Εισπρακτικές εταιρείες: Πρόστιμα για παράνομη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων

Εισπρακτικές εταιρείες: Πρόστιμα για παράνομη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων

Παράνομα, σύμφωνα με δύο δικαστικές αποφάσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν σε καταναλωτές εφόσον δεν τους έχουν ενημερώσει ότι έχουν στην κατοχή τους τα στοιχεία τους

Παράνομα, σύμφωνα με δύο δικαστικές αποφάσεις, οι εισπρακτικές εταιρείες   τηλεφωνούν στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια
και στους  κατόχους πιστωτικών καρτών, κ.λπ., εάν   οι Τράπεζες δεν έχουν  προηγουμένως γραπτώς ενημερώσει   ότι μεταβιβάζουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία και εάν οι τελευταίες δεν έχουν ενημερώσει τους δανειολήπτες ότι έχουν στην κατοχή τους τα προσωπικά τους δεδομένα.

Εάν όλα αυτά δεν συμβαίνουν, πέρα από το ότι μπορείτε να μην απαντάτε σε καμία ερώτηση όταν σας τηλεφωνούν οι εισπρακτικές εταιρείες -οι οποίες έχουν πλέον  εκτραπεί με την ανοχή των αρμοδίων κρατικών οργάνων-  μπορεί ο δανειολήπτης να διεκδικήσει την προβλεπόμενη από το νόμο   αποζημίωση για ηθική βλάβη η οποία είναι τουλάχιστον 5.870 ευρώ (συν του νόμιμους τόκους) και να καταφύγει   και στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τις τηλεφωνικές οχλήσεις, πιέσεις, απειλές και απαράδεκτες συμπεριφορές των εισπρακτικών εταιρειών.

Tο υπουργείο Ανάπτυξης για  παραβάσεις των εισπρακτικών εταιρειών ή -όπως είναι η επίσημη ονομασία τους- εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών  μπορεί να υποβάλλει υψηλά  πρόστιμα έως και 500.000   ευρώ και σε   περίπτωση υποτροπής το   πρόστιμο διπλασιάζεται.

Φυσικά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τις δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες, δεν έχει λάβει  καμία μέριμνα. 

Οι δύο αυτές δικαστικές αποφάσεις αποτελούν κόλαφο  τόσο για τις Τράπεζες όσο και για τις εισπρακτικές εταιρείες που κινούνται κατά παράβαση της Ευρωπαϊκης και Ελληνικής νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ., των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Μετά τη δύνη των μνημονίων και την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τους Έλληνες οι εισπρακτικές εταιρείες κινούνται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους οικονομικά εξαθλιωμένους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εισπρακτικές εταιρείες με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν,   τις απειλητικές συμπεριφορές του  προσωπικού τους έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτα προβλήματα υγείας και οικογενειακά δράματα.

Η πρώτη περίπτωση που απασχόλησε τα δικαστήρια αφορούσε πιστωτική κάρτα της οποίας ο κάτοχος της  στην τυποποιημένη αίτηση που υπέγραψε για τη χορήγηση της   αναγραφόταν ότι συναινούσε να διαβιβαστούν τα προσωπικά του δεδομένα σε εισπρακτική εταιρεία.

Σε κάποια χρονική στιγμή ο κάτοχος της κάρτας καθυστέρησε μερικές δόσεις λόγω πρόσκαιρης οικονομικής αδυναμίας.
Αμέσως ξεκίνησαν καθημερινά τηλεφωνήματα στο σταθερό και κινητό του τηλέφωνο από εισπρακτική εταιρεία στην οποία η Τράπεζα   είχε διαβιβάσει τα προσωπικά δυσμενή οικονομικά στοιχεία του. Ο κάτοχος της κάρτας, πλέον του ότι αιφνιδιάστηκε,  παραπονέθηκε  κατ΄  επανάληψη για τη μεταβίβαση των δεδομένων του   και επισήμανε ότι τα κατέχει παράνομα.
Η διαρροή των απόρρητων προσωπικών του δεδομένων  σε τρίτους  χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση,    του προκάλεσε μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή και στράφηκε κατά της Τράπεζας διεκδικώντας το ποσό των 15.000 ευρώ γι την ηθική βλάβη που υπέστη.

 Κατ΄  αρχάς, το Πρωτοδικείο Αθηνών υπογραμμίζει στην απόφασή του (3428/2016) ότι ο όρος που αναφέρεται στην  έντυπη  τυποποιημένη  αίτηση χορήγησης  δανείου ή   πιστωτικής κάρτας για μεταβίβαση των οικονομικών και άλλων δεδομένων του,    δεν σημαίνει ότι παρέχει στην Τράπεζα «τη ρητή συγκατάθεσή του για τη μεταβίβαση» των δυσμενών, κ.λπ. προσωπικών   σε εισπρακτική εταιρεία.
 Για να γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων, πρέπει πρώτα η Τράπεζα  να ενημερώσει για την πρόθεσή της   αυτή το δανειολήπτη ή τον κάτοχο   κάρτας  και αυτός να συναινέσει για τη  μεταβίβασή τους.
Με τη σειρά της η εισπρακτική εταιρεία οφείλει να ενημερώσει εγγράφως το δανειολήπτη  ότι προτίθεται να κάνει χρήση των δεδομένων του   και για το σκοπό που θα τα χρησιμοποιήσει.
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι ο όρος που περιλαμβάνεται στην αίτηση   έκδοσης δανείου ή    πιστωτικής κάρτας   ότι ο αυτών συναινεί στη διαβίβαση των   δεδομένων  του,   δεν σημαίνει τη «συγκατάθεση του  δανειολήπτη για τη διαβίβαση των προσωπικών του δεδομένων σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών».
           
Η Τράπεζα, υπογραμμίζουν οι δικαστές «είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει για την πρόθεσή της να κάνει χρήση των δεδομένων, για την εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, με την οποία συνεργάζεται (επωνυμία, έδρα κ.λπ.),   κάτι  όμως που δεν έγινε.
'Αλλωστε, συνεχίζουν ως «συγκατάθεση»   ορίζεται «η ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βούλησης, που εκφράζεται με τρόπο σαφή και εν πλήρη επιγνώσει, με την οποία το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που τον αφορούν».
Στην περίπτωση αυτή επιδικάστηκε υπέρ του κατόχου της κάρτας το ποσό των 5.870 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά καταναλωτικό δάνειο  5.200 ευρώ.    Η δανειολήπτρια,  μόλις  είχε χειρουργηθεί λόγω αιμαγγειώματος εγκεφάλου, σε συνέπεια να έχει κρίσεις επιληψίας και «ψυχοσιόμορφες εκδηλώσεις» και μετά από κάποιο διάστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου.
Και πάλι η Τράπεζα χωρίς να την ενημέρωση και χωρίς η δανειολήπτρια  να συναινέσει μεταβίβασε τα δεδομένα της σε εισπρακτική εταιρεία, η οποία άρχισε να τη βομβαρδίζει με κλήσεις  στο σταθερό και κινητό τηλέφωνο για την καταβολή   των ληξιπρόθεσμων δόσεων. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούσε είτε η ίδια είτε συγγενικά της πρόσωπα.
Αποτέλεσμα ήταν το Ειρηνοδικείο Αθηνών (απόφαση 273/2016) να επιδικάσει στη δανειολήπτρια 6.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που δέχθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ (34)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ...

ΠΟΛΥ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΝΑ ΠΕΙ ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΔΙΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ Η ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕς Π ΧΡΩΣΤΟΥΝ 50 Η 100 Η 150 ΠΧ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΛΙΚΕΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕς ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ''ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ'' ME ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ...ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΓΗ ΚΛΠ...ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΠΩς ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ???

Λούλης

Αν υπήρχε λύση, να χρώσταγες και να ξεμπέρδευες έτσι απλά, τότε να σταματήσουν και οι υπόλοιποι να πληρώνουν τα κοινόχρηστα. Αφού κι αυτοί θα ξεμπερδέψουν.

οπως το...

περιγραφεις το χρεος ειναι η αφορμη...εαν σου κανουν σπασιματα γραμμη στον εισαγγελεα...μηπως καμμια γκομενα σε εχει βαλει στο ματι και βρηκε αφορμη τα 4 ευρω που ταχα χρουστας??...τοτε που εβαλε τα στολιδια στα κοινοχρηστα και πηρε μιζα 200 ευρω το θυματε???...η εχει αλτσχαιμερ?

Nai kala...

Οταν λεγανε "Θα ερθουν οι κομμουνιστες και θα σας παρουν τα σπιτια" γελουσατε. Τωρα γελαω εγω...

Μανόλης Τιτομιχελάκης

Αν υπήρχε δικαιοσύνη στην Ελλάδα θα απαγόρευε να έχουν εισπρακτικές εταιρείες άνθρωποι που οι γονείς τους υπήρξαν πολιτικοί και κατέστρεψαν τους δανειολήπτες!!!!

χρηστος

Είχα επαγγελματικο δάνειο το πλήρωμα κανονικά.εκλεισα και έμεινα 3 χρονια άνεργος .σταματησα να πληρώνω. Άρχισαν τηλέφωνα στο τέλος ένας θείος μου είπε δώσε το τηλέφωνο μου και πες ότι ειμαι δικηγόρος σου. Ξέρετε τι του είπε ο δικηγόρος της τράπεζας. Συναδερφε δεν μπορείς να τον βάλεις να πληρώσει και θα βγάλεις και εσύ. Φίλοι να μην έχετε εμπιστοσύνη ουε στον δικηγόρος σας όλοι είναι χειρότερη από τον διαολο

tous glentao

Λουλάκο έχεις μπερδέψει κάπως τις επενδύσεις με τις αγορές αγαθών, δεν πειράζει, ξεκαθάρισε λίγο τα πράγματα και ξαναέλα

Λούλης

Για σένα είναι αγορές αγαθών. Για μένα, η οποιαδήποτε αγορά αποτελεί επένδυση και όχι γούστο! Τα γούστα έρχονται μετά, μέσα από τα κέρδη των επενδύσεων.

Νικος

Η σωστη ποινη θα ηταν κλεισιμο των εταιριων

Ναι καλα...

Ασε φιλε, εμεις που εχουμε εταιρειες το καναμε απο μονοι μας. Ειμαι ετοιμος να κλεισω και μενουν τα διαδικαστικα. Ενα ατομο στο ταμειο απο την προηγουμενη εβδομαδα και αλλο ενα στις 30/12 (απο 8 ατομα πριν 3 χρονια) Πλεον ειναι υποχρεωση των Συριζαιων να τους πληρωνουν! Ειμαι σιγουρος οτι απο τα 8 ατομα που ειχα, τουλαχιστον 5 ειχαν ψηφισει Συριζα. Να τον χαιρονται...!

tous glentao

Τους γλεντάω όποτε παίρνουν τηλ με τέτοιο βρισίδι που πρέπει να κοκκινίζουν τα αυτιά τους...με πιάνει και μια ευρηματικότητα που απορώ με μένα...οι γυναίκες αντέχουν περισσότερο πριν το κλείσουν, δεν νιώθουν ιδιαίτερα παρά μόνο αν γίνεις αισχρός, οι άντρες παραδίδονται αμέσως...γλεντήστε τους και σεις, μπορείτε...!!!!!

Λούλης

Και μόνο που χρωστάς, σημαίνει ότι δεν μπορείς να επενδύσεις. Δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα απολύτως! Χωρίς αγορές, το χρήμα δεν μπορεί να "γεννήσει" νέο χρήμα. Άρα, χωρίς αγορές, είσαι τελειωμένος. Μάθε λίγα οικονομικά και θα δεις ποιος γλεντάει ποιον!

Λούλης

Δεν έχει χρήματα να δώσει ο μπαταχτσής, όμως σταθερό, ίντερνετ, κινητό κλπ, αυτά τα έχει μια χαρά! Όταν τα παίρνει, όλα είναι μια χαρά, όταν είναι να τα πληρώσει, τότε θα βρίσκεται στο νοσοκομείο, τότε θα τον πονάει ο κ*λος, τότε όλα τα στραβά. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι το συγκεκριμένο άτομο μπαίνει δια παντώς στην μαύρη λίστα και καθαρίζει η πιάτσα από τέτοιους.

Apostolis

Το όνομα σου τα λέει όλα......ξέρεις οικονομικα τρομάρα σου

πανος μεγαρα

Καμια δουλεια δεν ειναι ντροπη εκτος απο αυτους που παιρνουνε τηλεφωνο απο τις εισπρακτικες!!!

ΕΓΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΑ.......

ΕΓΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΑΘΑ....... ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΝΩΣΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ Κ ΗΛΕΚ/ΝΙΚΩΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΠΟ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΟΦΕΙΛΗ .ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ ΟΦΕΙΛΗ .Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΘΕΙ 5 ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΑ. ΜΙΑ ΑΠΟ ΠΥΡΓΟ ΜΕΤΑ ΑΓΡΙΝΙΟ Η ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΑΡΤΑ ΚΛΠ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΜΟΥ ΕΚΕΙ .Κ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ Κ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ Κ ΘΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΣΑ Κ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΩ ΦΥΛΑΞΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ .ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΚΑΝΑ ΤΟ 2000 Κ ΜΟΝΟ . ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΑΑΑΑΑΡΑ........

loverboy

Στην περίπτωσή σου νομίζω ότι έπεσες θύμα τηλεφωνικής εξαπάτησης,αν φυσικά τα πράγματα έχουν όπως τα περιγράφεις.Για το λόγο αυτό,εάν κάποιος εμφανιστεί στην πόρτα σου ως εκπρόσωπος εισπρακτικής εταιρείας και σου ζητήσει λεφτά,μην δώσεις ούτε σεντ.Καλό είναι να ζητήσεις και νομική βοήθεια εάν οι ενοχλήσεις συνεχίσουν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης