Spiegel: To ελληνικό πρόγραμμα θα τερματισθεί χωρίς το ΔΝΤ

tsipraslagarde0


«Δεν υπάρχει πια σχεδόν καμία ελπίδα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» γράφει η Handelsblatt- Zήτημα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Δεν βλέπει ελλπίδες συμμετοχής  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο γερμανικός Τύπος. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  οι πληροφορίες της εφημερίδας Handelsblatt και του περιοδικού Spiegel βασίζονται σε εκτιμήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετά τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group) αρχές της εβδομάδας στην οποία συμμετείχε το ΔΝΤ. Επίμαχο ζήτημα μεταξύ των θεσμών παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει η ΕΕ. Για να είναι συνεπώς η Ελλάδα μακροπρόθεσμα σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη της θα πρέπει σύμφωνα με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι να δεχτούν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που προβλέπονται μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το Spiegel το ΔΝΤ ζητά εκτός αυτού στις ελαφρύνσεις να μην συμπεριληφθούν μόνο τα δάνεια από τον ΕΜΣ αλλά και τα διμερή δάνεια που παρείχαν στην πρώτη φάση της κρίσης τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτήν την πρόταση για «νομικούς λόγους»: το μέτρο θα επιβάρυνε άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο με τίτλο «Ελληνική κρίση - Το ΔΝΤ πριν την έξοδο (από το πρόγραμμα)» , γράφει ότι το 
 τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα τερματιστεί χωρίς οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ” . 

Αυτό διαφαίνεται έπειτα από συνεδρίαση της αποκαλούμενης ομάδας εργασίας του Eurogroup στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών και εκπρόσωποι του ΔΝΤ γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Το Ταμείο και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα απ’ ότι οι Ευρωπαίοι. Γι’ αυτό και, όπως πιστεύει το Ταμείο, η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες ελαφρύνσεις του χρέους. Όπως αξίωσαν οι εκπρόσωποι του, σ’ αυτές θα έπρεπε να περιληφθούν και οι υποστηρικτικές πληρωμές του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM όπως και η διμερής δανειακή βοήθεια, που παρείχαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα κατά την αρχή της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτή την πρόταση για νομικούς λόγους, καθότι, εάν έπρεπε να αποσβεστεί μέρος των διμερών δανείων, κάτι τέτοιο θα συνδεόταν με άμεσες επιβαρύνσεις για τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων χωρών. Ως τελευταία συνάντηση, κατά την οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θεωρείται αυτή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως λέγεται από κύκλους των συμμετεχόντων, οι πιθανότητες δεν είναι και πολύ μεγάλες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα με ποσό 1,6 δισεκ. ευρώ θα είχε ούτως ή άλλως περισσότερο συμβολική σημασία. Το πρόγραμμα εκπνέει τον Αύγουστο.

«Δεν υπάρχει πια σχεδόν καμία ελπίδα για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα» γράφει η Handelsblatt.

«Το ΔΝΤ θα έπρεπε κανονικά να συμμετέχει στη δανειακή βοήθεια για την Ελλάδα. Ωστόσο οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν διαφορές- και οι Έλληνες δεν έχουν επίσης πια καμία όρεξη» τονίζει η εφημερίδα.

Τον Αύγουστο το τρίτο αυτό πρόγραμμα εκπνέει και καθίσταται ολοένα και περισσότερο απίθανο να εμβάσει το ΔΝΤ μέχρι τότε χρήματα στην Αθήνα.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακόμη διαπραγματεύονται σχετικά με την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου. Το σημείο τριβής είναι το ερώτημα, κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι μακροπρόθεσμα σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα, καθότι βλέπει περισσότερο απαισιόδοξα απ’ ότι η Ε.Ε. την οικονομική εξέλιξη της χώρας, εξ ου και θεωρεί αναγκαίες τις ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα. Οι αξιώσεις του Ταμείου είναι όμως για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, και ιδίως για τη Γερμανία, υπερβολικές. Εσχάτως, όπως λέγεται τόσο από κύκλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο κι από το περιβάλλον του ΔΝΤ, έχει σημειωθεί πρόοδος στις επαφές των δύο πλευρών, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Το Ταμείο ζητάει από τους Ευρωπαίους να ξεκαθαρίσουν ποιες ελαφρύνσεις χρέους σκοπεύουν να παράσχουν στους Έλληνες μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας. Ο χρόνος πιέζει. Καθότι το ΔΝΤ δεν θέλει να εμβάσει τα χρήματά του την τελευταία στιγμή, λίγο προτού λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντως επιφυλακτικό κλίμα σε σχέση με το κατά πόσο είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη βδομάδα.

Κι ακόμη κι αν ΔΝΤ και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πετύχουν συνεννόηση, μπορεί τελικά το ΔΝΤ να μη δώσει τελικά τα χρήματα. Καθότι, όπως λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες, ούτε η Ελλάδα θέλει πλέον το δάνειο ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, γιατί τής είναι πολύ ακριβό, επειδή το ταμείο ζητά ένα αισθητά υψηλότερο επιτόκιο απ’ ότι ο μηχανισμός ESM. Άλλωστε , άμεση ανάγκη από χρήματα η Ελλάδα δεν έχει στην παρούσα φάση. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων, ο ESM σκοπεύει να της εμβάσει μια ακόμη τελευταία δόση ύψους έντεκα έως δώδεκα δισεκ. ευρώ.

Πάντως, ακόμη κι αν το Ταμείο δεν δώσει χρήματα, επισήμως φαίνεται πως συμμετέχει ακόμη στο ελληνικό πρόγραμμα, ελέχθη απ’ τις Βρυξέλλες. Κι αυτό είναι σημαντικό, ούτως ώστε να κερδηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές, καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Deutsche Welle


ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/ ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Η πικρη αλήθεια

Το ελληνικό πρόγραμμα υπήρξε γιατί επικειτο χρεωκοπια το 2010 και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχαναν λεφτά. Που θα ήταν λογικό εν μέρει, στα πλαίσια του επενδυτικού κινδύνου. Αντίθετα μέσω του ανδρεικελου Παπανδρέου φρόντισαν οι Ευρωπαίοι να μπούμε στα μνημόνια για να διασφαλιστεί ότι όλες οι Ευρωπαϊκές τράπεζες και ξένα funds όχι μόνο δεν θα χάσουν τα χρήματα που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, αλλά θα πληρωθούν και τα κέρδη τους στο ακέραιο. Οι μόνοι που αναγκάστηκαν και έχασαν όχι μόνο τα κέρδη τους αλλά και το κεφάλαιό τους ήταν οι Έλληνες, οι μικρο-ομολογιουχοι από τον Βενιζέλο και όλοι οι συνταξιούχοι από όλους τους πολιτικούς και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποίησε τα τελευταία αποθέματα των ταμείων για να το παίξει τσάμπα μάγκας. Στο δια ταύτα λοιπόν, ο σκοπός του ΔΝΤ είναι να βοηθάει χρεωκοπημενες χώρες να αποπληρώσουν πίσω το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου που μπορούν, σε έναν επενδυτή, αλλά ταυτόχρονα να μην ψοφήσουν τελείως της πείνας. Στην Ελλάδα όμως έχουμε μια χώρα που όχι μόνο δεν χρεωκοπημενες αλλά προσπαθεί να αποπληρώσει στον επενδυτή όχι μόνο όλο το κεφάλαιο αλλά και όλο το κέρδος.....

Vagelis

Αυτο μπορει να ειναι και κακο γιατι μονο το ΔΝΤ θελει μεγαλο κουρεμα χρεους, απο την αλλη δεν εμπιστεύομαι τον Τσιπρα καθολου για καθαρη εξοδο μαλλον για μεγαλες μειωσεις συνταξεων και μισθων παμε και δεν θα μας μειώσουν ουτε το χρεος τελικα. Περιμενουμε εκλογες για ρεβανς κ.Τσιπρα.

Μητσος

Το γεγονός ότι ο vaggelis δεν εμπιστευεται τον Τσιπρα είναι μεγαλο διεθνές θέμα.. Πρέπει το ΔΝΤ να το λάβει υπόψη του... Τελικό όσο πιο πτωχός (τω πνευματι) τόσο μεγαλύτερο το εγώ...

αχαριστε λαε

Ηρθε το ΔΝΤ ανοιξε όλααααα τα κλειστα επαγγελματα...μα όλα.... θες λογιστες? θες ταξι, θες τις βαφες του λυμπεροπουλου, θες τα φορτηγα..ολα ρε αχαριστοι........

Αυτό πού τόχετε ;;;;

Ναι αλλά θα έχουμε ....καθαρή έξοδο όμως !! Ούτε που θα λερωθούν οι πατούσες μας !!

κερδαμε

με την αποχωρηση του σε συνδιασμο με το ονομα στα σκοπια κερδαμε τις συνταξεις του 19?

Βάστα γερά Σόιμπλε

Ουφ, θα πληρώσουν για πρώτη φορά τους φόρους τους οι νεοδημοκράτες. Ποιος το περίμενε.

to the point

Σε πόσες ώρες θα βγουν οι διπολικοί του ΔΝΤ να βγάλουν ...διάψευση γι' αυτό που υποστηρίζουν μέσω διαρροών τώρα; Αύριο κατά το μεσημεράκι; Ή από Δευτέρα; Αρκετά με το δόγμα του σοκ και το χρήσιμο τσίπρα τους, βαρεθήκαμε, σιχαθήκαμε να τους ακούμε αυτούς και τις παπάτζες τους...

Αγυριγο κεφάλι

Ε και;;; Δεν τους έχουμε πλέον ανάγκη. Στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στις δυνάμεις μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΚΟΙΤΑΤΕ ΕΝΑΝ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΒΛΑΚΑ

Τον ψηφίσατε 2 φορές

Ελπίζω το πάθημα να έγινε μάθημα.

@ Τον ψηφίσατε 2 φορές 19/05/2018, 18:34

Και θα τον ξαναψηφίσουμε. Εσύ εκεί....μητσοτακοβλακαδώνηδες και αγιος ο θεός...ντουγρού!

@

θα βρεθούν αρκετοί ηλίθιοι σαν και σένα. ο ηλίθιος επιμένει....

Μπετόβλακας

Κόστος άνω τον 80δις με τις ανοησίες Τσίπρα-Βαρουφάκη. Η οικονομία έχει πάει κατά διαόλου, και τις καθαρίστριες που πήρε απλήρωτες τις άφησε. Για να τον ξαναψηφίσεις ή έχεις IQ ραδικιού ή είσαι παπαγαλάκι της Κουμουνδούρου. Σε λίγο θα γυρίσετε στις σπηλιές σας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ.ΕΣΥ?

Αγυριγο κεφάλι

Αυτός όμως τρέχει για να σε γλυτώσει από την πτώχευση.

xxx

γιατί οι άλλοι τι έκαναν ρε καρπούζα, έτρεχαν για να σε χρεωκοπήσουν, ρε ψεύτες το α εξάμηνο του 2015 μας φεσώσατε τζάμπα 86 δις ευρώ για να πίσει ο Αλέξης τον Λαμαζάνη και την Κωσταντοπούλου ότι οι παπαριές που έλεγαν στο κόσμο δεν μπορούν να εφαρμοστούν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikodomi

Νούμερα που είχε να δει μια... εικοσαετία προβλέπει για φέτος όσον αφορά την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο κομμάτι της κατοικίας η Εθνική Τράπεζα, η οποία κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, με βάση τα επίσημα νούμερα από τις τράπεζες, το τρίτο τρίμηνο του 2018, στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 και πλέον ετών.