Ντράγκι: Το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων» πρέπει να θεσπισθεί σύντομα

Ντράγκι: Το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων» πρέπει να θεσπισθεί σύντομα

Το σύστημα πρέπει να είναι σε πλήρη ανάπτυξη το 2024, αναφέρει ο πρόεδρός της ΕΚΤ σε απαντητική επιστολή του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σταδιακή εφαρμογή ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων, ώστε να είναι αυτό σε πλήρη ανάπτυξη το 2024, αναφέρει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, σε απαντητική επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να θεσπισθεί το συντομότερο δυνατό, σημειώνει ο Ντράγκι, ενώ προσθέτει ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στον νομοθέτη.
 
Η επιστολή του Μάριο Ντράγκι: 
 
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή στις 25 Απριλίου 2017.
 
Όπως περιγράφεται στη γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), η ΕΚΤ θεωρεί ότι το ΕΣΑΚ είναι ο αναγκαίος τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων έχει ζωτική σημασία για την κατοχύρωση της προστασίας των καταθέσεων με ομοιόμορφο τρόπο, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην τραπεζική ένωση, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των καταθετών και διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
 
Μόνο με τον ίδιο βαθμό εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των καταθέσεων σε ολόκληρη την τραπεζική ένωση θα επιτευχθεί ένα πραγματικά ενιαίο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντικατοπτρίζει δεόντως το ενιαίο νόμισμα. Επιπλέον, η θέσπιση του ΕΣΑΚ συνιστά το λογικό συμπλήρωμα της αναγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο των αρμοδιοτήτων για την τραπεζική εποπτεία και την εξυγίανση - τους άλλους δύο πυλώνες της τραπεζικής ένωσης.

Η ΕΚΤ επισήμανε επίσης στη γνώμη την ανάγκη να θεσπιστεί μία φορολογικά ουδέτερη κοινή δημόσια δικλίδα ασφαλείας για το ΕΣΑΚ το αργότερο κατά την έναρξη του σταδίου πλήρους ασφάλισης, προκειμένου να κατοχυρωθεί ένας ομοιόμορφα υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης στην προστασία των καταθέσεων και να αποδυναμωθεί αποτελεσματικά ο δεσμός μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους σε εθνικό επίπεδο. Η ΕΚΤ επικρότησε και στήριξε πλήρως όλα τα μέτρα μείωσης των κινδύνων που ορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι ο επιμερισμός των κινδύνων και η μείωση των κινδύνων θα πρέπει να προχωρούν παράλληλα.
 
Υπενθυμίζεται ότι ήδη τον Ιούνιο του 2015 στην «Έκθεση των Πέντε Προέδρων» η ΕΚΤ ήταν υπέρ της πρότασης για θέσπιση του ΕΣΑΚ ως του τρίτου πυλώνα μιας πλήρως ανεπτυγμένης τραπεζικής ένωσης. Στο τεύχος Απριλίου 2016 της έκδοσης της ΕΚΤ με τίτλο «Financial integration in Europe» περιλαμβάνεται κεφάλαιο αφιερωμένο στο ΕΣΑΚ, στο οποίο αναλύονται περαιτέρω τα οφέλη του.
 
Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ συμμετέχει ως παρατηρητής στην ειδική ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, συνεισφέροντας στις εν εξελίξει συζητήσεις για το ΕΣΑΚ.
 
Για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω, κατά τη γνώμη της ΕΚΤ ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να θεσπιστεί το συντομότερο δυνατόν. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στον νομοθέτη. Η ΕΚΤ στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής και σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή του ΕΣΑΚ η οποία θα ξεκινήσει πρώτα με την αντασφάλιση και στη συνέχεια με τη συνασφάλιση επιτυγχάνοντας έως το 2024 ένα πλήρως ανεπτυγμένο ΕΣΑΚ.
 
Με εκτίμηση,
Μάριο Ντράγκι

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Σε ποιον τα λεει

Ετσι που το κανανε εδω στην ελλαδα, ποιος εχει εμπιστοσυνη στις τραπεζες; Τι λενε οι τραπεζες; Φερτε τα σεντουκια , να παιρνετε 60 ευρω την ημερα ( το 420 την εβδομαδα ειναι για να νομιζουμε οτι εχει διαφορα). Ασε που ενω αρχισαν οι τραπεζες να δινουν νεα χαρτονομισματα, τωρα ξαναδινουν παλια. Με αυτο το ρυθμο δε θα γινει αποσυρση ποτε. Αλλα ξερουμε τι θα κανουν , θα φερουν εκει ενα περιουσιολογιο να σε αναγκαζει να ξε-σεντουκιαζεις. Αυτο που δεν υπολογιζουν ειναι οτι η χαρα του ελληνα ειναι να βγαζει μετρητα απο το ατμ. Αν του πεις μονο πλαστικο χρημα δε θα του αρεσει. Απο το 2010 χαθηκε η εμπιστοσυνη του ελληνα στις τραπεζες. Κι εδω που τα λεμε, αφου οι κυβερνησεις ειναι κατσικοκλεφτες και στα παιρνουν κατευθειαν απο το λογαριασμο , χωρις ειδοποιηση , χωρις τιποτα. Το αποτελεσμα ειναι οσοι μπορουν να σεντουκιαζουν μετρητα, και ασε τις τραπεζες να κουρευονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iove12

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η ενίσχυση του δείκτη προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές - Η καταναλωτική εμπιστοσύνη διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών