ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,4% η ανάπτυξη το 2017

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,4% η ανάπτυξη το 2017

Η εκτίμηση της Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,6% ενώ η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για ρυθμό 2,7%

Η ανάπτυξη έφτασε το  2017 το 1,4% του ΑΕΠ
σύμφωνα με την εκτίμηση (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία) της ΕΛΣΤΑΤ και κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,6% αλλά και τις αρχικές προβλέψεις της Επιτροπής για ανάπτυξη 2,7% πέρυσι.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)  σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2017, παρουσίασε αύξηση κατά  0,1%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2017,  ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση  κατά 1,9% 

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2016. 

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη  μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017. 

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 27,8 % σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017.

-Μείωση κατά 2,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,3%.

-Αύξηση κατά 1,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Ετήσιες μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2016.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 28,9% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2016.

-Αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,9%.

-Αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,7%.

Η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του 2017 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 177,7 δισ. ευρώ έναντι 174,2 δισ. ευρώ το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 2%.

Προβλέπεται και 2η εκτίμηση, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου. 

Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως Έρευνα Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών και Εξωτερικού Εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων ανά προϊόν.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Να ρωτήσω

Τα στατιστικά τα έβγαλε ο Γεωργίου; Πιθανότατα δεν ισχύουν

Theos

Πολύ καλός ο Σαμαράς ξεκινάξε όλη την Ελλάδα και δει τον ιδιωτικό υπάλληλο ο πρώτος πολιτικός που διέλυσε κάθε κεκτημένο δικαίωμα που υπήρχε και προ χούντας ..ακόμη .. αποτέλεσμα ? Παρέλαβε 304 δις χρέος και παρέδωσε 317 !!!!!!! Θεός !!!!! Η χαρά των Ευρωπαίων κ δανειστών ... Απορίας άξιο π πήγαν τα λεφτά που μας υφαρπάξε ...

Φιλήμων

συριζοβουτυρομπεμπέ γνωρίζεις και οικονομικά ή σου είπανε τι να γράψεις?

και κλάμα οι νεοφιλελέδες

ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επισήμως το κόμμα που έβγαλε τη χώρα από την ύφεση που έφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, 25% του ΑΕΠ στο σύνολο τους. Συγνώμη, συνεχίστε το κλάμα τώρα.

AN_NE

Τέλη του 2016 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ προέβλεπε δια στόματος Α Τσίπρα και Ε Τσακαλώτου ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 2,7% αν και κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να είναι εφικτό με τη φορολαίλαπα που είχε επιλέξει ως... οικονομική πολιτική η συγκυβέρνηση. Αργότερα αυτή η πρόβλεψη έπεσε στο 2,3% με 2,4% που πάλι αμφισβητήθηκε από τους αντιπαλους της αντιμνημονιακης κυβέρνησης σωτηρίας, το πολύ πολύ οι ρυθμοί ανάπτυξης να έφθαναν στο 1,4%. Φθινόπωρο του 2017 οι κυβερνητικές προβλέψεις έπεσαν στο 1,8% όσο είχε προβλεφθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 παρ όλον που φαινόταν αδύνατον το τελευταίο τρίμηνο του έτους να υπάρξει ρυθμός ανάπτυξης ικανός να αλλάξει τα δεδομένα από τα προηγούμενα τρίμηνα. στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφτηκε πρόβλεψη 1,6%. Mέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017 ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι η ανάπτυξη είναι υψηλή και θα "γράφει μπροστά το 2". Και η αρμόδια αρχή ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη για το 2017 ήταν 1,4%.

Πλασματικη η αναπτυξη

και τι ιδιο θα ελεγα αν ηταν κυβερνηση οποιοδηποτε κομμα.Απλα λογω των ηλεκτρονικων πληρωμων και των προστιμων για την ανασφαλιστη εργασια,εμφανιζονται περισσοτεροι να δουλευουν(βλεπε ''μειωση'' ανεργιας) αρα και με εισοδηματα και φυσικα με την μειωση της φοροδιαφυγης καποιοι φαινονται να εχουν μεγαλυτερ εισοδηματα απο προηγουμενα ετη...Σαν να λεμε ενας εβγαζε 20 χιλαρικα το χρονο,αλλα δηλωνε πεντε .Τωρα βγαζει 15 χιλιαρικα το χρονο αλλα δηλωνει 8...Ο ασφαλεστερος ισως δεικτης ειναι στηη καταναλωση τροφιμων.Οταν ο δεικτης μενει στασιμος η υποχωρει την στιγμη που σημαντικο μερος καταναλισκεται στην τουριστικη βιομηχανια με αφιξεις μεγαλυτερες καθε ετος,τοτε καταλαβαινεται ποσο πραγματικα υφεση εχουμε για ολους εμας τους ντοπιους...

Γιώργος 45

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν το γνωστό "ουδέν κακόν αμιγές καλού". Το καλό στην περίπτωση μας είναι ότι μάλλον οριστικοποιούνται οι εκλογές μέσα στο 2018. Με βάση τις ρήτρες που έχει υπογράψει η εθνοσωτήριος κυβέρνηση των αλητών που μας κυβερνούν, και μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση συντάξεων και αφορολογήτου από 1-1-2019 αλλά πιθανόν ΚΑΙ πρόσθετων μέτρων είναι δεδομένα. Με δεδομένο ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα προσπαθήσουν να αποδράσουν πριν από όλα αυτά, φαίνεται ότι γύρω στο Οκτώβριο του 2018 θα γλυτώσουμε από αυτόν τον καρκίνο, εκτός βέβαια και αν ο εξυπνότερος λαός των κόσμου και όλων των αιώνων μας επιφυλάξει καμιά έκπληξη.

Γιώργος 54

Και για πες μας μόλις φύγει ο "καρκίνος" όπως λες τι ακριβώς θα ήθελες να δεις στη πολιτική σκηνή; Το κύριο μητσοτάκη; Έτσι για να καταλαβαίνουμε και το ποιόν σας ορισμένων που επιρρίπτετε ευθύνες κατά παντώς υπευθύνου εκτός του ευατού σας φυσικά.

ΚΚΕ

το κομμα σου λαε !

Ελπίζω να μην το λες για πλάκα

Γιατί έτσι όπως το βλέπω είναι η μόνη αξιοπρεπής επιλογή έναντι των υπολοίπων.

Γιώργος 45

Φίλε "Γιώργος 54 05/03/201819:01" Κατ' αρχήν δεν κατάλαβα αν συμφωνείς ή όχι με τον χαρακτηρισμό. Δεύτερον, ο Μητσοτάκης από πού προκύπτει ;;; Τρίτον γιατί η κριτική μου για την σημερινή κυβέρνηση και η προτίμηση μου, που απλώς την φαντάζεσαι, προς Μητσοτάκη, είναι κάτι το επιλήψημο και δείχνει το "ποιόν" μου;;; Τέταρτο και τελευταίο, δεν ήξερα ότι για να γράψω ένα πολιτικό σχόλιο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλλω τα "κομματικά μου φρονήματα" σε σένα για να πάρω την άδεια σου.

Εν τέλη μειώθηκε το χρέος με Συριζα

Μιλάμε για μια αρχή που ήτο κατηγορούμενος ο Γεωργίου για αλλοίωση στοιχείων ! Δεύτερον μιλάμε για ανάπτυξη όταν ουδης γνωρίζει πως βγαίνει αυτή μαθηματικά ! Τρίτον σίγουρα βγαίνει από πάρα πολλούς δείκτες η ανάπτυξη ! Το μόνο που δε μπορεί να αλλοιωθεί , είναι το πόσα χρωστάμε έτσι ο Σαμαράς με βάση το site ελστατ , παρέλαβε το χάος των 304 δις εθνικού χρέους ( που ο ίδιος κ η κυβέρνηση του δημιούργησαν πρότερα ) και παρέδωσε το 2014 317 δις δηλαδή αύξησε το χρέος ο Σαμαράς 13 δισεκατομύρια με τόσους φόρους Κ μέτρα σε 2 χρόνια !! Πάμε στον Τσίπρα παρέλαβε 317 δις , και παρέδωσε σε δύο έτη το 2016 315 δις δύο δις λιγότερα ! Συμπέρασμα φως φαναρι ! Το 2017 δεν υπάρχει δημοσιευμένο ...

Γιώργος 45

Φίλε μου μένω έκθαμβος με τις γνώσεις σου. Μήπως θα έπρεπε να δοκιμάσεις και εγχειρήσεις εγκεφάλου και σχεδιασμό διαστημοπλοίων;;; Είμαι σίγουρος ότι θα έχεις την ΙΔΙΑ ακριβώς επιτυχία.

ioannis

Μάλλον πρέπει να διοριστεί σε υψηλόβαθμη κυβερνητική θέση,αν δεν έχει ήδη διοριστεί

'Ερχεται ο κόφτης

Περίπου 2019 στροφες!

ςλςνη

α είπα κι εγώ υπέρ του Τσίπρα ? Πάλι έξω έπεσα .... Έκανε προβλέψη για μεγαλυτερη ανάπτυξη , αλλα έβγαλε μικρότερη , χαχαχαχα . Ότι ναι επί Σαμαρά δείτε τις προβλέψεις που δεν διαπραγματεύτηκε και δείτε ότι ο ΣΑΜΑΡΑΣ έβγαλε ύφεση !!!!!!!!!! Στο τέλος τα μετράμε ύφεση ... Μπράβο Σαμαρά .. χάσαμε διακόσια δις από το χαμένη ανάπτυξη αλλά ο Σαμαράς εβγαλε ύφεση , και ο Τσίπρας ανάπτυξη τι δε καταλαβαίνεις ? Οι προβλέψεις για Σαμαρά ήταν 5 τις εκατό αναπτυξη

Βεροιώτης

Μπουρδολογίες. συντακτικά, απαράδεκτος.

x0a0xa0x0ax0a0xa0xa

οτι θελετε γραφετε....2014 αναπτυξη 0.7%, 2015 υφεση 0,2%, 2016 υφεση 0,2%, 2017 αναπτυξη 1,4% (αρχικη προβλεψη,συνηθως αλλαζει προς τα κατω)...ΒΑΣΗ ΕΛΣΤΑΤ.....το 5% που γραφεις θα ηταν μετα απο 2 χρονια, ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ....αλλα δεν θελατε mail χαρδουβελη, θελατε μπαρουφακη και 3ο μνημονιο και 100 δις νεο δανειο και 15 δις ΝΕΩΝ ΦΟΡΩΝ......ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ ! 0χα0χ0αχ0α0χ0αχ0αχ0α0χα

Απατεωνας

Σας έλεγε για πάνω από 2% αλλά δεν πειράζει...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oures_main01_-_Copy

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6% - Μπαράζ διαμαρτυριών από τους συνταξιούχους

123
roma_syriza_espa

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί η δράση που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, έγραψε στο facebook ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης - Στόχος η ενίσχυση των Ρομά σε ποσοστό έως και 70% προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προμήθεια αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού

151
6e1b5df9fd4876e8f5cc8d4ff6409719_XL

Με μια «γενναία» επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Enel Green Power Hellas, η ελληνική θυγατρική του ιταλικού κολοσσού Enel Green Power, κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μέγεθος, ισχύ και πολυπλοκότητα, που έχουν ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

syntaksiouxoi_main02

Λιγότερα χρήματα απ' όσα είχαν υπολογίσει βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι - Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μεικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6%

232