Bloomberg: Ο Ντράγκι ανοίγει τη συζήτηση για τερματισμό του QE

Bloomberg: Ο Ντράγκι ανοίγει τη συζήτηση για τερματισμό του QE

Η καθυστέρηση για τη λήψη μιας απόφασης όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προκαλέσει τη νευρικότητα των επενδυτών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγκάζεται τελικά να κάνει αυτό που απέφευγε εδώ και καιρό, καθώς την Τετάρτη άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον της στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, μετά την παρουσίαση στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ των διάφορων σεναρίων για τη μείωση του προγράμματος αγοράς assets, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επί σειρά μηνών ο Μάριο Ντράγκι ανέβαλλε τη συζήτηση, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και την αναστάτωση που θα πυροδοτήσει στις αγορές η παραμικρή νύξη για τερματισμό του προγράμματος.

Τώρα όμως φαίνεται πως η καθυστέρηση για τη λήψη μιας απόφασης θα προκαλέσει τη νευρικότητα των επενδυτών, γι' αυτό και η πρόκληση να βρεθεί ένας τρόπος να αρχίσει ο τερματισμός του QE με παράλληλη παροχή εγγυήσεων για σταδιακές κινήσεις, είναι μεγάλη.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ο Ντράγκι είχε πει ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει από το φθινόπωρο. Ωστόσο, μια επίσημη ανακοίνωση ενδέχεται να μην έρθει νωρίτερα από τη συνάντηση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Bjoern Eberhardt της Credit Suisse, στην ΕΚΤ «εισέρχονται σε μια φάση λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν πολλά θέματα  που πρέπει να δούμε – επίσης υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη ομολόγων, που θα αναδειχθεί σε θέμα κατά τα τέλη του επόμενου έτους».

Η ΕΚΤ θα αναγγείλει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και τις αγορές assets στις 14:45 σήμερα, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι δεν αναμένεται καμιά αλλαγή στα υπάρχοντα εργαλεία. Το ενδιαφέρον θα  εστιάσει στις αποφάσεις για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ. Στις 15:30 θα μιλήσει ο Μάριο Ντράγκι, όπου και θα παραθέσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις οικονομικές προβλέψεις.

Οι προβλέψεις αυτές θα είναι καλές σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη. Η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για  την  ταχύτερη επέκταση της οικονομίας  σε μια δεκαετία, η ανεργία μειώνεται ταχύτερα του αναμενόμενου και η εμπιστοσύνη βρίσκεται κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Περισσότερα στο newmoney.gr
Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Ναι ναι

Πάλι κομπίνα θα κάνετε όπως πάντα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerry_rice1

«Δεν θέλω να αντιδικήσω για την ιστορία της ελληνικής κρίσης» είπε ο Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι πλήθος εγγράφων και αναλύσεων, συμπεριλαμβανόμενων των μεταπρογραμματικών εκθέσεων και των εκθέσεων του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου, έχουν εξετάσει αναλυτικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους

limani01

Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση σχετικά με τον χαρακτηρισμό ή όχι του λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της επένδυσης της Cosco

limani-pireas

Ο αρθρογράφος συνδέει την καθυστέρηση της Μ. Ζορμπά να αποφασίσει  για την πρόταση του ΚΑΣ με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «στους ψηφοφόρους του ότι καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες μαζί τους»