Τελεσίγραφο 48 ωρών για να μη χαθεί το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου

Τσακαλώτος:

Περικοπές - έκπληξη για μισθούς και συντάξεις κρύβει η συμφωνία - «Οι αποφάσεις είναι συλλογικές» λέει ο Τσακαλώτος - Κίνδυνος παράτασης της αβεβαιότητας για μήνες - Τι θα φέρει μια μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ

Σε περιδίνηση βρίσκεται η διαπραγμάτευση για να κλείσει η αξιολόγηση
καθώς, όπως έλεγε και κοινοτικός αξιωματούχος, αν δεν επέλθει συμφωνία έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup
της 20ής Φεβρουαρίου θα αποβεί άκαρπο και, πλέον, όλες οι αποφάσεις πάνε τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.
 
Στην Αθήνα, όμως, λένε πως δεν χάθηκε ακόμα η τελευταία ευκαιρία, προσβλέποντας ίσως σε νέα συνάντηση (ή και έκτακτο Eurogroup;) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτιή χαλάρωση.
 
Αόμα και τώρα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να μιλά για «συλλογικές αποφάσεις», παρότι επισήμως η κυβέρνηση ποτέ δεν αποκάλυψε στους πολίτες και στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που συζητείται με τους δανειστές, ποιες είναι οι «παράλογες απαιτήσεις» που προτείνουν αυτοί και τι αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.
 
Ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας προς το παρόν δεν υπάρχει. Αν υπάρξει απάντηση της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο που έδωσαν την Παρασκευή στον κύριο Τσακαλώτο οι θεσμοί, ενδεχομένως να επιστρέψουν αυτήν την εβδομάδα, από Τρίτη και μετά. Επισήμως όμως δεν έχει γίνει γνωστό να υπήρξε έστω και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.
 
Ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες από Ελλάδα και εσωτερικό συγκλίνουν στην εκτίμηση πως για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα να πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά ή και παραπάνω να εξοικονομηθούν στο 2018. Απαιτούν μάλιστα να ψηφιστούν τα μέτρα προληπτικά από φέτος, αλλά να μην εφαρμοστούν εάν πιαστούν οι στόχοι.

Τι χάνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες

Η βάση της πρότασης των δανειστών είναι να μειωθεί από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ (εκεί ετιμάται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) προκειμένου το δημοσιονομικό όφελος να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Άν αυτό όμως χρησιμοποιηθεί για άλλες φοροελαφρύνσεις, τότε θα αναζητηθούν επιπλέον μέτρα. Για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
 
Στην περίπτωση που θα αποφασιστεί μείωση του έμμεσου αφορολογήτου σε 5.900-6.000 ευρώ, αυτό σημείνει μείωση της έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300-1.350 ευρώ, από τα 1900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο (550-600 ευρώ επιβάρυνση).
 
Ακόμα και αν αλλάξουν όλοι οι συντελεστές φόρου, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη. Εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, περίπου κατά 600 ευρώ ανά φορολογούμενο.
 
Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500-900 ευρώ, με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα χάσουν μισό ή ένα ολόκληρο μηνιάτικο από το 2018.
 
Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 680 ευρώ τον χρόνο. Αν έχει εισόδημα 12.000 ευρώ και το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 6.000 ευρώ, θα δει φόρο 1.340 ευρώ, αντί 740 ευρώ που πληρώνει φέτος, δηλαδή 600 ευρώ περισσότερα.

Εφόσον  θεσμοί και κυβέρνηση καταλήξουν σε μείωση του αφορολογήτου, θα πληρώσουν φόρο 20-600 ευρώ και σχεδόν ένα εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες  που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, με εισοδήματα 6.000-8600 ευρώ το χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ (70)

katrine

Kalitera korea para sklavoi. Kai tora ti exoume ginei? 400 xronia kato apo ton tourkiko zygo.Tora poso tha mas parei?800 xronia?Prospathoun na tromaxoun kai allo ton kosmo? Exoume ftasei ston pato tou patou.Yparxei pio kato?

ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΛΑΪΝ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΠΙΑ, ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΑΪΔΑΡΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΙΑ!

@ κλαιν

Τι ειναι αυτα που λες ? Τα μετρα αυτα θα τα πληρωνουμε για πολλααααα χρονια. Εχεις τρελλαθει τελειως η εισαι Δ.Υ ?

οι ελεύθεροι επαγγελματίες

φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. είναι δίκαιο αυτό βλ@ξ?

Λούλης

Τράβα γίνε υπάλληλος λέμε, αν αυτό είναι πιο δίκαιο. Δεν πηγαίνεις όμως, διότι δεν θα μπορείς όποτε θέλεις να πίνεις φραπεδάκι με τους ομοίους σου. Καλοπερασάκια.

@

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 1 ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ 10!

Χουβαρνtάς Κυμπαρλίδης

Ε σιγά, και να μην κλείσει 15-20 Φεβρουαρίου, θα κλείσει 8 Μαρτίου. Και αν όχι 8 Μαρτίου, τότε μέχρι το Πάσχα. Και όχι μέχρι το Πάσχα, έως τις Γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο (24, σχεδόν Οκτώβρη δηλαδή). Και αν όχι τότε, μέχρι τα Χριστούγεννα γιατί μετά οι Ευρωπαίοι πάνε για σκι. Και αν όχι τότε, το 2018, κάποια στιγμή. Και αν όχι το 2018, το 2019 (αλλά τότε θα έχουμε εκλογές στην Ελλάδα, οπότε καλύτερα όχι). Και μετά θα υπάρχει και τρίτη αξιολόγηση. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής και συνεννόησης. Άδικα το κουράζουμε και το δραματοποιούμε, αφού κανένας από τους παίκτες δεν θα τολμήσει να πατήσει το κουμπί.

Λούλης

Μα έτσι ακριβώς με αυτές τις τεχνικές γίνεται η εσωτερική υποτίμηση. Νομίζεις ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση και μετά να έχουμε εμείς ανάπτυξη; Όσο τραβάει χρόνια αυτή η ιστορία, τόσο θα παραμένει χαμηλά το ευρώ και θα κερδίζει η Γερμανία από τις εξαγωγές της και από τα τοκοχρεωλύσια τα δικά μας. Στην ουσία, καμία πλευρά δεν θέλει να κλείσει αυτή η αξιολόγηση.

kostas

Εγω περιμενω την καταργηση του ενφια,θα αργησει αλεξη?

Καρανίκας - στρατηγικός σύμβουλος

Θα γίνει αμέσως μετά την καθιέρωση του κατωτατου μηνιάτικου στα 751 ευρώ και της 13ης σύνταξης με βάση το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Περίμενε, οι τελευταίες υπογραφές μένει να μπούνε.

Παλαίμαχος

Ας αφήσουμε πια τα σχόλια, τι και πώς κ.λπ. ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΜΕ !

ΑΙ

Η σωστή ερώτηση είναι με ποιους συντελεστές θα γίνουν οι νέες κλίμακες???

Αποστολής

Άντε να κλείσει ρε παιδια, βαρέθηκα...μου θυμίζει την αξιολόγηση του Σαμάρα - Βενιζέλου, που πονηρά την άφησαν για το τέλος,κ τελικα δεν την έκλεισαν κιολας ,αφήνοντας τα δύσκολα για την επομενη κυβερνηςη..η οποια κ αυτη σε κάθε αξιολόγηση μας βγάζει τα λάδι κ το παει ως το τερμα,"στεγνωνοντας" πολίτες κ κράτος... για αυτο λεω,ας κλείσει τουλαχιςτον ,Γιατι ούτως η αλλος ,χωρις μετρα προληπτικά δεν κλείνει, κ αν τα παμε καλα,κ πιάσουμε τους στόχους ,δεν θα χρειαστει να τα εφαρμόσουμε κιολας. Για αυτο ευχομαι να κλείσει παιδια να μπούμε στην τελική ευθεία ,στην ομαλότητα (δεν λεω τη λέξη "ανάπτυξη ",γιατι οτι κ να λενε οι αριθμοί ,οι πολίτες δεν προκειτε να τη δουν )..

Γελάω με την ουταπία σου μεγάλε!

Σοβαρά τωρα τα πιστεύεις αυτά που λες;;;; ποια ομαλότητα, ποια μέτρα και καλά αν πιάσουμε τους στόχους δεν θα εφαρμοστούν... αστεία λες μάλλον.. Θα φας στο κεφάλι και εσύ και όλοι μας 60 με 80 ευρώ παραπάνω φόρο το μήνα (άρα ένα λιγότερο μισθό) στο τέλος και θα κλαις!!!Ξύπνα!!!! ΔΙώξε

Πέτρος

Σε τι θα βελτιωθεί η ζωή σου αν "κλείσει η αξιολόγηση"; Τι σημαίνει πρακτικά αυτό ξέρεις ή απλά πείστηκες ότι είναι κάτι καλό αυτό και παπαγαλίζεις ό,τι σου πασάρουν τα κανάλια και οι φυλλάδες;

Οξαποδω

Οι Σαμαροβενιζέλοι σε δυομιση χρόνια είχαν κλείσει 4 αξιολογήσεις και έμενε η 5η και τελευταία του 2ου μνημονίου. τώρα αν δεν θυμάσαι γιατί δεν έκλεισε τίποτα το περίεργο. Εξ άλλου 6 στους 10 έλληνες έχουν μνήμη ψαριού οπως έχει αποδειχθεί επανειλλημένα. Για να σου θυμίσω λοιπόν η 5η αξιολογηση δεν έκλεισε γιατί δεν ήθελαν οι δανειστές και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ. Υπενθυμίζω οτι με το κλέισιμο της 5ης και τελευταιας αξιολόγησης τελείωνε και το 2ο μνημόνιο και σύμφωνα με αυτό το ΔΝΤ θα κατέβαλε στην ελλάδα την τελευταία δόση των 7,6 δις. Γιατί δεν ήθελαν οι δανειστές; (To ΔΝΤ;) Μα γιατί ερχόνταν ο Σύριζα, οπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και οπως ήταν σχεδόν σίγουρο οτι δεν θα εκλεγόνταν Πρόεδρος Δημοκρατίας. Και γιατί φοβηθηκαν οι δανειστές τον Τσίπρα; Οχι βέβαια. Απλώς δεν ήθελαν να δώσουν τα ωραία τους λεφτά, 7,6δις, σε κάποιον ο οποίος φώναζε οτι θα σχίσει τις συμφωνίες και τα μνημόνια, θα δίωξει την τροικα κλπ κλπ....

el ep

Σημερα στην Ελλαδα. Ζευγαρι μισθωτων με 2 παιδια και εισοδηματα απο 9000 δηλαδη 18000 πληρωνει φορο 0 ευρω. Ζευγαρι ελευθερων επαγγελματιων με καθαρα κερδη 9000 ο καθενας δηλαδη 18000 πληρωνει φορο 5260. Καιρος λοιπον ειναι να πληρωσουν και οι υπολοιποι. Ζητω το ΔΝΤ

Φωτια και τσεκουρι στα Πασοκικα σκυλια

ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μισθωτός

Δεν μας είπες σε ποια χώρα αναφέρεσαι...Γιατί στην Ελλάδα όλοι έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες...

teo

βαλε και τα μαυρα ομως που εχουν στην ακρη οι Ε.Ε

planet

Πέστα και δεν βάζεις τον τέλος επιτηδεύματος απο 650 ευρώ έκαστος =1300 ευρώ στην καλύτερη επιπλέον των 5260

Αριστερός ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ

19/10/2016: "Οχι μόνο δεν βλέπει τις μειώσεις στις νέες συντάξεις που φθάνουν το 30%, αλλά τάζει και αυξήσεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συνεχίζοντας τον εμπαιγμό των συνταξιούχων και την εκστρατεία παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης σχετικά με τον νέο ασφαλιστικό νόμο. "

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

6756

Ο συνδετικός κρίκος που δημιουργεί ένας Όμιλος με την κοινωνία αποτελεί βασικό συστατικό του DNA του. Ο τρόπος που αυτοπροσδιορίζεται μια εταιρία, που ξεδιπλώνει το χάρτη των αξιών της, αφήνοντας το αποτύπωμά της στην κοινωνία έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για το καταναλωτικό κοινό. Η «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» (ΕΚΕ) δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές και πολιτικές προκειμένου να επιστρέψουν ένα μερίδιο των κερδών τους στην κοινωνία και στους πολίτες.