Γκρεμίζει και άλλο την πρόβλεψη για ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Γκρεμίζει και άλλο την πρόβλεψη για ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Μόλις 1,4% για φέτος η ανάπτυξη στη χώρα μας έναντι της πρόβλεψης τους προϋπολογισμού για 1,6%, της αρχικής ελληνικής εκτίμησης για 2,7% και της... βεβαιότητας Τσίπρα για αύξηση ΑΕΠ με το «2» μπροστά - Η υπερφορολόγηση, τα κόκκινα δάνεια και το υψηλό δημόσιο χρέος

Με την επισήμανση ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας και το μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθιστούν το χρηματοοικονομικό σύστημα ευάλωτο και ότι πρέπει να γίνουν και άλλα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής - φοροδιαφυγής, ο ΟΟΣΑ σβήνει το όνειρο της κυβέρνησης για ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος. Στις τελευταίες προβλέψεις του για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας, που δημοσιοποίησε σήμερα στο πλαίσιο της έκθεσης για το σύνολο των κρατών μελών του, ο Οργανισμός εκτιμά ότι το
ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόλις 1,4% και το 2018 2,3% ενώ για το 2019 εκτιμά πως η ανάπτυξη θα είναι 2%. 

Οι επιπτώσεις για την οικονομία απ' τις κυβερνητικές παλινωδίες στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, τις καθυστερήσεις αλλά και την υπερφορολόγηση πλέον είναι εμφανείς αφού μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταρρεύσει όλες οι προβλέψεις που έγιναν, ακόμα και οι διορθωτικές, για την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2017, πριν ακριβώς από ένα χρόνο, εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα ήταν 2,7%. Το Μάιο η Κομισιόν ρίχνει τον πήχη της πρόβλεψης στο 2,1% κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στη β' αξιολόγηση. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, πάλι το Μάιο, αναγκάζεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής να κατεβάσει και άλλο τον πήχη στο 1,8%. Παρά το γεγονός αυτό ο πρωθυπουργός σπεύδει μόλις τον περασμένο Οκτώβριο να δηλώσει ότι το 2017 θα κλείσει με τον αριθμό «2» μπροστά. Λίγες ημέρες μετά, και αφού έχουν προηγηθεί υποβαθμίσεις απ' τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει εκ νέου να υποβαθμίσει την εκτίμηση, αυτή τη φορά στο 1,6%, μία πρόβλεψη που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018.

Και όμως τώρα ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ακόμα χαμηλότερη, την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης πρωτόγνωρους την τελευταία δεκαετία! 

Οι βάσεις της ανάπτυξης

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα είναι οι οδηγοί της ανάκαμψης, καθώς θα ανταποκριθούν στη μειωμένη πολιτική αβεβαιότητα και τη σταδιακή βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, στηριζόμενες στην αυξανόμενη εξωτερική ζήτηση, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της ΕΕ τον Ιούνιο του 2017 ενίσχυσε την εμπιστοσύνη, στηρίζοντας τη δραστηριότητα. Η αύξηση της απασχόλησης στηρίζει τα εισοδήματα και την ιδιωτική κατανάλωση, αν και πολλές νέες θέσεις είναι προσωρινές ή μερικής απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό, προσθέτει. «Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ενισχύει τις εξαγωγές προϊόντων, ενώ η παγκόσμια ανάκαμψη στηρίζει τα έσοδα από τον τουρισμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός «οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις αλλά και την αγορά ακινήτων αναμένεται να σημειώσουν ριμπάουντ έπειτα από μία 10ετή ύφεση, καθώς οι χρηματοδοτικές συνθήκες και η εμπιστοσύνη θα βελτιώνονται. Ο αντικτυπος από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας θα υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η διεύρυνση της απασχόλησης και ο χαμηλός πληθωρισμός θα στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση. Η ανάκαμψη των εγχώριων δαπανών θα επιταχύνει σταδιακά τις εισαγωγές έναντι των εξαγωγών με τις καθαρές εξαγωγές, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ να συνεισφέρουν αρνητικά στην ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2019». 

Μισθοί και απασχόληση

Για την ανεργία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει τη μείωση του ποσοστού της από το στο 21,7% φέτος και στο 20,5% το 2018 από 23,5% το 2016, ενώ για το 2019 αναμένει να υποχωρήσει στο 19,5%. «Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα μειώνεται, αλλά παραμένει εξαιρετικά μεγάλη, περιορίζοντας τις πιέσεις στις τιμές και τους μισθούς», σημειώνει ο Οργανισμός, ο οποίος παράλληλα πρροβλέπει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος, στο 1% το 2018 και το 1,2% το 2019. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ φέτος και το 2018 και πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2019.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΑΣΤΟΥΡΑ

ΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΟΞΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ ΑΠΟ ΧΑΡΑ, ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ !!!!!!

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων !! Μην μου πείτε ότι δεν ήταν έγκλημα εκ προμελέτης αυτό που έγινε Με τόσα μέτρα κατά της οικονομίας υπήρχε περίπτωση να πληρωθούν τα δάνεια ;;; Έτσι έγινε και ας είναι καλά όλες οι κυβερνήσεις που υπηρέτησαν μόνο την καρέκλα !! Αλλά ρωτάω !! Δεν πρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι ;;; Ξύπνα λαεεε!!!! Κόψε τον ύπνο !!!!Θα σου πάρουν και την γυναίκα και την κόρη και πάλι θα έχουν να λαβαίνουν !!!!!

Πικατσου

Δυστυχώς δεν καταλαβαίνεις το πρόβλημα. Το 2008 έγιναν 50,000 πλειστηριασμοί (φαντάζομαι δεν είχαμε κρίση!). Στη συνέχεια ήρθε ο Νόμος Κατσέλη, που προστάτευε περίπου το 80% των Ελλήνων. Μετά ήρθαν οι 'Δεν πληρώνω" και έτσι το 2016 έγιναν μόλις 5,000 περίπου πλειστηριασμοί(αντίστοιχα και τα υπόλοιπα 'Μνημονιακά έτη"). Οικονομική ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση δεν υπάρχει, άρα και χωρίς Τράπεζες. Χωρίς πλειστηριασμούς κανείς δεν πληρώνει, κανείς δεν χάνει το ακίνητό του με αποτέλεσμα τα κόκκινα δάνεια να μηδενίζουν τα προς δανεισμό κεφάλαια των Τραπεζών. Άρα μηδέν ανάπτυξη, μηδέν δουλειές, νέα κόκκινα δάνεια κλπ. Σπιράλ σαπίλας της χώρας. Εδώ βρισκόμαστε....

Ξένη

Οι αριθμοί πάσχουν, δυστυχώς όμως οι ΤσιπροΚαμμένοι ευημερούν και ληστεύουν τον λαό.

ioannis

Να μας δείξουν τους αντίστοιχους δείκτες σε current prices, όχι σε τιμές 2010, εκεί να δείτε...ανάπτυξη σε επίπεδα ύφεσης. ΖΟύμε στο 2017, τα στατιστικά σε αναγωγή του 2010 αφορούν άλλη οικονομία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

4
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

8