Οι Κινέζοι ξανά το φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική

Οι Κινέζοι ξανά το φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική

Αναπόφευκτο το ναυάγιο με την ΕXIN μετά τη νομική διαμάχη των τριών έως πρότινος συνεταίρων Μάθιου Φέρφιλντ και των Ελληνοαμερικανών Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης – Τι έγινε στη χθεσινή συνάντηση διοίκησης της ΕΤΕ και του Φέρφιλντ που αναζητεί τρόπους να καλυφθεί νομικά - Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής 

ETHNIKII
Την επόμενη μέρα της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνει το διαφαινόμενο ναυάγιο της αγοράς του 75% της ασφαλιστικής εταιρείας από την ΕΧΙΝ. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία των 9 μηνών για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχαν κατατεθεί από την ΕΧΙΝ στην Τράπεζα της Ελλάδος τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετοχική της σύνθεση και τη διαθεσιμότητα των 718 εκατ. ευρώ ώστε να εγκριθεί η συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκης και Π. Μυλωνάς, CEO και αναπληρωτής CEO, αντίστοιχα, της τράπεζας, συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με τον Ματ Φέρφιλντ της Exin, παρουσία των συμβούλων πώλησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φέρφιλντ δεν προσκόμισε στη συνάντηση αποδεικτικά κεφαλαιακών δεσμεύσεων, υποσχέθηκε, όμως, ότι θα είναι στη διάθεση της Εθνικής μερικές ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Παρουσίασε, ωστόσο, το σχήμα των επενδυτών, που συζητούν να αποτελέσουν τους βασικούς χρηματοδότες της εξαγοράς και ζήτησε από την Εθνική παράταση 15 ημερών στην περίοδο αποκλειστικότητας για να οριστικοποιήσει τους συμμετέχοντες και να καταθέσει το μετοχολόγιο για την κάλυψη των 718,5 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Εθνικής, αναφέρουν οι πληροφορίες, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο αίτημα της Exin, την οποία θεωρούν αναξιόπιστη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και εισήγηση στο σημερινό ΔΣ για παράταση της περιόδου αποκλειστικότητας στις συζητήσεις με την Exin.

Εξάλλου η διοίκηση της ΕΤΕ δεν πιέζεται καθώς, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την DG Comp, πρέπει να πουλήσει το 75% της ασφαλιστικής εταιρείας μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η διοίκηση Φραγκιαδάκη θεωρεί την ασφαλιστική ισχυρό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στο προσκήνιο πλέον η Fosun

Η αδυναμία της ΕΧΙΝ έχει φέρει στο προσκήνιο τον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού, την Fosun Ιnternational, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ασφαλιστική και η οποία στο πλαίσιο της διαδικασίας περιμένει να κληθεί. Κάτι εξάλλου που φρόντισε να γνωστοποιήσει και επισήμως την περασμένη εβδομάδα η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος της Fosun κ.Kang Lan δηλώνοντας στο Bloomberg ότι «η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η ισχυρή πίστη της στην ελληνική εταιρία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα μας υπολογίσουν εάν η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει το deal».

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι ο κινεζικός όμιλος θα «χρειαστεί να επαναξιολογήσει τα οικονομικά της εταιρείας πριν προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά».

Ο ιδιωτικός κινεζικός όμιλος διαχειρίζεται 65 δισ. και είναι γνωστός στην Ελλάδα από άλλες επενδύσεις, καθώς έχει τα Club Med, το 14% της Folli Follie, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία για το Ελληνικό. Η Fosun διαθέτει πείρα και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το σενάριο που κυκλοφόρησε στην αγορά και προέβλεπε ως εναλλακτική επιλογή την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει πιθανότητες εφαρμογής.

Κλείσιμο
Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την DG Comp και την Εθνική Τράπεζα, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι η άμεση πώληση στον δεύτερο πλειοδότη, δηλαδή την Fosun, ή η επανάληψη από την αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγή: www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης