Οι Κινέζοι ξανά το φαβορί για την Εθνική Ασφαλιστική

ETHNIKII

Αναπόφευκτο το ναυάγιο με την ΕXIN μετά τη νομική διαμάχη των τριών έως πρότινος συνεταίρων Μάθιου Φέρφιλντ και των Ελληνοαμερικανών Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης – Τι έγινε στη χθεσινή συνάντηση διοίκησης της ΕΤΕ και του Φέρφιλντ που αναζητεί τρόπους να καλυφθεί νομικά - Λήγει σήμερα η προθεσμία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής 

Την επόμενη μέρα της Εθνικής Ασφαλιστικής διαμορφώνει το διαφαινόμενο ναυάγιο της αγοράς του 75% της ασφαλιστικής εταιρείας από την ΕΧΙΝ. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία των 9 μηνών για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχαν κατατεθεί από την ΕΧΙΝ στην Τράπεζα της Ελλάδος τα απαραίτητα έγγραφα για τη μετοχική της σύνθεση και τη διαθεσιμότητα των 718 εκατ. ευρώ ώστε να εγκριθεί η συναλλαγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκης και Π. Μυλωνάς, CEO και αναπληρωτής CEO, αντίστοιχα, της τράπεζας, συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με τον Ματ Φέρφιλντ της Exin, παρουσία των συμβούλων πώλησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Φέρφιλντ δεν προσκόμισε στη συνάντηση αποδεικτικά κεφαλαιακών δεσμεύσεων, υποσχέθηκε, όμως, ότι θα είναι στη διάθεση της Εθνικής μερικές ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Παρουσίασε, ωστόσο, το σχήμα των επενδυτών, που συζητούν να αποτελέσουν τους βασικούς χρηματοδότες της εξαγοράς και ζήτησε από την Εθνική παράταση 15 ημερών στην περίοδο αποκλειστικότητας για να οριστικοποιήσει τους συμμετέχοντες και να καταθέσει το μετοχολόγιο για την κάλυψη των 718,5 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της Εθνικής, αναφέρουν οι πληροφορίες, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο αίτημα της Exin, την οποία θεωρούν αναξιόπιστη. Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και εισήγηση στο σημερινό ΔΣ για παράταση της περιόδου αποκλειστικότητας στις συζητήσεις με την Exin.

Εξάλλου η διοίκηση της ΕΤΕ δεν πιέζεται καθώς, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την DG Comp, πρέπει να πουλήσει το 75% της ασφαλιστικής εταιρείας μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η διοίκηση Φραγκιαδάκη θεωρεί την ασφαλιστική ισχυρό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Στο προσκήνιο πλέον η Fosun

Η αδυναμία της ΕΧΙΝ έχει φέρει στο προσκήνιο τον δεύτερο πλειοδότη του διαγωνισμού, την Fosun Ιnternational, η οποία διατηρεί το ενδιαφέρον της για την ασφαλιστική και η οποία στο πλαίσιο της διαδικασίας περιμένει να κληθεί. Κάτι εξάλλου που φρόντισε να γνωστοποιήσει και επισήμως την περασμένη εβδομάδα η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος της Fosun κ.Kang Lan δηλώνοντας στο Bloomberg ότι «η Fosun συνεχίζει να ενδιαφέρεται να καταστεί ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η στρατηγική της Fosun και η ισχυρή πίστη της στην ελληνική εταιρία έχουν αναγνωριστεί από τον πωλητή. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι θα μας υπολογίσουν εάν η Exin αποτύχει να ολοκληρώσει το deal».

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι ο κινεζικός όμιλος θα «χρειαστεί να επαναξιολογήσει τα οικονομικά της εταιρείας πριν προχωρήσει σε ανανεωμένη προσφορά».

Ο ιδιωτικός κινεζικός όμιλος διαχειρίζεται 65 δισ. και είναι γνωστός στην Ελλάδα από άλλες επενδύσεις, καθώς έχει τα Club Med, το 14% της Folli Follie, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία για το Ελληνικό. Η Fosun διαθέτει πείρα και έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το σενάριο που κυκλοφόρησε στην αγορά και προέβλεπε ως εναλλακτική επιλογή την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έχει πιθανότητες εφαρμογής.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την DG Comp και την Εθνική Τράπεζα, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι η άμεση πώληση στον δεύτερο πλειοδότη, δηλαδή την Fosun, ή η επανάληψη από την αρχή της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Πηγή: www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πάνος

Μπράβο μεγάλε ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, προχώρησες τον αριστερό διεθνισμό, χάρισες τον εθνικό πλούτο στους λαούς όλου του κόσμου, στους πλούσιους έδωσες την κρατική περιουσία, ενώ στους φτωχούς μουσουλμάνους έδωσες τους φόρους και τις συντάξεις μας. Να σε χαίρεται η μανούλα σου, οι επόμενες γενεές σίγουρα θα σε θυμούνται εντονότερα απο τον Εφιάλτη και απο τον Πήλιο Γούση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

h5_XL

Το γ' τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Grand Hyatt στη λεωφόρο Συγγρού στη θέση του πρώην Athens Ledra, μετά από την ευρεία ανακαίνιση που πραγματοποίησαν οι νέοι ιδιοκτήτες του, το δίδυμο της αμερικανικής Hines και της Henderson Park.

greece

Το ΔΝΤ θα ήθελε να συζητηθεί το θέμα του χρέους από το επόμενο Eurogroup της Πέμπτης, γιατί έχει ανάγκη ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα βοήθειας, αναφέρεται στο δημοσίευμα

pangaia

Τις επόμενες κινήσεις της μετά το «πάγωμα», την περασμένη εβδομάδα, της διαδικασίας προσφοράς ομολογιών ονομαστικού κεφαλαίου μέχρι και 400 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, έχοντας βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων δύο διαφορετικές εναλλακτικές.

elta_dei

Εάν τα ελληνικά ταχυδρομεία απολέσουν υπό το βάρος του σκανδάλου, την δυνατότητα είσπραξης που τους έχει εκχωρηθεί ως πιστοποιημένο ίδρυμα, τότε αυτομάτως απειλούνται με αφαίρεση ενός σημαντικού ετήσιου εσόδου

6
crisis-new-sim

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται για έσοδα 2,65 δισ. από το φόρο ακινήτων, προβλέπει αφαίμαξη έως 7 δισ. μέχρι το 2020 - Από το 2025 το κράτος θα εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της σύνταξης - Συντηρητική η πρόβλεψη για αύξηση του κατώτατου μισθού

56