LIVE

Κορωνοϊός

Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Θα οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 - Παρατείνεται στα 32,5 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής - Σε δεύτερη φάση θα μειωθούν τα επιτόκια - Ανεβαίνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου για τα επόμενα χρόνια και θα προκύψει όφελος σε βάθος χρόνου - Κυβερνητικές πηγές: «Εθνική επιτυχία - Πετύχαμε μείωση χρέους 45 δισ. και κλείδωμα επιτοκίων στο 1,5%»

Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Έπειτα από τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, οι κ.κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο επισήμανε ότι «χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» και αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ακολούθως να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος και προσθέτοντας ότι εντός των επόμενων ημερών οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε ότι δεν είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, καθώς εξ αρχής είχε συμφωνηθεί ότι αυτά συνδέονταν με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι, πέραν όλων των άλλων, το Ταμείο επιθυμεί να υπάρξουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και ο τρόπος λειτουργίας της να «ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Επιπρόσθετα και εφόσον υπάρχει συμφωνία το Ταμείο θα πρέπει να καταρτίσει τη δική του Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί με τη σειρά του υπογράμμισε: « Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα στις μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν θετική αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του εντός των επόμενων μηνών και χρόνων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες είναι εφικτές, ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ απορύθμισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης:

* Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, που αυξάνεται σε 32,5 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.

* Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.

* Το τρίτο αφορά τα ομόλογα που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε, ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

«Θολό τοπίο» για πλεονάσματα και ΔΝΤ

«Θολό» παραμένει, πάντως, το τοπίο αναφορικά με το ζήτημα της διάρκειας του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα πέρα του 2018, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να λέει πως αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί το 2018 και όχι σήμερα, καθώς προέχει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, πέραν του 2018, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως δεν υπάρχει κάποια απλή λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις οπτικές των κρατών μελών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το χιούμορ του, καθώς, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις δύο αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, τόνισε: «Μακάρι να υπήρχαν δύο απόψεις. Στο τραπέζι νομίζω ότι υπάρχουν 19 διαφορετικές γνώμες, γι' αυτό αφήσαμε τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα για αργότερα».

Αναφορικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως προϋπόθεση για την θετική απόφαση του ΔΣ του,  είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση για το 2017 και το 2018.

«Ελπίζαμε να συμφωνήσει να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόλις υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, αλλά, για να είμαι ρεαλιστής, αυτό δεν είναι δυνατό. Θα πάρει χρόνο και θα μας πάει στο νέο έτος» είπε χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές: Εθνική επιτυχία

Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ «κλείδωσαν» τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αποτελεί εθνική επιτυχία» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

«Θετική εξέλιξη στο Eurogroup. Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Συνεχίζουμε για εργασιακά και πλεονάσματα μετά το 2018» έγραψε, από την πλευρά του, στο Twitter, ο Νίκος Παππάς.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα ελληνικά

To Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά στην επίτευξη μιας πλήρους τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement) μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος επιβεβαιώνει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,75% επί του ΑΕΠ κι επιτρέπει την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που εγκαθιστά ένα αυθεντικό κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους Έλληνες.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ), αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Σε αυτές περιλαμβάνονται επιπρόσθετες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και την απομάκρυνση των εμποδίων στις επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνει πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017 ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Υπερ-ταμείου ώστε αυτό να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ για το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα.

Το Eurogroup σημειώνει ότι το δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα πρέπει να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Για να εξασφαλίσουν την βιώσιμη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να συμφωνήσουν με τους Θεσμούς σε συγκεκριμένο μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους με στόχο να επανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με βάση τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του EuroWorking Group, τα οποία θα εφαρμοστούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

    Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF εντός της τρέχουσας σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης έως τα 32,5 χρόνια
    Την άρση των ανοδικά κλιμακούμενων περιθωρίων των επιτοκίων που αντιστοιχούν σε 200 μονάδες βάσης στην εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017
    Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα. Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να επανεκίνησουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε Staff-Level agreement το συντομότερο με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να στηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων υπό τον όρο ότι το πακέτο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου δημοσιονομικού μηχανισμού που συμφωνήθηκε στην πρώτη αναθεώρηση, εφαρμόζεται όπως έχει συμφωνηθεί.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, όπως επίσης οι όροι και οι στόχοι, θα ελέγχονται συχνά με βάση τα δεδομένα από τους θεσμούς.

Η αποστολή του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο από τη στιγμή που υπάρξει ένα Staff Level Agreement, σε συνάφεια με τις πολιτικές του Ταμείου.

Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενεργειών που σχετίζονται με την δεύτερη αξιολόγηση και η ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή θα ανοίξουν το δρόμο για τον ESM να εγκρίνει το MoU.

Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα αγγλικά

Eurogroup statement on Greece
   
The Eurogroup welcomes the progress that has been made in reaching full staff-level agreement between Greece and the institutions in the context of the second review of the ESM programme. In particular, the Eurogroup welcomes the agreement with the European institutions on a budget for 2017, which confirms the agreed primary balance target of 1.75% of GDP and which allows for the national rollout of the Guaranteed Minimum Income (GMI), which establishes a genuine social safety net. The Eurogroup notes that staff-level agreement should include measures to reach the agreed fiscal target for 2018 (a primary balance of 3.5% of GDP), as well as reforms to enhance growth and cost competitiveness, including further substantial reforms of the labour market, the opening up of closed professions and the removal of barriers for investment.

In particular, the Eurogroup recalls that the appointment of the members of the Board of Directors of the Hellenic Corporation of Assets and Participations (HCAP) should be implemented before the end of January 2017 to make the fund fully operational.

The Eurogroup recalled that the primary surplus target of 3.5% of GDP reached by 2018 should be maintained for the medium-term. We also recalled the importance of a fiscal trajectory that is consistent with the fiscal commitments under the EU framework. In order to ensure compliance with the fiscal targets in a sustainable manner after the completion of the programme, the Greek authorities commit to agree with the institutions on a mechanism and structural measures that would ensure this.

Today the Eurogroup discussed again the sustainability of Greek public debt with the objective to regain market access. In this context, the Eurogroup endorsed today the full set of short-term measures on the basis of proposals by the ESM and preparatory work by the EWG, which will be implemented by the ESM following this meeting.  Those measures will consist of:

    The smoothening of the EFSF repayment profile within the current weighted average maturity of up to 32,5 years;
    The waiver of the step-up interest rate margin amounting to 200 bps related to the debt buy-back tranche of the 2nd Greek programme for the year 2017;
    The use of the EFSF/ESM funding strategy as markets allow to reduce interest rate risk without incurring any additional costs for former programme countries. This measure will be implemented through: (i) exchanging the EFSF/ESM back-to back notes supporting the bank recapitalization loans to Greece, (ii) the ESM entering into interest rate swaps to mitigate the risk of higher market rates and  (iii) introducing matched funding for future disbursements to Greece under the current programme.

The short-term debt measures will have a significant positive impact on the sustainability of Greek debt.

The Eurogroup calls upon the institutions and Greece to swiftly resume negotiations in order to reach staff-level agreement as soon as possible, based on a shared conditionality, as agreed in August 2015, and mandates the EWG to assess this. The Eurogroup stands ready, in line with usual practice, to support the completion of future reviews provided that the policy package, including the contingency fiscal mechanism as agreed in the context of the first review, is implemented as planned. The Eurogroup confirms that the programme implementation, as well as policy conditionality and targets, will be reviewed regularly based on input from the institutions.

The IMF staff reconfirmed today its intention to recommend to the Fund's Executive Board a new financing arrangement for Greece as soon as possible once staff-level agreement is reached in accordance with established Fund policies.

The full implementation of all prior actions related to the second review and the completion of national procedures would pave the way for the ESM governing bodies to approve the supplemental Memorandum of Understanding.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (147)

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ...

τωρα ησυχασα... το 2060 θα εχει μειωθεί το χρεος 20% ...σε τοσο μ@λα@κες απευθύνονται? τους χρειαζετε Γουδι...προδοτες...

Αντιδραστικο βλήμα

Καλά ρε αναρχο φασίστες, εγώ θυμάμαι πως οι ΣΑΝΕΛ μιλούσαν για ονομαστική διαγραφή του επαχθους χρέους!!! Τώρα τι έγινε ? Κερδαμε Κερδαμε Κερδαμε μπροθυπουργέ μου? Κατεβάστε το σανο γιδια, ο Αλέξης μίλησε

κκ

Άλλαξε όνομα και το "μνημόνιο", τώρα το λένε "ελάφρυνση του χρέους". Με τους άχρηστους πολιτικούς που έχουμε σήμερα, όλο μνημόνια θα μας έρχονται στο κεφάλι.

Dim46

Άμα βλέπετε κ πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την νέα επιτυχημένη διαπραγμάτευση..ΠΑΜΕ βουρρρρ για φούντο...

Αλεξης ο αρχι-τρολ....

Θα κανουμε δημοψηφισμα αν ο λαος θελει τεταρτο μνημονιο και μειωση χρεους εως το 2558!Δεσμευομαστε να πληρωνουμε μισθους ,συνταξεις με εγγυηση ελαχιστου μισθου και συσσιτιο με κουπονια.Και μην ξεχνατε οτι αυτο ειναι δεσμευση!A και κατι αλλο...γκοου μπακ κυρια Μερκελ!!!

ΠΡΩΗΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

45 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΤΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ;;;; ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ!!! ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΕΠΙΤΥΧΗΣ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!

ΠΡΩΗΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ No2

Μπράβο σύντροφε, μετά από τέτοια επιτυχία της κυβέρνησης, την σιχάθηκα και φεύγω σήμερα από ΝΔ. Να συντονιστούμε εμείς που αποχωρούμε από ΝΔ να φτιάξουμε μια οργάνωση πολιτικών μεταναστών στο Σύριζα.

anti

Μέχρι το 2060, τότε θα είμαστε όλοι κάτω από την γη και θα βλέπουμε τα ραδίκια ανάποδα. Όπως λένε ζήσε να φας τριφύλλι. Μέχρι τότε θα έχουν περάσει τουλάχιστον 20 κυβερνήσεις, αν υπάρχουμε γιατί με αυτά τα μέτρα και το ξεπούλημα, ή θα γίνουμε πάλι Οθωμανική αυτοκρατορία, ή δούλοι ,σικ, των Γερμανών, και των ντόπιων πολιτικών μας, που είναι όλοι τους οι καλύτεροι σύμμαχοι, μαζί τα τρώνε που έλεγε και ο Παγγαλος.

Alexis

Πονηρούλης, όπως πάντα, ο Τσίπρας. Συμφώνησε για πλεονάσματα 3,5% και για μετά το 2018 γνωρίζοντας ότι δε βγαίνουν αλλά τα φόρτωσε στους επόμενους μήπως αποτελέσουν σύντομη παρένθεση. Όσο για τα πανηγύρια για το κλειδωμένο επιτόκιο 1,5% σε ορισμένα δάνεια, μέχρι προχτές έβριζε τους εταίρους - δανειστές ως τοκογλύφους, τώρα πανηγυρίζει για το 1,5% γιατί γνωρίζει ότι κάτω από 4,5% δε μπορεί να πετύχει βγαίνοντας στις αγορές. Τον έχει ήδη γράψει όμως η ιστρορία ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που πέρασε από τη νεότερη ελληνική ιστορία, οπότε ας μην μας παραξενεύουν κι αυτά. Βέβαια για τις προβλέψεις των εταίρων μέχρι το ... κοντινό 2060, δεν είναι καν άξιες σχολιασμού. Εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, κι αυτοί κάνουν προβλέψεις για μετά 45 χρόνια, χώρια που οι περισσότεροι έλληνες θα έχουν αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο.

εθνικιστης

Οσο ανεβαινουν τα εθνικιστικα κινηματα σε ολη τη ευρωπη , τοσο θα σφιγγουν τα ποπακια .Η αριστερα ειναι καρπαζοεισπρακτορες σε ολη την ευρωπη. Αλλοι αποφασιζουν. Ενα θα σας πω. Μονο για το 2017 θα δωσουμε ως χωρα 13,7δις μονο για τοκους !! Ειπατε τιποτα ? Για ποιον δουλευει ο Τσιπρας ? Μηπως για τον Σοιμπλε και τους τοκογλυφους ? Συριζαιοι . 13,7 ναναι οι ωρες σας .

Γ

Τοκογλύφοι με τόκο 1%; Άστο, δεν τόχεις, ασχολήσου με το ποδόσφαιρο καλύτερα

Δεν είμαι συριζαίος αλλά...

....μπράβο στον Αλέξη πήρε γενναίες αποφάσεις και συνεχίζει, κάποιοι άλλοι βλ Σαμαράς , Βενιζέλος το βάλανε στα πόδια...πάρτε το χαμπάρι μεγάλος πολιτικός μετά το 2010 είναι αυτός που εφαρμόζει καλύτερα τα μνημόνια με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος...και ο Αλέξης με τον Καμμένο αντέχει τόσο καιρό με 153 ενώ οι άλλοι διαλύθηκαν από 170 και από 160...δεν είχαν το πολιτικό σθένος για τίποτα, αυτοί και αν ήταν καρεκλοκένταυροι, το μυαλό τους μόνο στην επόμενη εκλογή..Αλέξη από δω και πέρα μαζί σου..κάντο πλήρως σοσιαλοδημοκρατικό το κόμμα, παράτα τον Fidel καi prox;vra

Ελα τώρα

ΕΙΣΑΙ Συριζαίος. Και όσο για γενναίες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πες έστω και μία. Το ό,τι ανέβασε τους φόρους δεν βοηθά σε τίποτα χωρίς μεταρρυθμίσεις (και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν, απλά ήταν πιο ικανοί στο πως διεκπεραίωναν τις υποθέσεις τους). Να σου θυμίσω πως Σαμαράς, Βενιζέλος κλπ όχι μόνο δεν το έβαλαν στα πόδια αλλά προσπάθησαν να κάνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις τότε που ο Τσίπρας και τα τσιράκια του έσκουζαν σαν μαϊμούδες κάθε φορά που άκουγαν για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και πιπίλιζαν το κεφάλι του κοσμάκη να βγει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί (για να μην πω πως οι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχαναν ευκαιρία να βάλουν φωτιές σε αυτοκίνητα και να σπάσουν βιτρίνες μαγαζιών). Και επιπλέον ήταν ο Τσίπρας που προκάλεσε τις εκλογές και τους έδωσε δρόμο, τάχα για να τα καταφέρει καλύτερα.

khaki

νταξ, μας έπεισες. το σανουδάκι σου και ύπνο γρήγορα, ατιμούλικο, πέρασε η ώρα.

.

Κόψε το σανό, σε χαλάει ...

Kostas

Την παλεύεις;

ΠΡΩΗΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Νο2

Μπράβο και πάλι μπράβο. Είχα σφίξιμο και μετά από την απόφαση νιώθω ήρεμος. Η ελπίδα επιτέλους ήρθε. Μετά την απόφαση χαλάρωσα. Θα πάρω αύξηση, θα πληρώσω λιγότερους φόρους, δεν θα πληρώσω ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας και η αγορά θα ανεβάσει τζίρο 100%. Άνοιξαν οι δουλειές. Τηλεφώνησαν στα άνεργα παιδιά μου και αύριο τους κάλεσαν για δουλειά. ΜΠΡΑΒΟ. Αλέξη κάνε εκλογές τώρα. Θα πάρεις 90% (άσε από 3% για Λεβέντη, ΑΝΕΛ και ΧΑ για πολυκομματική ποικιλία) και θα δείξεις στο ΚΚΕ τι εστί αριστερά (εσύ Λαφαζάνη με τη Ζωή είστε πια γατάκια).

Monreal

Καληνύχτα Ελλάδα!Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω εδώ πέρα.Με το που τελειώσω με το πανεπιστήμιο την κάνω έξω.Εδώ εκτός απο το οτι θα πεθάνω φτωχός...Κινδυνεύει και η ζωή μου.Αν θα υπάρχει αυτή η χώρα σε δέκα χρόνια θα είναι θαύμα..!

Και

πολυ καλα θα κανεις...Εδω θαυμα ειναι να βρει καποιος εργασια πανω σε αυτο που εχειι σπουδασει

Ελεος

Στα τσακιδια προδοτη! Μακαρι να πληρωνεις για να απολαυσεις τα καλη της πατριδας μας! Οπως τα τουριστακια, ουστ

Foufoutos

Esena perimenane Gastarbeiter... Kopiase na doume posa apidia pianei o sakos...Nomizete oti h zwh eksw einai eukoli h tha sas exoun sta opa opa...

οχι

οχι ρε φιλε,,,μη λες τετοια πραγματα βραδυατικα,,,πως θα κοιμηθουμε τωρα μου λες?ευτυχως προλαβα και εφαγα γιατι με την ανακοινωση της φυγης σου θα μου κοβοταν σιγουρα και η ορεξη,,,

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης