Δεν κλείνει η αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου - Πάνε για διαπραγμάτευση μέχρι το Γενάρη

Δεν κλείνει η αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου - Πάνε για διαπραγμάτευση μέχρι το Γενάρη

Παραμένει η «τρύπα» 600 εκατ. για το 2018

Για διαπραγμάτευση διαρκείας για τα νέα μέτρα λιτότητας και τις μεγάλες ανατροπές στους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζουν πλέον κυβερνητικές πηγές.

Όπως και επισήμως αρχίζει πλέον να διαρρέεται, η β΄αξιολόγηση δεν θα κλείσει ούτε στις 5 Δεκεμβρίου, ούτε μέχρι τα τέλη του 2016, αλλά σε κάποιο έκτακτο ​Eurogroup
που ίσως συγκληθεί στις αρχές Ιανουαρίου, ή στο προγραμματισμένο για τις 23 του μηνός εκείνου.

Πάση θυσία όμως η κυβέρνηση θέλει να επιδείξει πρόοδο και να επιτύχει κάτ’αρχήν συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Για τον σκοπό αυτό, μετά το χθεσινό 12ωρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (από το μεσημέρι έως και μετά τα μεσάνυχτα) η «παρέλαση» υπουργών θα συνεχιστεί σήμερα και έως το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Επί τάπητος θα τεθούν από το πρωί σήμερα οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υπεχρεωμένων επιχειρήσεων με τους πιστωτές τους (δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές, εργαζομένους κλπ), οι ανατροπές στην αγορά που προτείνει ο ΟΟΣΑ (δηλαδή τα υπόλοιπα μέτρα της 1ης και 2ης εργαλειοθήκης και ολόκληρη η 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ), η Διοικητική Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, οι παρεμβάσεις στην Παιδεία για τις οποίες δεν επετεύχθη ούτε χθες συμφωνία, τα μέτρα καταπολέμησης της Διαφθοράς κλπ.
 
Στο παρασκήνιο πάντως, η κυβέρνηση ποντάρει στο απροκάλυπτο «σπρώξιμο» που δέχεται από τους ευρωπαίους εταίρους στα δημοσιονομικά, προκειμένου να αποφύγει -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- να αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητος, πέραν όσων ήδη δρομολογούνται από 1-1-2017.
 
Ωστόσο για τα δημοσιονομικά δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη του το ΔΝΤ, που θα θέσει τους δικούς του όρους όταν ξεκινήσει η συζήτηση για την συμμετοχή του με νέο δάνειο ύψους περίπου 6 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον παραμένει ανοικτή η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δρομολογήσει για το 2018 και αποτελεί μέρος της β΄αξιολόγησης που πρέπει να κλείσει άμεσα, αλλά οι θεσμοί αμφισβητούν την απόδοση των μέτρων που τους παρουσιάζει.
 
Ατέρμονες διαπραγματεύσεις

Και παρότι έχουν αρχίσει ήδη οι υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» που είχε χαράξει η κυβέρνηση, με τους ελευθέρους επαγγελματίες να αποκλείονται τελικά από τις ρυθμίσεις και το «κούρεμα οφειλών» που σχεδιάζονται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, και τον συνδικαλιστικό νόμο, η κυβέρνηση κρατά για το τέλος τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις που καλείται για τις ομαδικές απολύσεις και το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 
«Θέλουμε κάποια θέματα να τα αφήσουμε για αργότερα, όταν θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος» λέει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση μπαίνει στην λογική της «αντιπαροχής» και της χρονικής μετάθεσης της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
 
Σε τέτοια περίπτωση, αν δεν κλείσουν τα θέματα αυτά ως τις 10 Δεκεμβρίου, οπότε η κυβέρνηση θα έχει περάσει από την Βουλή την μεγάλη μάζα των νέων διατάξεων που απαιτούνται, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θέλει να αποσπάσει μια πολιτική συμφωνία για «χέρι με χέρι» ανταλλαγή των μέτρων λιτότητος και διαρθρωτικών αλλαγών που θα λάβει με τα πρώτα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα δώσουν οι ευρωπαίοι, ώστε στη συνέχεια να παραδώσει και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα προκειμένου να πάρει κάτι παραπάνω στα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
 
Τα μέτρα λιτότητας που θα δεσμεύεται να λάβει –και πριν τουλάχιστον θέσει τους όρους το ΔΝΤ- θα αποτυπώνονται στα κείμενα συμφωνίας που ετοίμασαν οι Ευρωπαίοι και έστειλαν προς υπογραφήν στην κυβέρνηση. Μετά τις όποιες αλλαγές τυχόν συμφωνηθούν έως την Τρίτη ή και εξ αποστάσεως έως τις 5 Δεκεμβρίου, τα μέτρα αυτά θα περνούν προς ψήφιση από την Βουλή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου –ή και ακόμα παραπέρα.

Βίντεο: Συνεχείς συναντήσεις στελεχών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Αλήθεια ποιος πληρώνει όλες αυτές τις συναντήσεις στο HILTON ?

αυτο το υπουργικο συμβουλιο

θα μεινει στην ιστορια θα ειναι ενα παραμυθι για πολυ γελιο για τις μετεπειτα γενιες

Panos

Γνωρίζουμε ποιοι θα πληρώσουν πάλι, οι φτωχοί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

poly_main01

Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν σήμερα ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση του ισχύοντος πλαισίου μετά τις 28 Φεβρουαρίου – Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων

oiks

Στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο» θα τεθεί και το ζήτημα με τα αναδρομικά που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι