Δανειστές: Πολιτική συμφωνία τον Απρίλιο, τα μέτρα θα ισχύσουν από Αύγουστο του 2018

Δανειστές: Πολιτική συμφωνία τον Απρίλιο, τα μέτρα θα ισχύσουν από Αύγουστο του 2018

Υποχρεωτική η εφαρμογή των νέων μέτρων -Η συμφωνία πάει για το Eurogroup στις 7 Απριλίου - Τα λεγόμενα «αντίμετρα» θα υλοποιηθούν μόνο αν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει το 3,5%

Ανοιχτό αφήνουν στις Βρυξέλλες τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, πιθανολογώντας ότι είναι το Eurogroup
της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, που θα πάρει την τελική πολιτική απόφαση.

Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, έτσι ώστε να παραμετροποιήσουν τα όσα δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί με τη λήξη του προγράμματος, το 2018, από την κυβέρνηση

Ο μύθος του «ούτε ένα ευρώ λιτότητα»

Αναφορικά με τα χθεσινά μέτρα, τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup, δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.

Η ουσία των μέτρων είναι πως η κυβέρνηση θα τα νομοθετήσει από τώρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Τα μέτρα αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν επιπλέον αυτών που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα για να πιάσει τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος επί του ΑΕΠ.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα τέταρτο μνημόνιο, που μπορεί να δίνει «πολιτική ανάσα» στην κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά παγιδεύει τη χώρα με υποχρεώσεις χωρίς την στοιχειώδη εξουσιοδότηση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ο μόνος τρόπος για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων και τη δημιουργία ενός «ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου» (για το κράτος και όχι για τον πολίτη που θα επιβαρυνθεί από τα μέτρα αυτά) είναι να υπάρξει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών πέραν του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για τον πολίτη ή το κράτος;

Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξει κανένας αντίστοιχος «μποναμάς παροχών», όπως αυτός του Δεκεμβρίου 2016 (η κυβέρνηση «έκαψε» για πάντα αυτό το χαρτί). Τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα θα τα εγκρίνουν πρώτα οι δανειστές και αφορούν φοροελαφρύνσεις, οι οποίες προφανώς δεν θα αφορούν όλους τους πολίτες, οι οποίοι θα δουν τα εισοδήματα ή τις συντάξεις τους να μειώνονται, παρά εκείνη τη μερίδα που θα θελήσει να ευνοήσει μια κατοπινή πολιτική απόφαση. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε πως «δεν μιλήσαμε πολύ για το θέμα της Ελλάδας» χθες στο Eurogroup, αλλά «σημειώθηκε πρόοδος». «Οι θεσμοί συμφώνησαν σε μια κοινή θέση» επισήμανε ο Σόιμπλε, και τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας επί της αρχής για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο επί της αρχής».

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως είναι δυνατό η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο πλεονάσματος για το 2018, καθώς έχει γίνει «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009 έως σήμερα», όμως το ΔΝΤ δεν «βλέπει» το ίδιο ενδεχόμενο.

Οι Βρυξέλλες δεν «βλέπουν» πολιτική συμφωνία, όπως εμμένει η κυβέρνηση

Πάντως, κύκλοι των Βρυξελλών δεν βλέπουν την χθεσινή απόφαση ως πολιτική συμφωνία, αλλά την αποσαφήνιση του αρχικού σημείου μιας τεχνικής διαδικασίας, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στο να περάσει το πακέτο μέτρων από την ελληνική Βουλή.

Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να μετάσχει στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη νομοθέτηση των νέων μέτρων. Χρονικά η απόφαση του αυτή από το ΔΣ του Ταμείου δεν αναμένεται να υπάρξει πριν από το καλοκαίρι.

Το Ταμείο φαίνεται να δυσφορεί ακόμα με το ζήτημα του χρονικού πλαισίου αναγκαστικής  επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το Ταμείο αναμένεται να την βασίσει στα πρώτα δύο με τρία έτη μετά το τέλος του μνημονίου.

Παράλληλα, παρατηρεί πως η Ελλάδα έχει τεράστιες μεταφορές του προϋπολογισμού της (10%-11%) προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 1%-2%. Συνεπώς, χρειάζεται μεγάλη αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού της, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί ουσιαστικά ο προϋπολογισμός του κράτους από τις ανελαστικές συνταξιοδοτικές δαπάνες και να δημιουργηθεί ένα πιο διευρυμένο δίκτυο κοινωνικών παροχών, διαμορφώνοντας έτσι τις βάσεις για ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο ανάλογο με αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

ΣΧΟΛΙΑ (20)

ΖΙΟΝ

Χθές συμφωνήθηκε - κι ετσι ξεκολλησε η επιστροφή της Τροικανς- ότι τα μέτρα που θα καταλήξουν στο Χίλτον, θα είναι IMF Friendly (κι όχι σαν τα περσινά του Απρίλη με δήμευση για πανω από 18.000 εισόδημα, - τέλειο πράγμα αφού έφερε τον Συριζα 15 μοναδες πισω!!) Τα "ΙΜF friendly μετρα" είναι κάπως δύσκολο να τα αποδεχθούν οι συριζοκουμουνιστές. Αρα πάμε για καλοκαίρι. Εκτος κι αν διπλοξεβρακωθούν οι συριζαίοι. IMF Friendly, IMF Friendly συμφωνησε η καλώτου.

γιατί το κουράζετε

με τις μαυρες και αραχνες προβλέψεις απο τοτε που κυβερνάει ο συριζα. Τρομολαγνεία και εμπαθεια. Βουλιάζουν τα έσοδα, πλεονασμα 3 δις, ερχεται ο κόφτης δοθηκε το επδομα στους συνταξιουχους. Αυξάνεται η ανεργία, μειωση 4 μονάδων. Χαος και ελλειψεις στην υγεία. Αληθεια με τι συγκριση; προ μνημονίου ή σας ενοχλεία που το KAT σου κλεινει εξεταση που πριν περιμενες 3 μηνες σε 3 ημέρες; Σε καθε δηλωση οποιουδήποτε, έχετε λεζάντα κατι που εχει πει και δεν είναι θετικό. Δεν φταίτε εσείς βεβαια εμείς φταιμε που δεν σας πιστευουμε.

Κοκοβιος

Με το ζορι τα πραγματα δεν αλλάζουν.Αρκει να δει κανεις οτι απο χθες ειναι εξαγανισμενοι μητσοτακης κικιλιας αδωνις και θα καταλαβει πολλα.

@

Μιλάμε για πλήρη εφαρμογή του...... Προγράμματος της Θεσσαλονίκης!!!!!!!!!!!!!!!!.............. Αριστερά με ηθικό πλεονέκτημα............

ssd

ρε ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε ; γιατί φωνάζετε τώρα, απολαύστε την αξιοπρέπεια

Λούλης

Δηλαδή, εσύ που δεν ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ, απολαμβάνεις κάτι καλύτερο; Αν ναι, τότε γιατί σκούζεις;

τρολλακια

σας έχει τρελάνει ο Σοιμπλας. Δεν ξέρετε αν πρέπει να πανηγυριζετε ή να κρυβεστε. Ας βοηθήσω λίγο: να κρυβεστε πρέπει ρε γιδια σανοφαγα

Νικος

Τραγικοι.Ολα τα κομματα εντος και εκτος

Γιώργος

Κανένας εισαγγελέας ρε παιδιά υπάρχει να καθαρίσει την χώρα ή θα πρέπει να ψάξουμε σε άλλο θεσμό?

Αγύριγο κεφάλι

Κοιτούσα σε μία ...θρησκευτική εκδήλωση σχεδόν όλη μαζεμένη την ΔΕΞΙΑ! Παναγία μου βόηθα! Και αναμιμνησκόμην! (Και θυμήθηκα...). Τι ήταν ΑΥΤΟ, ρε ; Τι ήταν ΑΥΤΟ που μας κυβερνούσε; Τι ΘΙΑΣΟΣ κακότεχνος ήταν αυτός; (Κι από κοντά οι ΚΟΛΑΚΕΣ οι ...ΔΕΞΙΟΙ να τους χαϊδεύουν, γιατί έτσι μιά ζωή τους έχουν μάθει!.. Να παίρνουν με ΚΟΛΑΚΕΙΑ εκείνο που ΑΝΗΚΕΙ σε ΑΛΛΟΝ!..ΑΗΔΙΑ, σας λέω!..).

Προσοχή στην υγεία

Να μην αλλάζεις κανάλι ,αλλά να βλέπεις μόνο την ΕΡΤ. Μη χαλάσεις,κι' άλλο , την υγεία σου.

Η Δεξια στην ΕΕ είναι 60%.Επιτελους σας Ξεριζωσαμ

ρε φίλε δε μπορείς να ξεφύγεις. Απο το 1980 μεχρι τη 1/1/18, κυβερνάτε εσείς οι βαθυπασόκοι, αριστεροί, αντιδεξιοι, οι προοδευτικοί 38 χρόνια!!!!!! (πλην 2-3 διάσπαρτων δεξιών τριετιών μέσα στα 38 χρόνια) . Κάνατε την χώρα όπως ο Χότζα την Αλβανία που κυβέρνησε κι αυτος 43 χρόνια. (στην ΕΕ η αριστερά παιρνει σε όλες τις χώρες 8%. Εκει θα πάει κι ο συριζα, είναι ήδη στο 17% χωρίς αναγωγή)! ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΧΛΟΥΣ. ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 1949 ΚΑΙ ΤΟ 1967. Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2020 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ.

χεχεχε

θα προλαβω μεχρι το 2019 να μη τους αφησω φραγκο στις τραπεζες.θα τα σηκωνω σιγα σιγα εχω 2 χρονια μπροστα μου.χεχεχεχε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

elpedison_economist

«Κατά τον τελευταίο χρόνο, το κανονιστικό και βιομηχανικό πλαίσιο έχει επιδεινωθεί προοδευτικά, λόγω της συσσώρευσης διάφορων στρεβλώσεων στην αγορά» υπογράμμισε ο κ. Andrea Testi

5a3b93c6cd3a1870dd197276

«Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, με μείωση της ΔΕΗ κατά 1/3 και εισροή ρευστότητας στο ταμείο για νέες επενδύσεις, και πήγαμε σε νέο μοντέλο με μείωση του μεριδίου αγοράς από το 90% στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα», ο Κωστής Χατζηδάκης

15