσο περισσότερο καταλαβαίνουν ότι αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι αδιεξοδη πορεία προς την καταστροφή, τόσο πιο ξεροκεφαλοι γίνονται. Οι άνθρωποι είναι ιατρικό φαινόμενο. Όπου κυβερνησαν έφεραν μιζέρια και παρακμή. Μ' αυτά τα βαθύτατα προβληματικά όντα ΔΕΝ υπάρχει κοινός χώρος. Εκπροσωπούν την κοινωνική σαβούρα ενδεδυμενη με μανδύα ιδεολογίας. Βλαμμενοι που ονομάζουν την αρρώστια τους πολιτική ιδεολογία. Καμία σχέση με Έλληνες. Πάρε την ιστορία μας από τον Οδυσσέα μέχρι τον Παπανικολάου. Οι μόνοι που δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι οι αριστεροί.

Θανάσης

Τέρμα διπολική... Μέση λύση γιοκ;;;;;

Απο Μαντεστερ

Κυριακο, η πλεον τελεια περιγραφη της κομμουνιστικης ιδεολογιας, στην Ελλαδα τουλαχιστον.. Αλλα και εξω παναθεμα με αν εχουν κανει προοδο σε τιποτα, οπουδηποτε και οποτεδηποτε...

φι

οποιος εχεις τις καταλληλες γνωσεις και τα κακαλα φευγει , αυτοι που μενουν ειναι οι καποιας ηλικιας και το τεμπελαχαναριο δ.υ ,οσοι συναλλασοντε με το κρατος για ιδιοτελεις σκοπους ,, οι μερισματουχοι του σφυριζα , και ενα υγιες κομματι που εστησε την επιχειρηση του στην Ελλαδα και προσπαθει να ορθοποδησει και να μεινει ζωντανο απο το αναλγητο ,κρατος (που το εχει συνεταιρο),,..ααα να μην ξεχασω και τον μη ενεργο πληθυσμο ,οπως λενε και οι ζαιοι ,και οποιος καταλαβε -καταλαβε.ΕΛΛΑΔΑ=αναξιοκρατια ,ωχαδερφισμος, λαμογια ,ρουφιανια ,αναλγησια, και πολλα αλλα αρνητικα δυστυχως για τη χωρα .....αυτα αφορουν τους πολιτες και τους πολιτικαντηδες ΥΓ οποιος μπορει να μεινει εξω, περναμε σιγουρα καλυτερα απ'οτι οι εντος

@

Μπα.. τα τεμπελοσκυλα του ιδιωτικου εμειναν που τρωνε απ τα ετοιμα που βγαλαν 30 χρονια. Να δουμε μεχρι ποτε.

Platonas

Brain drain γινόταν πάντα στην Ελλάδα, το βλέπουμε από άρθρα για Έλληνες που διαπρέπουν σε κάποιο κλάδο. Εγώ βλέπω και πολύ εργατικό δυναμικό να φεύγει .

Λογικό

Αφού στην Ελλάδα της Αριστεράς ισχύει το "η Αριστεία είναι ρετσινιά και Καρρίερα, χολέρα". Απόδειξη; Ο διορισμός (και προσωπικός φίλος του Τσίπρα) Καρανίκα ως στρατηγικός σύμβουλος στο Μαξίμου με μισθό πάνω απο 2 χιλιάρικα. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ και ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΕΤΕ με τους φόρους σας, τσιφτετέλληνες που θέλατε Αριστερά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης