Δημοσιονομικό συμβούλιο: Υπερπλεόνασμα 3,5% το 2017

ypourgeio-oikonomikwn

«Από μηχανής θεός» για την Οικονομία ο τουρισμός, κάλυψε την ύφεση από τη μείωση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης

Ο Τουρισμός κράτησε όρθια την ελληνική Οικονομία το 2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2017 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,4%, το πρωτογενές πλεόνασμα -μετά και την παροχή μερίσματος- ξεπέρασε το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 418 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Όπως προκύπτει από την έκθεση όμως, «κλειδί» των εξελίξεων αποδείχθηκε ο Τουρισμός, που στάθηκε «από μηχανής θεός» για την επίτευξη διπλάσιου πρωτογενούς πλεονάσματος, από όσο ήταν ο στόχος στο Μνημόνιο (3,5% αντί 1,75). Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η έκθεση 2017 καταγράφηκε αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,077 δισ. ευρώ έναντι του 2016 (τουρισμός, μεταφορές) η οποία αντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 1,771 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, όπως τονίζεται, «προβληματισμό προκαλεί η σχεδόν μηδενική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που συνδέεται με την πίεση που ασκούν στα νοικοκυριά οι ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με δεδομένο ότι η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί σχεδόν το 70% του ΑΕΠ είναι αναγκαία η ανάκαμψή της για να επιτευχθούν ακόμα υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης στο μέλλον».

Επί της ουσίας, ενώ η κυβέρνηση μιλά για Ανάπτυξη μέσω των εξαγωγών, στην ουσία εννοεί τον Τουρισμό που αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και συνυπολογίζεται στις εξαγωγές. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «σημαντική άνοδο κατά 6,8% κατέγραψαν οι εξαγωγές, κυρίως λόγω της αύξησης εξαγωγών υπηρεσιών (κατά βάση τουρισμός)».

Αντιθέτως «ακόμη υψηλότερη ήταν η άνοδος των εισαγωγών (+7,2%) με αποτέλεσμα η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ το 2017 να είναι αρνητική κατά περίπου 5,1 δισ. ευρώ».

Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρέμεινε ελλειμματικό, με ελαφρά ωστόσο βελτίωση σε σχέση με το 2016 κατά 418 εκατ. ευρώ. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατέγραψαν σημαντική άνοδο, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ως μερίδιο του ΑΕΠ.

Εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης που επιτεύχθηκε το 2017 αναμένεται να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, φτάνοντας σε επίπεδα διπλάσια του αρχικού στόχου (1,75%).

Σημειώθηκαν και πάλι σοβαρές ταμειακές υστερήσεις στις δαπάνες και στα έσοδα που αφορούν στο Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε), τόσο σε σχέση με το 2016 όσο και ως προς τον στόχο που είχε τεθεί για το 2017.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ανεργία τον ∆εκέμβριο του 2017 διαμορφώθηκε στο 20,8% με τάση σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες συγκριτικά με τη σημαντική αποκλιμάκωση που έχει πραγματοποιηθεί από τα τέλη του 2016. ∆ιατηρήθηκε η θετική εικόνα του ισοζυγίου των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με τις καθαρές νέες θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 143.545 κατά το 2017.

Στους περισσότερους κλάδους η παραγωγή εξελίχθηκε θετικά σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία, ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής και ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διατηρούν ανοδική τάση.

Συνεχίστηκε η σημαντική συρρίκνωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού ∆ημοσίου τόσο ως προς τις υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όσο και ως προς τις επιστροφές φόρων.

Ο ρυθμός συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών έναντι του ελληνικού ∆ημοσίου εξακολουθεί να φθίνει. Οι εισπράξεις έναντι «παλαιού» και «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2016.

Τέλος, σημαντική είναι η αποκλιμάκωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού ∆ημοσίου, επισημαίνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Πάνος

Η μόνη βιομηχανία που ευημερεί είναι αυτή του τουρισμού, οι μόνοι πολίτες που έχουν να φάνε είναι αυτοι που ζουν σε τουριστικές περιοχές. Ο τουρισμός όμως ταλανίζεται απο την αποεπένδυση, χάνει ανταγωνιστικότητα και αν δεν γινουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις θα σταματήσει να στηρίζει την εθνική οικονομία. Με τον Αλέξη Τσίπρα πέθαναν οι επενδύσεις, άρα πεθαίνουμε σιγά σιγά σαν χώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

attiki_odo

Με αύξηση του ποσοστού τους στην Αττική Οδό θα βρεθούν εκτός απροόπτου πριν το τέλος του έτους, η Ελλάκτωρ και η J&P Άβαξ καθώς θα ασκήσουν το δικαίωμα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης για την πώληση του 9,88% των μετοχών που κατέχει στον αστικό αυτοκινητόδρομο η τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα της τράπεζας να εκποιήσει την συμμετοχή της καθώς η πρώτη, η οποία έγινε προ διετίας, αποδείχθηκε άκαρπη.

canabis

Ανοίγουν και με τη βούλα του κράτους οι business με τη φαρμακευτική κάνναβη. Σήμερα Δευτέρα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας θα προβούν σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις πρώτες άδειες που χορηγούνται για τη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα απλοποιηθεί και θα επισπευστεί κατά πολύ η διαδικασία της αδειοδότησης, όπως ορίζεται στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη.

black_f

«Να συγκρίνουν τις τιμές στα είδη που έχουν επιλέξει και να είναι βέβαιοι ότι το όφελος από την προσφορά είναι πραγματικό», συστήνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας

koutentakis-new1

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση  «να μη στείλουν μηνύματα που μπορούν να αμφισβητήσουν αυτές τις δεσμεύσεις και να διαταράξουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας»