Reuters: Δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία αν η Ελλάδα δεν πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ

Reuters: Δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία αν η Ελλάδα δεν πληρώσει ΔΝΤ και ΕΚΤ

Αυτή θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης προς την Αθήνα - Μέσα στον Μάιο 1 δισ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ και ακόμη 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης δεν πρόκειται να κατεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, αυτή η στάση θα μπορούσε να κρατήσει τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της Φρανκφούρτης. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μέσα στον Μάιο 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και ακόμη 7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ήδη υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα έχει να αποπληρώσει, όσο δεν καταλήγει σε συμφωνία με τους δανειστές της.

Εφόσον αυτή η πρωτοφανής αδυναμία επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να θέσει το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπό αμφιβολιών και να εγείρει διάφορα ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, που θα περιλαμβάνει πληρωμές σε άλλους επίσημους πιστωτές ή σε ιδιώτες δανειστές- κάτι που θα επιδείνωνε τα προβλήματά της.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, οι απόψεις των οποίων καθορίζουν αν η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρο για τη χορήγηση δανείων στις τράπεζες της, σημειώνουν πως μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα στιγματίσει τη χώρα σε σημείο χρεοκοπίας.

Αυτή η απόφαση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς θα διατηρήσει τον μηχανισμό στήριξης που κρατάει την Ελλάδα εν ζωή και έχει να κάνει με τον ELA (με τις ευλογίες της ΕΚΤ). Οι Standard & Poor's, Fitch και DBRS, τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης παγκοσμίως, ισχυρίζονται πως μια αποτυχία πληρωμής από την Ελλάδα, σαφώς και θα στείλει ακόμη πιο βαθιά την Ελλάδα στα «σκουπίδια (junk)» από άποψη βαθμολόγησης, αλλά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.

Ο Φρανκ Τζιλ της S&P, λέει: «Αν η Ελλάδα, για οποιονδήποτε λόγο, δεν προχωρήσει σε πληρωμές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστά αθέτηση, σύμφωνα με τα κριτήριά μας, καθώς δεν αποτελούν τον ''επίσημο τομέα χρέους'' της χώρας. 

Όπως φάνηκε και το 2012, το παράδειγμα είναι ενδεικτικό: Μόνο όταν και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν πως η Αθήνα χρεοκόπησε, η ΕΚΤ είπε πως δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τον ELA.

Την ίδια άποψη με την S&P έχει και η DBRS, σύμφωνα με όσα λένε οι επικεφαλής αξιολόγησης δημόσιου χρέους της εταιρείας, Εντ Πάρκερ και Φέργκους ΜακΚόρμικ. Η Moody's, από την μεριά της, συμφωνεί με την άποψη ότι μια χαμένη πληρωμή προς το ΔΝΤ δεν θα σημάνει τίποτα, αλλά διαφοροποιεί την άποψή της ως προς την ΕΚΤ. Η κορυφαία αναλύτρια της εταιρείας για την Ευρωζώνη, Ντίτμαρ Χόρνουγκ λέει πως αν η Ελλάδα δεν πληρώσει την ΕΚΤ αυτό θα σημαίνει χρεοκοπία. Πάντως, ο κίνδυνος ενός «cross default», ως αποτέλεσμα μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, φαίνεται να είναι ελάχιστος, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες. Δηλαδή, δεν θα επηρεάσει άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ελληνικού χρέους.

Κατά τον Γιάννη Μανουηλίδη της Allen & Overy, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, θα μπορούσε, τεχνικά, να δώσει τη δυνατότητα στον EFSF να απαιτήσει την άμεση εξόφληση ενός εκ των μεγάλων δανείων της Ελλάδας. Βέβαια, το EFSF ελέγχεται από την κυβέρνηση, επομένως είναι εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την Fitch, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ, αν η Ελλάδα δεν την αποπλήρωνε, δεν θα ήταν να την αποκόψει από τον ELA, αλλά να αυξήσει το κούρεμα που εφαρμόζει σε τίτλους του Δημοσίου, όταν αυτοί χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τα μετρητά που θα απέμεναν στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη στιγμή, το μέσο κούρεμα προς την Ελλάδα φτάνει στο 35% - σε κάποιες περιπτώσεις και μικρότερο. Άρα, αν το ποσοστό αυξανόταν, η πίεση προς την Αθήνα θα αυξανόταν αυτόματα.

Πάντως, και οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης σημειώνουν πως δεν θα ήταν καλή ιδέα να μην αποπληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

cia

Οι αγορές δεν αντέχουν χρεωκοπία χώρας εντός ευρώ. Δεν το θέλουν, δεν θέλουν τέτοια ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ τώρα. Απλώς για λίγο τα παγκόσμια χρηματιστήρια και οι κερδοςκόποι θα βρουν ευκαιρία να ξεφουσκώσουν από το ράλι των τελευταίων χρόνων και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Γνωρίζουν άπαντες ότι ενδεχόμενη στάση πληρωμών σε πιστωτές ή έστω καθυστερημένες πληρωμές δόςεων, αργά ή γρήγορα στο εσωτερικό θα πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες θα συντονίζουν οι εταίροι. Οι εταίροι σε συνέργεια με τους εγχώριους υπαλλήλους τους στη Βουλή και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ θα ρίξουν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα πάνε σε συμφωνία με τους πάτρωνές τους. Απλά πράγματα. Ο Σύριζα για να αντέξει τέτοιο πόλεμο πρέπει να έχει μεγάλα μέζεα, που δε το βλέπω...

ανεκδοτο

Σε ενα ερημικο δρομο,προχωρουσαν πεντε φιλοι.ενας κουτσος,ενας κουλος,ενας κουφος,ενας τυφλος,και ενας καραφλας.Σε καποια στιγμη,λεει ο κουφος:ρε σεις,κατι ακουω ναι λεει ο τυφλος και γω κατι βλεπω να το βαλουμε στα ποδια λεει ο κουτσος να τον πλακωσουμε στο ξυλο λεει ο κουλος..και λεει ο καραφλας:σκαστε ρε σεις,μου σηκωθηκανε τα μαλλια της κεφαλης μου.......

Notary

Διάβασε τα συμβόλαια και τους όρους και μην ανησυχείς. Όλα θα τα πάρουν (μαζί με τους τόκους) και όχι τόσο ευγενικά.Αν ήταν έτσι κανείς δεν πλήρωνε κανέναν.Αυτοί που σου τα λένε απλά και όμορφα θα είναι οι πρώτοι που θα εξαφανιστούν ή θα πίνουν στην υγεία του κορόιδου.Αυτά είναι επιχειρήματα για τα καφενεία και τακτικές συνδικαλιστών του δημοσίου που είχαν όμως σίγουρη δουλειά.Παραπέρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά... ΣΚΛΗΡΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ.Προσγειωθείτε...

??

γεια σου ρε Νικολα, τελικα δεν ξερω ποιος ειναι ο ψεκασμενος, μαλλον εσυ Αν δεν εχεις καταλαβει οδηγουν την κυβερνηση σε εσωτερικη σταση πληρωμων, να πεσει εκ των εσω..... υπομονη λιγες βδομαδες εμειναν, την επομενη μισθοδοσια/συνταξεις δεν τις εχουν με τη καμια λεφτα απο εντοκα παπαλα (εχουν ηδη συμπληρωσει το οριο των 15 δις) θα πεσουν απλα. αυτο θελουν και οι ευρωπαιοι αλλα και εμεις, τουλαχιστο οσοι απο εμας δε μασαμε σανο

Εξακολουθείς...

να γράφεις ανοησίες. Αν δεν το κατέχεις, ρώτησε. Δεν είναι κακό να μαθαίνεις. Αναφέρθηκε και παρακάτω. Μισθοί και συντάξεις μπορούν να πληρώνονται συνεχώς αν δεν πληρώνεις ΔΟΣΕΙΣ!!! Απλά μαθηματικά είναι. Δεν χρεοκοπείς έτσι. Αναιμικά ναι, δύσκολα ναι, χωρίς πληρωμές σε ιδιώτες ή επιδόματα, με καθίζηση της εσωτερικής αγοράς, ναι. Αλλά μισθούς και συντάξεις μπορεί να πληρώνει το κράτος για μήνες αν δεν πληρώνει ΔΝΤ και ομόλογα ΕΚΤ. Αυτό το ξέρουν και οι αγορές και το κάνουν όχι για να εκβιάσουν καταστάσεις εσωτερικά, αλλά για μην διασπαρεί πανικός και αναταραχή ευρύτερα στην ευρωζώνη. Τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. Απλά πραγματάκια...

Διογένης

Κακά τα ψέματα, αυτή η ανοχή θα είναι καθαρά χρονική. Δηλαδή, το να μας θεωρήσουν σε καθεστώς πλήρους χρεωκοπίας απλώς θα πάρει μερικές ημέρες/εβδομάδες, ίσως και μήνες καιρό ακόμη. Προφανώς, όσο υπάρχει η δυνατότητα συμφωνίας, υπάρχουν είτε πολιτικές πιέσεις, είτε αυτογνωσία στους οίκους ότι δεν θα πάρουν μια τόσο σοβαρή απόφαση, όταν σε μερικές ημέρες μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Κοινώς, δίδουν ακόμη λίγο χρόνο στην ευρωζώνη και στη Ελλάδα. Αλλά αν πιστέψει ο Αλέξης ή ο μέσος Συριζαίος "χα! για δες, μας φοβουνται δεν τολμούν να μας κηρύξουν χρεωκοπημένους, άρα έχουμε το πάνω χέρι" θα είναι ακόμη πιο αυτοκαταστροφικό λάθος.

NIKOS

ΕΣΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΓΙΑ 7 ΔΙΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ 300ΔΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ. ΚΟΥΚΟΥΡΙΚΟΥ....

vassilis

Τα 300 δις δε χάνονται ποτέ κορόιδο..είναι σε αγγλικό δίκαιο και θα σε κυνηγάνε μια ζωή...χαχχα...δε ξεχρεώνεις ποτέ ακόμα και σε δραχμή τα πληρώνεις σε ευρώ και χάνεις και περιουσιακά στοιχεία με κατασχέσεις κλπ....

Στα πόσα

υποθέτεις θα την αφήσουν που να ξέρουμε τουλάχιστον μέχρι πότε δεν είναι απαραίτητο να πληρώνουμε, μην πάνε και τζάμπα τόσες δόσεις?

ΣΥΜΗ 3064 ΚΑΤΟΙΚΟΙ

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΟΣΗ, ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟ, ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ (ΔΕΝ ΕΧΩ, ΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ). ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΘΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ, ΞΟΔΕΥΕΙ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ, ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ Α-ΣΧΕ-ΤΗ, Υ-ΠΟ-ΠΤΗ ΚΑΙ ΘΟ-ΛΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΨΙΛΟΦΑΣΙΖΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Κονσερβιοκούτι

Τα "7εκατ. ευρώ της ΕΚΤ του Ιουνίου!!!...." θα τα πληρώσω... εγώ.....

Μπρουσκος Γαληνιος

Αυτό ειναι σίγουρο οτι δεν θα τους πληρώσει !!! Μετα δεν ξέρουμε τι θα γίνει ;;;

ΑΚ

Πολύ έξυπνη κίνηση. Κρατάνε ανοιχτές τις τράπεζες μέσω ELA, δεν προκαλούν έξοδο από το ευρώ, αλλά εξοντώνουν το δημόσιο και την κυβέρνηση μέσω της απουσίας νέου δανείου. Δε θα υπάρχει νέο δάνειο, η ρευστότητα του δημοσίου είναι ήδη διαρκώς μειούμενη, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ήδη εξαφανιστεί. Με άλλα λόγια, εντός ολίγων εβδομάδων, μολονότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές, η κυβέρνηση δε θα έχει φράγκο να δώσει σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Και χωρίς κανείς να μπορεί να ρίξει την ευθύνη στους ξένους. Την ευθύνη θα τη φέρει όλη αυτή η κυβέρνηση των σούργελων.

kokos

Η οποία υποδηλώνει και φόβο λέω εγώ.... Μας αφήνουν οι τοκογλύφοι να φύγουμε;;; ΜΠΑΑΑΑΑΑ

Ακης

Καλα δεν ξερεις οτι ο προυπολογισμος χωρις τα κερατιατικα ειναι πλεονασματικος? Πληρωνει μισθους συνταξεις και εχει και ρεστα. Ελεος με την κινδυνολογια.

Ta Psemata Teliosan

Bingo! And we have a winner. The end is near and they won't be able to blame the foreigners. Brilliant strategy.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης