Γιούνκερ και Μοσκοβισί: Η νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις

Γιούνκερ και Μοσκοβισί: Η νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις

Αντικαγκελάριος Γερμανίας Γκάμπριελ: Η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Σκληρή γραμμή από τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας: «Όχι» στη διαγραφή χρέους, η επαναδιαπραγμάτευση επιμέρους ζητημάτων θα προκαλέσει αστάθεια, θέλουμε να αποφύγουμε «βρώμικη έξοδο» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Γιούνκερ και Μοσκοβισί: Η νέα κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις
Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις ενόψει των εκλογών της Κυριακής έστειλαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και το Νταβός της Ελβετίας, ξεκαθαρίζοντας πως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί στο ακέραιο τις δεσμεύεις έναντι των εταίρων της.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως «δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην παρούσα πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα. Εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει. Το μόνο που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση».
 
Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή από το Νταβός της Ελβετίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε επανέλαβε τη σαφή θέση της Κομισιό, πως δηλαδή η Επιτροπή θα συνομιλήσει με οποιαδήποτε κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο πως θεωρεί αναγκαία συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Αυτή η εβδομάδα ανήκει στους ψηφοφόρους. Οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι είδους πολιτική επιθυμούν να ακολουθήσει η χώρα τους. Η Επιτροπή επιθυμεί να μπει σε μια νέα φάση με την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση δεν είναι μόνο από το κράτος, αλλά από την ίδια τη χώρα».
 
Παράλληλα, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από το Νταβός, υποστήριξε πως η Ελλάδα εφαρμόζει μια δίκαιη συμφωνία και κάλεσε τη χώρα να παραμείνει στην τροχιά των μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να εξηγήσουμε τη σειρά των μεταρρυθμίσεων στους Έλληνες ψηφοφόρους, αλλά πρέπει φυσικά να λαμβάνουμε υπόψη και τους δικούς μας φορολογούμενους» υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.  

 
Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άλεξ Σταμπ, μιλώντας στο ίδιο πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σχετικά με την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε πως «η φινλανδική θέση είναι πως θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύ δύσκολο για εμάς να συμφωνήσουμε με διαγραφή χρέους στην παρούσα συγκυρία. Μπορούμε να εξετάσουμε εναλλακτικές μορφές».
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας υπάρχουν τρία σενάρια για την Ελλάδα την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Μπορούμε να συνεχίσουμε τα πράγματα ως έχουν. Δεύτερον μπορούμε να πάμε σε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας και επαναδιαπραγμάτευσης, όχι επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά για επιμέρους ζητήματα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και, τρίτον να έχουμε μια «βρώμικη έξοδο» (σ.σ. της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) κάτι που πρέπι να αποφευχθεί με κάθε κόστος». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης