Ο Γιώργος Προβόπουλος νέος διοικητής στην Τ.τ.Ε.

Προβόπουλος : Συνάντηση με τους κορυφαίους τραπεζίτες (UPD)

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος θα είναι ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Νίκο Γκαργκάνα που ολοκληρώνει τη θητεία του φέτος.

 Η απόφαση έχει οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση, με την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει προσωπικά στον κ. Γκαργκάνα τις αλλαγές, απονέμοντάς του παράλληλα τα εύσημα για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια συνεργασία η οποία, με εξαίρεση τα πρό

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος θα είναι ο νέος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος θα διαδεχθεί τον κ. Νίκο Γκαργκάνα που ολοκληρώνει τη θητεία του φέτος.

 Η απόφαση έχει οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση, με την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει προσωπικά στον κ. Γκαργκάνα τις αλλαγές, απονέμοντάς του παράλληλα τα εύσημα για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια συνεργασία η οποία, με εξαίρεση τα πρόσφατα προβλήματα απο την απεργία των εργαζομένων στην ΤτΕ, υπήρξε παραπάνω από ομαλή, φέροντας σε αντιπαράθεση τον κ. Γκαργκάνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του οποίου του είχε αναθέσει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος διοικητής κ. Γιώργος Προβόπουλος, ακαδημαϊκός καθηγητής, είναι πολύ γνωστός στην τραπεζική αγορά. Την περίοδο 1990-1993 είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ το 1989-1990 διετέλεσε και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Επί μία δεκαετία, από το 1994, διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος στην Alpha Bank, απ’ όπου έφυγε για να αναλάβει τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας αμέσως μετά τις εκλογές του 2004. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής με την πώλησή της στη γαλλική Credit Agricole οδήγησε τον κ. Προβόπουλο στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου ανέλαβε αντιπρόεδρος και στενός συνεργάτης του κ. Μιχάλη Σάλλα. Ο κ. Προβόπουλος έχει θητεύεσει ακόμη επικεφαλής του ΙΟΒΕ και έχει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα.

Η τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να γίνει αποδεκτή με ικανοποίηση από την τραπεζική αγορά, αφενός διότι ο κ. Προβόπουλος συγκεντρώνει στο πρόσωπό του την αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και γνώση των μακροοικονομικών και νομισματικών πραγμάτων, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει πλέον και την απαραίτητη εμπειρία στη διοίκηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γπινει γνωστές οι αλλαγές που αναμένονται σε επίπεδο υποδιοικητών της Κεντρικής Τράπεζας.

Εκτός όμως από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλαγές έρχονται και στο οικονομικό επιτελείο της πλατείας Συντάγματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, το όνομα του οποίου επίσης είχε τεθεί ως υποψήφιο για τη διοίκηση της ΤτΕ, αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, το γνωστό ΣΟΕ. Ο κ. Σακελλάρης προορίζεται να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Νέος πρόεδρος του ΣΟΕ και εξ ορισμού στενός συνεργάτης του εκάστοτε υπουργού Οικονομίας, στην προκειμένη περίπτωση του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, αναμένεται να τοποθετηθεί ένας νέος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Νικήτας Πιττής, πρώην φοιτητής του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του χαίρει της εκτίμησης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης