Εντυπωσιακό ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια

agores55

Η Ευρώπη ανέκαμψε και με «το παραπάνω» μετά το sell-off εξ Αμερικής - Υποχωρούν σημαντικά οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο

Με μια εκρηκτική ανοδική αντίδραση, τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια έσβησαν όλες τις απώλειες που κατέγραψαν στην αρχή της εβδομάδας, όταν και ακολούθησαν το sell-off της Wall Street.

Μάλιστα οι ευρωαγορές βγήκαν και "κερδισμένες" κατά τουλάχιστον 1% από την αρχή της εβδομάδας, καθώς το επενδυτικό κλίμα -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- έχει αντιστραφεί πλήρως.

Πλέον οι φόβοι για εμπορικό "πόλεμο" έχουν υποχωρήσει κι έχουν αντικατασταθεί από αισιοδοξία, καθώς αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την προθυμία να διαπραγματευτούν με την Κίνα, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης για επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,4% στις 376 μονάδες, σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2,35% στις 7.199 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 2,9% στις 12.305 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 2,62% στις 5.276 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 2,39% στις 9.740 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 2,35% στις 22.969 μονάδες.

Στο μεταξύ, «κατέβασε ταχύτητα» η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ενίσχυσης του ευρώ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στο , στις χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, στις 55,2 μονάδες, έναντι των 55,3 που ήταν η αρχική εκτίμηση και από 57,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,9 μονάδες από 56,2 μονάδες (αρχική εκτίμηση), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, ενώ ο δείκτης PMI νέων παραγγελιών υποχώρησε στο χαμηλό 14 μηνών των 55 μονάδων από 56,3 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, με βραδύτερο του αναμενόμενου ρυθμό αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές προϊόντων εκτός τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η άνοδος των βιομηχανικών παραγγελιών της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, λόγω της ισχνής εγχώριας ζήτησης, ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας της χώρας αναμένει ανάκαμψη αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Φεβρουάριο, μετά την πτώση 3,5% του Ιανουαρίου, έναντι ανόδου 1,5% που ανέμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Accor Hotels ανακοίνωσε την αγορά ποσοστού 50% της Mantis Groupπροκειμένου να επεκταθεί και στην Αφρικανική ήπειρο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 63,72 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,9% στα 1.328 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,2229 από 1,2277 την προηγούμενη μέρα.

Συνεχίζει το ανοδικό "rebound" η Wall Street

Κέρδη της τάξης των 300 μονάδων βρέθηκε να καταγράφει στη σημερινή συνεδρίαση ο Dow Jones, καθώς οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου κινούνται σε θετικό έδαφος για τρίτη διαδοχική ημέρα, την ώρα που ο τεχνολογικός κλάδος ανακάμπτει μετά από τις αδύναμες επιδόσεις της τελευταίας περιόδου.

Ειδικότερα, ο Dow Jones που νωρίτερα έφτασε να κερδίζει έως και 350 μονάδες, σημειώνει άνοδο 163 μονάδων ή 0,65% στις 24.583,61 μονάδες, με τον βιομηχανικό δείκτη να οδεύει προς την τρίτη ημέρα με θετικό πρόσημο - για πρώτη φορά από την 26η Φεβρουαρίου.

Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,45% στις 2.656,23 μονάδες και αν τερματίσει στα "πράσινα", θα πρόκειται για τις πρώτες τρεις συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις από την 6η Μαρτίου.

Ο Nasdaq διαμορφώνεται 0,18% υψηλότερα στις 7.055,48 μονάδες, σε μια ημέρα που θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρώτο τριήμερο ανοδικό σερί μετά τις 12 Μαρτίου.

Μάλιστα, μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων στο ταμπλό της Wall Street περιλαμβάνονται μεγάλα τεχνολογικά ονόματα, με τη μετοχή του Facebook να γνωρίζει "άλμα" 2,87% και τη μετοχή της Amazon.com να κερδίζει 1,65%.

Άλλωστε, σήμερα εξασθενούν οι ανησυχίες που έχει πυροδοτήσει η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, έπειτα και από τη χθεσινή "στροφή" των δεικτών, με τον Dow Jones ενδεικτικά να τερματίζει με κέρδη 230 μονάδων, αφ’ότου ενδοσυνεδριακά η "βουτιά" του έφτασε τις 510 μονάδες.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν την εκκίνηση της περιόδου δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα, επιδεικνύοντας αισιοδοξία σχετικά με τα μεγέθη που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας πάντως κοντά σε χαμηλά πολλών δεκαετιών.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 24.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 242.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου.

Οι αρχικές αιτήσεις παραμένουν κοντά σε επίπεδα που τελευταία φορά είχαν καταγραφεί την δεκαετία του 1970. Παραμένουν επίσης κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 300.000 για 161 συνεχείς εβδομάδες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί από το 1967.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα της χώρας το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα αυξήθηκε 1,6% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 57,6 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,7% από τον Ιανουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

poly_main01

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση του ισχύοντος πλαισίου μετά τις 28 Φεβρουαρίου – Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων