Οι Κινέζοι ξανά το φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική

ETHNIKII

Αναπόφευκτο το ναυάγιο με την ΕXIN μετά τη νομική διαμάχη των τριών έως πρότινος συνεταίρων Μάθιου Φέρφιλντ και των Ελληνοαμερικανών Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης – Τι έγινε στη χθεσινή συνάντηση διοίκησης της ΕΤΕ και του Φέρφιλντ που αναζητεί τρόπους να καλυφθεί νομικά - Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής 

Την επόμενη μέρα της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνει το διαφαινόμενο ναυάγιο της αγοράς του 75% της ασφαλιστικής εταιρείας από την ΕΧΙΝ. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία των 9 μηνών για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχαν κατατεθεί από την ΕΧΙΝ στην Τράπεζα της Ελλάδος τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετοχική της σύνθεση και τη διαθεσιμότητα των 718 εκατ. ευρώ ώστε να εγκριθεί η συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκης και Π. Μυλωνάς, CEO και αναπληρωτής CEO, αντίστοιχα, της τράπεζας, συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με τον Ματ Φέρφιλντ της Exin, παρουσία των συμβούλων πώλησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φέρφιλντ δεν προσκόμισε στη συνάντηση αποδεικτικά κεφαλαιακών δεσμεύσεων, υποσχέθηκε, όμως, ότι θα είναι στη διάθεση της Εθνικής μερικές ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Παρουσίασε, ωστόσο, το σχήμα των επενδυτών, που συζητούν να αποτελέσουν τους βασικούς χρηματοδότες της εξαγοράς και ζήτησε από την Εθνική παράταση 15 ημερών στην περίοδο αποκλειστικότητας για να οριστικοποιήσει τους συμμετέχοντες και να καταθέσει το μετοχολόγιο για την κάλυψη των 718,5 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Εθνικής, αναφέρουν οι πληροφορίες, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο αίτημα της Exin, την οποία θεωρούν αναξιόπιστη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και εισήγηση στο σημερινό ΔΣ για παράταση της περιόδου αποκλειστικότητας στις συζητήσεις με την Exin.

Εξάλλου η διοίκηση της ΕΤΕ δεν πιέζεται καθώς, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την DG Comp, πρέπει να πουλήσει το 75% της ασφαλιστικής εταιρείας μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η διοίκηση Φραγκιαδάκη θεωρεί την ασφαλιστική ισχυρό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στο προσκήνιο πλέον η Fosun

Η αδυναμία της ΕΧΙΝ έχει φέρει στο προσκήνιο τον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού, την Fosun Ιnternational, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ασφαλιστική και η οποία στο πλαίσιο της διαδικασίας περιμένει να κληθεί. Κάτι εξάλλου που φρόντισε να γνωστοποιήσει και επισήμως την περασμένη εβδομάδα η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος της Fosun κ.Kang Lan δηλώνοντας στο Bloomberg ότι «η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η ισχυρή πίστη της στην ελληνική εταιρία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα μας υπολογίσουν εάν η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει το deal».

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι ο κινεζικός όμιλος θα «χρειαστεί να επαναξιολογήσει τα οικονομικά της εταιρείας πριν προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά».

Ο ιδιωτικός κινεζικός όμιλος διαχειρίζεται 65 δισ. και είναι γνωστός στην Ελλάδα από άλλες επενδύσεις, καθώς έχει τα Club Med, το 14% της Folli Follie, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία για το Ελληνικό. Η Fosun διαθέτει πείρα και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το σενάριο που κυκλοφόρησε στην αγορά και προέβλεπε ως εναλλακτική επιλογή την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει πιθανότητες εφαρμογής.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την DG Comp και την Εθνική Τράπεζα, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι η άμεση πώληση στον δεύτερο πλειοδότη, δηλαδή την Fosun, ή η επανάληψη από την αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγή: www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πάνος

Μπράβο μεγάλε ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, προχώρησες τον αριστερό διεθνισμό, χάρισες τον εθνικό πλούτο στους λαούς όλου του κόσμου, στους πλούσιους έδωσες την κρατική περιουσία, ενώ στους φτωχούς μουσουλμάνους έδωσες τους φόρους και τις συντάξεις μας. Να σε χαίρεται η μανούλα σου, οι επόμενες γενεές σίγουρα θα σε θυμούνται εντονότερα απο τον Εφιάλτη και απο τον Πήλιο Γούση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elliniko_main

Απαλείφεται ο όρος της προηγούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ελληνικό που καλούσε τους επενδυτές να ζητούν γνωμοδότηση και έγκριση σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο σε ακαθόριστη ακτίνα

1
c01

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΑΣ για την επένδυση στο Ελληνικό - Με Ελληνες συνεταίρους μετέχουν οι δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες στον διαγωνισμό - Η Mohegan με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη και η Hard Rock με την Intrakat του Κωνσταντίνου Κόκκαλη

27
elliniko-ependysi

Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το ίδιο θέμα - Στόχος η επανεξέταση προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων, σχετικών με την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου - Δεν θα δώσει άλλη παράταση για τον διαγωνισμό η κυβέρνηση